GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

(Nog) 10 rare woorden in het Engels

(Nog) 10 rare woorden in het Engels

Volgens de Oxford English Dictionary zijn er meer dan 171.000 woorden in de Engelse taal. Met zo veel om uit te kiezen, kun je er zeker van zijn dat er enkele rare tussen zullen zitten!

Veel van deze woorden zijn zo obscuur dat je ze tijdens het Engels leren nooit echt zult horen, dus hier zijn enkele van mijn favorieten die je in het echte leven kunt gebruiken.

1. Corker

Betekenis (zelfstandig naamwoord): iemand of iets dat uitstekend, opmerkelijk of grappig is en niet kan worden overtroffen.

Raar omdat: het komt voort uit het idee om een kurk in een fles te doen - het is iets dat zo goed is dat een einde maakt aan een discussie. Corker moet niet worden verward met een conker - een soort noot die Engelse schoolkinderen aan een touwtje binden voordat ze proberen de noot van een andere speler te breken door er hun eigen noot naar te gooien.

2. Dawdle

Betekenis (werkwoord): langzaam en zonder duidelijk doel bewegen of handelen.

Raar omdat: het is zo'n beleefde, charmante manier om iemand te vertellen dat ze niets doen of tijd verspillen. Hoe Brits!

3. Scrumptious

Betekenis (bijvoeglijk naamwoord): helemaal heerlijk en verrukkelijk.

Raar omdat: je zult het ze horen gebruiken bij The Great British Bake Off om een overheerlijk hapje cake te beschrijven, maar de Engelsen zullen het ook gebruiken om plaatsen, mensen of zelfs de sappigste details van een verhaal te beschrijven.

4. Petrichor

Betekenis (zelfstandig naamwoord): de geur van regen.

Raar omdat: ik zoek al mijn hele leven naar dit woord. Die aardse geuren van vochtige lucht en grond die we zo geruststellend vinden na regen, of je nu in een stad of op het platteland bent, tellen allemaal als petrichor.

5. Rambunctious

Betekenis (bijvoeglijk naamwoord): een uitgebreide manier om iemands levendige of wilde en energieke gedrag te beschrijven.

Raar omdat: eerlijk gezegd wordt het woord rambunctious tegenwoordig niet zo vaak gebruikt als zou moeten - het is echt leuk om te zeggen.

6. Swagger

Betekenis (werkwoord): op een opschepperige manier rondlopen of pronken met een hoop zelfvertrouwen en eigendunk.

Raar omdat: het is nu een vrij algemeen woord, maar men denkt dat swagger voor het eerst een deel van de Engelse taal werd toen het meer dan 400 jaar geleden verscheen in de beroemde toneelstukken van William Shakespeare, A Midsummer Night's Dream en King Lear.

7. Oodles

Betekenis (zelfstandig naamwoord): veel van iets hebben.

Raar omdat: waarom zou je zeggen: 'Goh, ik heb heel veel huiswerk', als je zou kunnen zeggen dat je er oodles van hebt? Zoals veel van de meest spectaculaire woorden van het Engels kan het een beetje oefening vergen om uit te spreken, maar het fleurt een zin echt op.

8. Nowt

Betekenis (zelfstandig naamwoord): niets.

Raar omdat: nowt is een informeel woord dat het vaakst wordt gehoord in Noord-Engelse dialecten. Dus als je steden als York bezoekt of naar tv-programma's kijkt die zich afspelen in het noorden van het land, hoor je misschien iemand zeggen: “It were nowt to do with me,”, terwijl ze bedoelen: "Het had niets met mij te maken."

9. Ginormous

Betekenis (bijvoeglijk naamwoord): enorm. Iets heel erg groots.

Raar omdat: het klinkt niet alleen geweldig als het uit je mond komt, maar men denkt dat de oorsprong van dit woord simpelweg is dat de Engelsen twee andere woorden door elkaar hebben gegooid: gigantisch en enorm.

10. Bungle

Betekenis (werkwoord): iets onhandig, onzorgvuldig of onjuist doen.

Raar omdat: bungle is een ander heerlijk en typisch Engels woord dat al sinds de jaren 1520 in gebruik is, maar niemand weet precies waar het vandaan komt. Misschien heb je eerst de melk in de mok gedaan en heb je dus het zetten van een kopje thee gebungled, of misschien ben je bang dat je een sollicitatiegesprek hebt verbungled; Hoe dan ook, bungle is een fantastische manier om te beschrijven dat iets een beetje mis gaat.

Leer nog meer EngelsOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer