GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

50 dingen die we fantastisch vinden aan Groot-Brittannië (en jij waarschijnlijk ook)

50 dingen die we fantastisch vinden aan Groot-Brittannië (en jij waarschijnlijk ook)

Het is er indrukwekkend, multicultureel en ongelooflijk mooi. Groot-Brittannië heeft een unieke charme die je direct opmerkt als je er op bezoek bent of tot de gelukkigen behoort die dit land hun thuis mogen noemen. Van de voor de hand liggende redenen tot de bijzondere: dit zijn vijftig dingen die we fantastisch vinden aan Groot-Brittannië. In willekeurige volgorde:

1. De kust

Van het gouden zand tot de mooie kiezelstenen en indrukwekkende witte kliffen: de Britse kust is simpelweg prachtig.

2. De royals

De bruiloften, de kastelen, de mooie kinderen en The Crown. Oké, de echte royals zijn natuurlijk een stuk interessanter dan die op Netflix, maar we genieten van elk beetje Windsor dat we te zien krijgen.

3. Sport

Tennis, rugby, voetbal, cricket… De Britten hebben een ongelooflijke passie voor sport, zijn enorm beschermend naar hun eigen teams toe en staan altijd klaar om de underdog aan te moedigen.

4. Cream tea met scones en jam

Dat hoeven we toch niet uit te leggen?

5. Fish & chips

Een Britse klassieker die je het beste aan de kust vanaf een krant kunt eten (onze geheime tip: het dorpje Anstruther in Schotland). Lees deze blogpost voor meer must-eat-klassiekers.

6. De tv-programma’s

Als je fan bent van The Crown, Downton Abbey, Black Mirror, Luther, Doctor Who of Sherlock, dan heb je dat te danken aan de Britse tv-industrie…

7. De BBC

Over televisie gesproken: de BBC is het ultieme cadeau dat Groot-Brittannië aan de (tv-)wereld heeft geschonken. Het is de oudste omroep ter wereld met een echt wereldwijd bereik, doet 24/7 verslag van het internationale nieuws en produceert entertainmentprogramma’s van topniveau.

8. Het accent

Iedereen wil een Brits accent, nietwaar? Het klinkt charmant en chic en bestaat in veel verschillende vormen.

9. De nationale feestdagen

Jep, maximaal acht extra vrije dagen per jaar voor iedereen, naast je standaardhoeveelheid vakantiedagen. Vraag niet hoe het kan, maar geniet ervan als je in Groot-Brittannië studeert of werkt!

10. De muziek

The Beatles, The Rolling Stones, Queen, Amy Winehouse, Coldplay, Sam Smith, Oasis, Ed Sheeran, Adele, Muse, Mark Ronson, Calvin Harris, Ellie Goulding, Dua Lipa en The Spice Girls… en dat zijn er slechts een paar.

11. De diversiteit

Groot-Brittannië is een smeltkroes van culturen en dat vinden we zo mooi aan dit land. Het is een bron van historische, culturele en culinaire rijkdom en dit ervaar je aan den lijve in steden als Londen en Manchester.

12. De excentriekheid

Groot-Brittannië is een excentriek, eigenzinnig land. En daar ook reuze trots op.

13. West End

Ga naar West End in Londen om wereldberoemde, prijswinnende musicals als Les Misérables, Wicked, Mamma Mia! of The Lion King te zien. Koop daarna ook zeker een kaartje voor een briljant lokaal toneelstuk.

14. Toegankelijke cultuur

Overal in Groot-Brittannië kom je veel kunst, wetenschap en cultuur tegen, en een bezoek aan wereldberoemde plekken als het British Museum in Londen is helemaal gratis. Hoe cool is dat?

15. Het platteland

Groene heuvels, schilderachtige dorpjes met klinkerstraatjes en ouderwetse cottages met rieten daken… Niemand kan om de charme van het Britse platteland heen.

16. De geschiedenis

Zelfs in de kleinste dorpjes en verste uithoeken vind je meestal wel een pub, kerk, kasteel of huisje dat uit de zeventiende eeuw stamt.

17. Chocolade

Ze bedachten hier Cadbury Dairy Milk, Curly Wurlies, Chocolate Freddos en M&S’s Chocolate Brownie Bites. Mjammie.

18. Geweldige uitvindingen

Zonder Groot-Brittannië zou de wereld niet zijn wat-ie vandaag is. Dankzij de Britten hebben we bijvoorbeeld antibiotica, cement, vliegtuigmotoren, de tv, blikjes en het wereldwijde web, om maar wat te noemen. Oh, en de chocoladereep, natuurlijk.

19. Harry Potter

Een wereld zonder Harry Potter is toch niet meer voor te stellen? Britse dreuzels zijn apetrots op het feit dat De Jongen Die Leefde typisch Britse roots heeft, maar gelukkig delen ze hem graag met de rest van de wereld.

20. De (jaarlijkse) sneeuwhysterie

Het heeft wel wat, die ongeveer jaarlijks terugkerende hysterie bij zelfs de geringste sneeuwval in Groot-Brittannië. Scholen gaan dicht, het OV komt tot stilstand… en iedereen gaat naar het dichtstbijzijnde park om te sleeën!

21. De humor

De sarcastische humor vol zelfspot kan een smaak zijn waaraan je even moet wennen, maar is ook de kurk waar een paar bijzondere comedyseries op drijven (zoals Fawlty Towers, The Office en Little Britain) en de huisstijl van een paar van de beste comedians ter wereld (zoals Eddie Izzard, Ricky Gervais, Jimmy Carr, Russell Brand en Michael McIntyre).

22. De wachtrijen

De Britten zijn dol op structuur wat wachten op hun beurt betreft. Het is echt innemend hoe beleefd ze zijn (en hoe gek het woord queue eigenlijk is).

23. Londen

Bijna iedereen is dol op Londen, en terecht. De vrolijke sfeer en diversiteit in deze stad zijn echt uniek, net als de hypermoderne cultuur. En in tegenstelling tot veel andere wereldsteden is het ongelooflijk makkelijk om aan de drukte van de stad te ontsnappen als je dat wilt: je pakt gewoon een trein en zit zó op het platteland.

24. De roadtrips

Over plekken buiten Londen gesproken…. Er is nog zoveel méér te ontdekken in Groot-Brittannië, variërend van gezellige (kleinere) steden als Brighton, Bournemouth, Bristol, Manchester, Eastbourne, Oxford en Cambridge, tot adembenemende natuur die je alleen tijdens een roadtrip tegenkomt.

25. De rockmuziek

Oké, we hebben al een paar grote sterren uit de Britse muziekwereld genoemd, maar de geschiedenis van de Britse rockmuziek benadrukken we graag nog even extra. Kun je je voorstellen hoe de rock zou klinken zonder invloeden van bands als The Beatles, The Rolling Stones, Stone Roses, Pink Floyd, Black Sabbath, Led Zeppelin, Joy Division, The Smiths, Blur, Queen, The Cure, The Who, Oasis of Radiohead? Wij niet.

26. Come Dine with Me

Britse tv op z’n best. Vier vreemden komen samen om een maaltijd voor elkaar te koken en beoordelen de avond achteraf. De winnaar krijgt duizend pond cash en het commentaar is buitengewoon goed (een perfect voorbeeld van Brits sarcasme in actie).

27. Een goeie builder’s brew

Dit drankje staat bekend als builder’s brew omdat bouwvakkers het meestal het beste kunnen maken. Zet de fluitketel op het fornuis, doe een theezakje in een kopje, doe er heet water in, een beetje melk, twee suikerklontjes, klaar. Voor wat extra ‘nomnom’ doop je een roomboterkoekje in de thee (niet te lang, want dan breekt het koek af).

28. Afternoon tea

De afternoon tea is een iets chiquer thee-aspect dan bovenstaande, maar niet minder Brits. Kunstig samengestelde sandwiches en heerlijke cakes en scones, en dat alles spoel je weg met copieuze hoeveelheden thee en misschien een glas champagne of twee. En dat alles om vier uur ’s middags. Vrij fantastisch, nietwaar?

29. The full English breakfast

Over lekker eten gesproken… het Britse ontbijt is niet voor niets beroemd. Er is geen betere (en hartigere) manier om de dag mee te beginnen.

30. Cornish pasties

De best-vullende hartige snack die er bestaat, en net zo gevarieerd als Groot-Brittannië zelf (je kunt dit heerlijke pasteitje gevuld krijgen met alles wat je maar wilt, van rundvlees tot curry).

31. De liefde voor het woord ‘sorry’

De Britten bieden overal hun excuses voor aan, zelfs als er geen enkele reden is om sorry te zeggen. Zó beleefd zijn ze dus.

32. Snowdonia National Park

90% van de tijd is het hier koud, bewolkt en regenachtig, waardoor het extra bijzonder is als je hier op een zonnige dag komt. En hebben we al gezegd dat het er ongelooflijk prachtig is?

33. David Attenborough

Een van de Britse kroonjuwelen (al haat hij zulke lovende woorden). Mr. Attenborough heeft al verschillende generaties Britten vermaakt met zijn natuurprogramma’s. Met zijn series Blue Planet en Planet Earth bereikte hij zelfs een wereldwijd publiek. Onlangs zei hij dit, wat ons kippenvel bezorgde:

“We zijn op een uniek punt in onze geschiedenis. Nooit eerder waren we ons zo bewust van wat we de planeet aandoen, en nooit eerder hadden we de mogelijkheid om er iets tegen te doen. Natuurlijk hebben we een verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor onze blauwe planeet. De toekomst van de mensheid, en daarmee al het leven op aarde, ligt in onze handen.”

34. De Curry Mile in Manchester

De Curry Mile heeft de grootste hoeveelheid Aziatische restaurants in Groot-Brittannië, en je vindt hier ongetwijfeld een paar van de lekkerste curry’s ter wereld. Move over, India.

35. Rode telefooncellen

Instagram staat er niet voor niets vol mee. Ze worden niet echt meer gebruikt, maar blijven beroemd.

36. De bus in Londen

Nog zo’n icoon, maar dan nog altijd wél in gebruik. Er is geen betere manier om Londen te ontdekken dan vanaf het felbegeerde plekje voorin op de tweede verdieping van een dubbeldekkerbus.

37. De bezienswaardigheden in Londen

De Big Ben, Tower Bridge, St. Paul’s Cathedral, Buckingham Palace en de London Eye. Echte trekpleisters en als je haast hebt, zijn ze allemaal in één dag te zien.

38. Op zondag lunchen in de pub

Een Sunday roast met je vrienden in een traditionele pub aan de Theems. Veel Britser dan dat kan het niet worden.

39. Walkers-chips

Alleen de Britten kunnen een chipssmaak bedenken als ‘garnalencocktail’ en nog denken dat het een goed idee is ook (wat het trouwens inderdaad was).

40. Mind the gap

De beroemde omroepmededeling in de London Underground. En iets wat muzikanten echt eens in een rapnummer zouden moeten verwerken.

41. Portobello Road

Deze beroemde straat in de wijk Notting Hill in Londen was al Instagram-waardig voordat Instagram überhaupt was uitgevonden. Je vindt hier felgekleurde huizen, hippe winkels, coole cafés en de grootste antiekmarkt ter wereld.

42. The Great British Bake Off

Een tv-programma waarin amateurbakkers het tegen elkaar opnemen en uitgedaagd worden om de beste sponscake te maken die de wereld ooit geproefd heeft. Klinkt dat saai? Dat is het echt niet. Dit programma is ongelooflijk zoet en best wel spannend.

43. New Forest-pony’s

Vijfduizend semi-wilde pony’s die in een prachtig bos op slechts een paar uur rijden vanuit Londen staan. Dat klinkt magisch, nietwaar?

44. Borough Market

Op zaterdag is dit de boodschappenhemel voor iedereen die in Londen woont. Fantastisch voedsel, een geweldige sfeer en ongelooflijk coole plekken om een weekend lang te eten, drinken en kletsen. Een absolute must-visit als je in de Britse hoofdstad bent.

45. Pubquizzen

Na die publunch waar we het eerder over hadden is het tijd voor een pubquiz met je vrienden. Een goed moment om je af te vragen waarom iedereen zoveel méér lijkt te weten dan jij.

46. De rust

Keep calm and carry on is niet slechts een slogan op een poster. Het vat de typisch Britse kijk op het leven perfect samen: blijf rustig en kalm, wat er ook gebeurt.

47. De Mini

Een topautootje en een echt icoon in de designwereld.

48. Het Lake District

Een plek met absolute rust en een van de mooiste landschappen van Groot-Brittannië. Ook als je vanuit het zuiden moet komen, is het de lange rit ernaartoe waard.

49. De hipsterhemel: Brighton

Brighton is een van de coolste en eigenzinnigste badplaatsen ter wereld. En écht origineel bovendien.

50. Universiteiten van wereldklasse

Oxford, Cambridge, Imperial, King’s College, The London School of Economics, UCL, Durham, Warwick… De slimste studenten ter wereld verhuizen maar al te graag naar Groot-Brittannië voor hun opleiding. Hier lees je hoe je je bij hen kunt voegen.

Ga ook op avontuur in Groot-Brittanië!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer