Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Waarom is de hele wereld zo geobsedeerd door Zuid-Korea?

Waarom is de hele wereld zo geobsedeerd door Zuid-Korea?

Sinds Gangnam Style in 2012 plotseling de wereld veroverde, verschijnen er echt elke week wel bizarre en bijzondere nieuwsverhalen over Zuid-Korea: of het nou gaat over de hotdogs die je in de Starbucks in Seoel kunt kopen, een nieuwe hysterische K-Pop-video op YouTube, of dat ‘Big Baby’ in Koreaanse straattaal een ongetrouwd persoon betekent…

We vonden het de hoogste tijd om uit te zoeken waarom de hele wereld zo geobsedeerd lijkt door Zuid-Korea:

K-Pop

Heb je weleens gehoord van BTS? De ‘grootste boyband ter wereld’, aldus internationale media. Ze zijn de eerste Koreaanse muzikanten die boven aan de Billboard 200 staan en hebben het Koreaanse Twitter-account met de meeste volgers.

De ‘Bangtan Boys’ belichamen het K-Pop-genre met hun catchy hiphop en gedurfde dancepop-melodieën. Bovendien zijn ze enorm stylish. Wil je voor het eerst naar Koreaanse muziek luisteren, zoek dan hun baanbrekende tweede album ‘Wings’ op. Zoek vervolgens op YouTube naar ‘K-Pop’ en je waant je een soort Alice in Wonderland die in een konijnenhol valt.Snap je nog steeds niet zo goed waar dat hele K-Pop nou om draait? Lees hier onze spoedcursus.

Seoel

De stad Seoel is ongelooflijk cool. Overal vind je futuristische architectuur, geweldige winkelcentra met de hipste modetrends, maar ook karaokebars en fantastische eeuwenoude cultuur.Wie er naartoe gaat, slentert er door de wijk Bukchon Hanok, bewondert het Gyeongbokgung-paleis en eet daarna Kimchie tot ie erbij neervalt. Seoel is ook een van de meest toonaangevende SMART-steden ter wereld, dus ongelooflijk innovatief en modern. Meer daarover lees je hier.

Mode & beauty

De afgelopen jaren zijn mode en beauty echt een ding geworden in Zuid-Korea. Maar dan ook écht. K-Beauty en K-Fashion zijn een tikje geïnspireerd door westerse trends en zijn snel een uniek onderdeel gaan uitmaken van de Zuid-Koreaanse cultuur.

Tijdens de Seoel Fashion Week showen hippe Koreaanse ontwerpers allerlei verschillende kleuren, patronen en vormen, in de vorm van kleding die varieert van casual streetwear tot “kawaii”-outfits. Wat kawaii is, vraag je je misschien af. Nou, dat is een term voor hoe ze alles schattig maken: denk maar aan Hello Kitty of (bepaalde soorten) manga. En die frisse blik op trends inspireren andere modeontwerpers van over de hele wereld.

Ondertussen draait de Zuid-Koreaanse beautywereld helemaal om een zuivere, glimmende huid. De beroemde “10 step skincare routine” heeft inmiddels de wereld veroverd en gezien de vele fantastische Koreaanse huidproducten die er tegenwoordig op de markt zijn, is het niet zo gek dat K-Beauty zoveel internationale aandacht krijgt.

De taal

Koreaans kunnen spreken, is ongelooflijk hip. Ten eerste omdat het handige taalkennis is voor de toekomst, zeker gezien de groeiende Koreaanse economie en alle technologische vooruitgang daar. Daarnaast staat Koreaans ook gewoon indrukwekkend op je cv, ook al staat het ‘slechts’ 17e op de ranglijst van meest gesproken talen ter wereld.

Oh, en dan hebben we het nog niet gehad over alle Koreaanse dramaseries die je kunt kijken als je de taal eenmaal onder de knie hebt. Zoek ze maar eens op YouTube op. Ze zijn zo… dramatisch (en geweldig)!

Hier lees je onze slimste tips om deze prachtige taal snel te leren.

Technologie

Korea is de technologie-hemel. Maar liefst 82,7% van de bevolking heeft toegang tot internet, en 78,5% van de mensen heeft een smartphone. Ook heb je hier de snelste internetverbinding en de beste 4G-service ter wereld, dus je hoeft nooit te dealen met trage, onbetrouwbare 3G.

Bij deze technologische hoogstandjes hoort ook de profgamers-industrie. Overal in het land vind je gigantische videogame-plekken, en in uitverkochte stadions kun je wereldberoemde gamers tegen elkaar zien strijden. Kijk maar eens naar Starcraft of League of Legends, om je een idee te geven.

Ontdek nu alle bestemmingen in Zuid-Korea en in de rest van de wereld in onze gratis brochure!Bestel nu de gratis brochure

Deel dit artikel

Laatste blogs van Cultuur