GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Waarom je in je vakantie in het buitenland zou moeten studeren

Waarom je in je vakantie in het buitenland zou moeten studeren

We hebben het eerder gezegd, maar we krijgen er geen genoeg van: een taal leren in het buitenland is geweldig, hoe oud je ook bent en hoe lang of kort je ook gaat. Steeds meer mensen begrijpen de kracht van studeren in het buitenland, zelfs als dat maar voor een paar weken is. Een zogenoemde leervakantie maakt niet alleen indruk op werkgevers omdat je je cv een boost geeft met verschillende hard skills en soft skills, maar is ook een geweldige en leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten terwijl je een andere cultuur en een ander land ontdekt.

Maar hey, waarom zouden we niet alles over leervakanties vragen aan iemand die zoiets zelf heeft meegemaakt? We vroegen Isabel (die je misschien wel kent van ons blog) het hemd van het lijf over haar twee weken durende taaltrip naar Parijs.

ISABEL, WAAROM BESLOOT JE TWEE WEKEN VAN JE VAKANTIE TE BESTEDEN AAN HET LEREN VAN FRANS?
Ik wilde mijn Frans al ontzettend lang verbeteren. Ik heb het op de middelbare school geleerd maar sindsdien nooit meer gebruikt en dit leek me een goed moment. Ik heb per jaar vijf weken vakantie, maar wilde die niet allemaal gebruiken voor mijn taalcursus. Plus: ik kon niet echt langer dan twee weken weg van mijn werk. Voor mij was een halve maand een goede keuze, maar in mijn klas zaten mensen die langer bleven of zelfs hun baan hadden opgezegd om Frans te leren.

VOELDE JE JE NA TWEE WEKEN SCHOOL WEL WEER RELAXED EN OPGELADEN?
Ik zal eerlijk zijn: twee weken studeren in het buitenland is niet zo relaxed als een strandvakantie. Ik ging elke dag naar school (behalve in het weekend, natuurlijk) maar na de les ging ik veel wandelen en genoot ik van de sfeer in Franse brasseries, wat mentaal heel erg relaxed was. De omgeving en het tempo waren anders en ik kon nog steeds ontspannen, maar op een andere manier. En na twee dagen was ik alles van mijn werk eigenlijk al vergeten.

WAT HEB JE GELEERD TIJDENS JOUW TAALCURSUS IN HET BUITENLAND?
Hoewel ik 15 jaar geen Frans had gesproken, besefte ik dat ik nog best veel wist, zeker wanneer ik iets las. Maar ik vond het lastig om weer Frans te praten, dus die twee weken waren echt goed voor mijn spreekvaardigheid. Om het maximale uit mijn tijd in het buitenland te halen, volgde ik keuzevakken over grammatica en mondelinge uitdrukking. Na een paar dagen kon ik de taal al met meer vertrouwen spreken, wat mijn doel was voor mijn tijd in Parijs. Ik kon eten bestellen in een restaurant en korte gesprekken voeren. Voordat ik naar Parijs ging, antwoorde ik altijd in mijn hoofd in het Italiaans, maar door mijn taalcursus konden mijn hersenen de juiste switch maken om een Franstalig antwoord op een Franse vraag te bedenken.

WAT HEEFT JE TIJDENS JOUW VERBLIJF IN PARIJS HET MEESTE VERRAST?
Dit klinkt misschien gek omdat ik voor EF werk, maar de grootste verrassing was de locatie van de school. Ik had altijd al geweten dat EF Parijs midden in de stad staat, maar ik wist nooit echt hóe centraal het lag. Het ligt vlak bij Galeries Lafayette, een groot warenhuis in het centrum. De school is gevestigd in een prachtig monumentaal pand, maar van binnen heel modern en licht. Het heeft een dakterras, een geweldige koffieautomaat en fantastische leraren.

WAT WAS HET GROOTSTE VOORDEEL VAN JOUW LEERVAKANTIE?
Het grootste voordeel was natuurlijk dat ik mijn Franse vaardigheden kon opkrikken en weer gevoel voor de taal kreeg. Studeren in het buitenland was een goede motivatie om te blijven leren. Ik heb mijn lesboeken nog steeds en kijk tegenwoordig regelmatig Franse films. En hoewel ik een intensieve cursus met ongeveer 30 lessen per week volgde, had ik nog steeds tijd om echt de stad te ontdekken. Ik kende het al van weekendjes weg, maar had nu goed de tijd om verschillende wijken te bezoeken en mezelf echt onder te dompelen in de Parijse cultuur.

WAT WAS DE GROOTSTE UITDAGING?
Ik ben al halverwege de dertig en heb lange tijd in mijn eentje gewoond, dus ik moest even wennen aan mijn gastverblijf. Het waren echt fantastische mensen en ze zorgden dat ik me meteen thuis voelde: op mijn eerste dag legde mijn gastmoeder me bijvoorbeeld uit hoe ik op school kwam en hoe het metrosysteem van Parijs werkte. Maar al jaren had niemand meer aan me gevraagd of ik op tijd thuis zou zijn voor het eten of wat ik als ontbijt wilde. Ik was daar niet meer aan gewend, maar ging me er in de tweede week echt thuis voelen. Weer naar school gaan en huiswerk maken was ook best lastig in het begin, zeker de eerste week. Het kostte wat tijd om weer in de studie-mood te komen, zeker in het Frans. Maar na een paar dagen kwam ik weer in dat ritme. Ik had vrienden gemaakt en wist inmiddels hoe de lessen in elkaar staken.

WAT WAS HET HOOGTEPUNT VAN JE REIS?
Een van de hoogtepunten was absoluut mijn bezoek aan Versailles, het beroemde paleis. Ik was er al eens eerder geweest maar had nu echt tijd om alles goed in me op te nemen. Het was een prachtige dag en ik bleef lang in de tuinen en bij de meertjes. Veel Parijzenaren waren er aan het picknicken en ik vond het heel leuk om mensen te kijken in de zon.

WIE ZOU JE AANRADEN OM OOK IN Z’N VAKANTIE IN HET BUITENLAND TE STUDEREN?
Ik kan het iedereen aanraden die ook zijn taalvaardigheden wil verbeteren. Ik had al jaren geprobeerd om weer Frans te leren, bijvoorbeeld met apps, maar dat had te weinig om het lijf om mezelf echt vooruit te laten gaan. Tijdens mijn cursus in Parijs hoorde ik alleen maar Frans om me heen, dus ik leerde veel sneller en het was een veel prettigere ervaring. Maar twee weken is niet echt veel, dus ik denk dat zo’n leervakantie het beste is voor mensen die al een bepaald basisniveau van de taal hebben. Het is gewoon makkelijker en leuker om een taal te leren en te gebruiken als je al een béétje een basis hebt. Als je helemaal bij nul begint, zou je wat langer moeten blijven dan twee weken om een goede fundering te leggen en het meeste uit je tijd op school te halen.

ZOU JE NOG EENS OP EEN LEERVAKANTIE GAAN? EN ZO JA, WAT ZOU JE ANDERS DOEN?
Ja, absoluut! Ik denk er al over na om naar Rome te gaan om Italiaans te leren en heb zelfs al naar accommodatiemogelijkheden gekeken. Het enige wat ik namelijk anders zou doen, is niet meer in een gastverblijf maar in een hotel of appartement logeren. Nadat ik jaren op mezelf heb gewoond, ben ik gewend geraakt aan een bepaalde mate van vrijheid en onafhankelijkheid. En een centraal gelegen hotel past beter bij me dan de gastverblijf-ervaring. Plus: ik wil echt mijn voordeel doen met de geweldige lokale markten en supermarkten en graag zelf koken…

Wil jij net als Isabel Frans leren?Meer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer