GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Zo red je jouw zomer

Zo red je jouw zomer

Wat waren je plannen voor deze zomer? De meeste mensen hebben hun vakantieplannen altijd tot in detail uitgewerkt, en jij waarschijnlijk ook. Alle locaties zijn bepaald, de hotelkamers geboekt en de tickets liggen klaar. Maar soms pakken dingen niet helemaal uit zoals verwacht. Onverwachte omstandigheden, gewijzigde planningen en last-minute-annuleringen kunnen alles in de war schoppen.

Hier een paar tips om je zomer te redden wanneer zaken in het honderd dreigen te lopen:

1. Je plannen zijn niet doorgegaan

Je had je vakantie al helemaal gepland. Je had voor een lage prijs je vliegtickets bemachtigd, het hotel zag eruit als eentje in een film en je had je activiteiten al helemaal uitgestippeld. Maar op het laatste moment komt alles abrupt tot stilstand als er iets misgaat. Je reismaatje zegt bijvoorbeeld af, je wordt op het laatste moment ziek of je financiële situatie verandert net voordat je wilt vertrekken.

De oplossing: ken je rechten en zorg altijd voor een backupplan. Wat gebeurt er als je je vlucht of hotelreservering moet annuleren? Heb je een reisverzekering die je kosten dekt als je ziek wordt, of heb je een kamer die je kunt annuleren? Zoek uit wat je verzekeringspolis allemaal dekt en voor welk bedrag je iets kunt claimen. En zorg ook voor een Plan B. Het is namelijk veel gemakkelijker om je zomer te redden als je alvast wat alternatieve plannen hebt gemaakt. Misschien kun je nog een goedkope lastminutevlucht naar een alternatieve bestemming regelen, of in plaats daarvan gaan roadtrippen naar een nabijgelegen regio. Blijf flexibel qua planning en je zult hoe dan ook een fantastische zomer hebben.

2. Er vallen gaten in je plannen

Het leven kent ups en downs, en soms ontstaan er enorme gaten in je agenda waarin de verveling toeslaat, bijvoorbeeld omdat al je vrienden op reis zijn. Zoals in de zomervakanties. Als er een gat in je zomerplanning zit dat je wilt vullen met iets spannenders dan Unbreakable Kimmy Schmidt of Master of None bingewatchen, dan is het belangrijk om verder te kijken dan je neus lang is.

De oplossing: als je je verveelt of gaten in je planning hebt en je niet weet hoe je die moet opvullen… dan kún je ze natuurlijk vullen met iets waar je later nog wat aan hebt. Doe iets nuttigs met deze verveling en maak er wat van door bijvoorbeeld op een slimme vakantie te gaan en wat nieuwe vaardigheden te leren – zoals taalvaardigheden – terwijl je je vermaakt in een nieuwe stad.

3. Je hebt nog helemaal geen plannen gemaakt

Je weet best dat je je zomervakantie normaal gesproken van tevoren moet plannen, maar soms gebeurt er gewoon iets waardoor er ineens een perfecte gelegenheid ontstaat om ’s zomers nog op pad te gaan. Je hebt lastminute besloten dat je nog op reis wilt, maar het is natuurlijk hoogseizoen. Wat dan?

De oplossing: ga in het hoogseizoen voor een ‘staycation’ en boek iets voor erna. Hoewel dit zal afhangen van je budget, kan het slim zijn om te reizen als haast niemand anders dat doet. In Europa en op veel andere plekken wordt het rustiger vanaf half tot eind augustus. Vluchten worden dan goedkoper, accommodaties zijn wat minder volgeboekt en je ontvlucht het grote massatoerisme van de vroege zomermaanden.

4. Je doet alleen maar dingen die je al eens eerder hebt gedaan

Je ‘gouwe ouwe’ favorieten zijn dat niet voor niets. Er is niks mis met reizen naar plekken waar je al eens geweest bent en daar alleen maar je favoriete activiteiten uitvoeren. Maar soms kan iets wat tijdens het boekingsproces in januari nog een favoriet was, ineens een stuk minder aantrekkelijk gaan lijken naarmate de dag van vertrek nadert.

De oplossing: wijzig je plannen. Een simpele manier daarvoor is het veranderen van de activiteiten die je ter plaatse doet, maar als je echt nog de tijd hebt om je schema om te gooien, dan kun je natuurlijk ook naar een deel van de wereld waar je oprecht nieuwsgierig naar bent. Of dat nou Parijs of Playa Tamarindo is: zelfs een week kan al genoeg zijn om geweldige ervaringen op te doen. En je haalt veel meer uit je reis als je ondertussen geniet van een nieuwe lokale keuken en de lokale natuur en elke dag een vreemde taal hoort.

Maak bij ons je lastminute-plannenLees verder
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden