GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 tips om Koreaans snel onder de knie te krijgen

5 tips om Koreaans snel onder de knie te krijgen

Het wordt steeds lastiger om te voorspellen met welke vaardigheden je de meeste kans hebt op een succesvolle loopbaan in de arbeidsmarkt van de toekomst. Maar het leren van vreemde talen en ontdekken van vreemde culturen, plus de sociale vaardigheden en het culturele begrip dat daarbij komt kijken, blijft ongetwijfeld altijd een groot voordeel in sollicitatieprocedures, zeker voor leidinggevende functies.

Het leren spreken en begrijpen van Koreaans is een uitstekende keuze als je graag je taalvaardigheden wilt vergroten en verder wilt kijken dan de meest voor de hand liggende talen. En net zoals de Zuid-Koreaanse muziek, tv en film wereldwijd steeds populairder wordt, wordt ook de vraag naar mensen die Koreaans spreken steeds groter. Zo spreek en begrijp je snel Koreaans:

1. Krijg het unieke alfabet onder de knie

Het Koreaanse alfabet, ook wel bekend als Hangul, wordt gezien als een van de gemakkelijkere Aziatische alfabetten om te leren. Dit fascinerende schrift bestaat uit 24 letters, en met indrukwekkende combinaties en bijzondere groeperingsstijlen kun je alle Koreaanse woorden vormen.

Het is de moeite waard om eerst de basis daarvan onder de knie te krijgen. Daarmee wordt het namelijk veel  gemakkelijker om de volgende stappen te zetten en te leren hoe je Koreaans leest en schrijft en je weg vindt in Zuid-Korea (als je daar eenmaal naartoe gaat – zie stap 4).

We raden je aan om te beginnen met het bekijken van wat Hangul-tutorials op YouTube, en vervolgens gebruik te maken van flashcards om alle tekens te onthouden.

2. Neem een duik in de boeiende Koreaanse cinema

Als je nog steeds niet wist dat de Koreaanse filmindustrie een van de snelst groeiende branches in de filmwereld is, dan moet je wel onder een steen hebben geleefd. Een voorbeeld, om alles in perspectief te zetten: The Handmaiden, een thriller die uitkwam in 2016 en direct wereldwijd geroemd werd, bereikte amper de Top 100-lijst van Korea. Andere Koreaanse films die je moet zien, zijn bijvoorbeeld Memories of Murder en The Host.

We raden je aan om zeker één of twee films per week te kijken om zoveel mogelijk te leren van deze filmwereld (nog los van het feit dat je gewoon geniet van geweldige films). Er bestaat zoveel geweldige Koreaanse cinema, dat het nog lastig wordt om te kiezen.

3. Geniet van K-pop

Als de uitstekende Zuid-Koreaanse filmwereld je razend nieuwsgierig heeft gemaakt naar de taal en cultuur, dan is het goed om te weten dat K-Pop die heeft grootgemaakt (hier is onze korte basiscursus over dit genre). Dankzij PSY werd de hele wereld natuurlijk fan van Gangnam Style, maar sindsdien zijn er nog veel meer hippe en boeiende popgroepen opgestaan om zich niet alleen in Korea maar over de hele wereld te laten horen. Groepen die echt de moeite waard zijn om te volgen op Spotify, zijn onder meer BTS, iKon en Red Velvet.

Koreaanse pop is een onmisbare hoeksteen van de Koreaanse cultuur en een rijke bron voor beginnende Koreaanse taalstudenten, dus we raden je aan om je een groot deel van je studietijd te verdiepen in alles wat maar met K-pop te maken heeft.

4. Ga naar het buitenland en oefen de taal met locals

Er bestaat toch geen betere manier om deze ongelooflijke coole taal te leren dan door te kletsen met locals en alle kennis die ze hebben op te zuigen als een spons? Zuid-Korea is een geweldige mix van cultuur, geschiedenis, trends en food, maar ook eentje die je pas echt zult waarderen als je er woont en je taalvaardigheden elke dag in de praktijk brengt.

We raden je aan om er zeker twee á drie maanden te blijven en er een taalcursus te volgen, als je kunt. Volledige onderdompeling is namelijk de snelste manier om een taal te leren, zeker eentje die zo exotisch en uitdagend is als Koreaans.

5. Kijk meer tv. Nee, echt

Wat ooit alleen een handig trucje was om drukke kinderen tot rust te krijgen, is tegenwoordig ook een effectieve manier om deze bijzondere taal te leren. De Koreanen hebben een voorliefde voor drama, en dat is te zien aan de vele tv-series waar tegenwoordig massa’s mensen van over de hele wereld aan verslaafd zijn.

Koreaanse dramaseries (K-drama’s) zijn een fantastische tool om even te ontsnappen aan je alledaagse sores en ondertussen je Koreaanse woordenschat te verrijken. Boys Over Flowers, Master’s Sun, My Love from the Star en The Heirs zijn een paar series die we je van harte aanraden.

Leer Koreaans spreken en begrijpen met EF in SeoulVraag onze gratis brochure aan
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer