GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 redenen om de zomer door te brengen op Malta

10 redenen om de zomer door te brengen op Malta

Dankzij z’n zevenduizend jaar geschiedenis en acht maanden durende zomerseizoen is Malta een uniek, altijd zonnig eilandparadijs hartje Middellandse Zee. Hieronder tien redenen waarom je de zomer zou moeten doorbrengen op Malta:

1. Het is de ideale plek om te strandhoppen

Aangezien het een archipel is, is Malta een paradijs voor strandfans. Ga zwemmen op de door strandwachten beveiligde Golden Bay Beach of beoefen een van de vele mogelijke watersporten rondom Mellieha Bay. Wandel over het rode zand van Rambla Bay en San Blas Bay, of loop de honderd treden naar beneden om te luieren op Ghajn Tuffieha. En vergeet natuurlijk geen bezoek te brengen aan de adembenemend indrukwekkende Blue Lagoon op Comino, wiens naam amper eer doet aan het sprookjesachtig blauwe, heldere water. Eerder schreven we een complete handleiding voor de beste stranden op het eiland.

2. Festivaleiland

Als je houdt van eten en feestvieren, dan is Malta jouw plek. Dankzij de locals die precies weten hoe je een goed feestje viert ter ere van de heerlijkste voedingsmiddelen ter wereld, vind je hier festivals die draaien om bier, wijn, citroen, aardbeien, brood, chocola, vijgen en olijven.

3. Prachtig Valletta

Malta’s hoofdstad is zowel barok als modern, UNESCO-werelderfgoed en simpelweg onmogelijk om te negeren. Overal in Valletta vind je kleurrijke balkons, kronkelende straatjes en een prachtig versierde St. John’s Cathedral, inclusief Caravaggio-kunstwerk. Valletta levert ook het fascinerende bewijs van wat Malta tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft moeten doorstaan: je vindt hier allerlei ondergrondse bunkers, kapellen en tunnels, waarvan sommige bezocht kunnen worden.

4. Loop door naar Birgu

Birgu is de oudste van de drie gefortificeerde Three Cities, naast zustersteden Senglea en Cospicua. Als hun muren konden praten, zouden deze drie steden het ene na het andere verhaal vertellen over de geschiedenis van Malta. Dit kleine middeleeuwste stadje biedt prachtig uitzicht op het water richting Valletta en staat bomvol forten, kerken en musea. Een daarvan is Inquisitor’s Palace, een van de laatste in Europa. Slenter over de pleinen, geniet van een kop koffie aan het water en ga schatzoeken op de zondagse vlooienmarkt bij Fuq Il-Fortini.

5. Doe mee met de festa’s

In het festa-seizoen, dat min of meer van april tot september loopt, vereren lokale dorpen hun beschermheilige. En dat doen ze goed joh! Deze evenementen zijn happenings vol straatfeesten, feestmaaltjes, straatverkopers, vuurwerk, muziek en kerken die hun prachtigste decoratie uit de kast hebben getrokken. Natuurlijk kun je in dit seizoen ook festa-food proeven: denk aan cannoli (cilindervormig deeg met zoetigheden erin), imqaret (gefrituurde vijgenrollen), noga en donuts.

6. Ga op dagtrip naar Gozo

Een eiland met een vredige, prachtige, eigenzinnige vibe. Het ligt op slechts 20 minuten met de ferry vanaf hoofdeiland Malta en bezoekers komen hier om te wandelen, lokale producten te proeven en te genieten van koffiebreaks met pittoresk uitzicht. Ontdek het eiland en vergeet niet op zoek te gaan naar geheime strandjes, indrukwekkende kusten en mooie groene heuvels.

7. Leer duiken

Wil je leren duiken? Malta is een van de beste duiklocaties van Europa. Je vindt hier PADI-geaccrediteerde duikscholen die je graag leren hoe het moet. Zowel beginners als ervan duikers kunnen hun hart ophalen bij de meer dan honderd duiklocaties bij Malta, die veelal vlak bij de kust liggen en zonder hulp van een boot bereikt kunnen worden. Wat je er zult zien? Denk aan imposante rotsformaties en beschutte grotten in allerlei vormen en maten. Ook is er zeeleven dat in het rif woont en te spotten is bij scheepswrakken en onderwatergrotten.

8. Geniet van het eten

Het Maltese eten is hartig, ambachtelijk en overheerlijk. Vul je maag met pastizzi (pakketjes met ricotta of kruidige, zachte erwten) en hob biz-zeijt (een Maltezer broodbeleg met tomatenpasta en verschillende toppings). Ga daarna op zoek naar een hapje bragioli (runderolijven), lampuki pie (vis-taart), stuffat tal-fenek (gestoofd konijn), bebbux (slakken die zijn gekookt in tomaat, wijn en peterselie), aljotta (vissoep) en gbejniet (kaas van schapen- of geitenmelk). Houd je niet van vlees? Er zijn eindeloos veel pasta-, seafood- en vegetarische opties om uit te kiezen.

9. Nachtleven, nachtleven en nog eens nachtleven

Malta staat steeds meer bekend als een van dé uitgaansplekken van Europa. Je vindt er overal hippe cocktailbars met een serieuze interesse in de kunst van het mixen, plus discotheken, rooftop-bars, wijnbars, strandfeesten, openluchtcafés en zomerconcerten. Kortom: nachtvlinders kunnen hier hun lol op.

10. Een paradijs voor fotografen

Je zou Malta eigenlijk wel kunnen vertalen als “het is hier onmogelijk om een slechte foto te maken”. Onthoud goed: dit is een land vol ansichtkaartwaardige stranden, straten die uit een roman lijken te komen, geheime straathoeken, heerlijke gerechten, historische bezienswaardigheden, onderwaterkoninkrijkjes en prachtige zonsopgangen en zonsondergangen. Nog nooit zag je Instagram-account er zó mooi uit.

Ook naar Malta? Vraag vandaag nog de gratis brochure aan.Gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer