GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 redenen om fan te zijn van Cambridge

10 redenen om fan te zijn van Cambridge

Cambridge is een van de beroemdste steden van Engeland, vooral vanwege z’n legendarische universiteit. Dankzij de natuur in overvloed en de prachtige oude gebouwen overal waar je kijkt is dit een populaire bestemming voor zowel Britse als internationale toeristen. De eigenzinnige stad mag dan bekendstaan als een wat rustigere plek, maar Cambridge weet echt wel hoe het z’n bezoekers kan verrassen met z’n indrukwekkende landschappen en veel verborgen pareltjes.

Ga met ons mee op een rondleiding langs de hoogtepunten van Cambridge en ontdek tien van de vele redenen om groot fan te zijn van deze ideale stad:

1. De cultuur

Weinig steden zijn zo typisch Brits als Cambridge. Qua Britse cultuur is het zeker een winnaar, deels natuurlijk omdat je hier één van de beroemdste opleidingsinstituten ter wereld vindt. Er staan bijzondere, honderden jaren oude gebouwen en op elke straathoek valt wel wat Britse traditie te ontdekken. Of je nu door de parken wandelt en de oude faculteiten bewondert, of het onvervalste Britse leven ontdekt tijdens een high tea: je kúnt Cambridge niet bezocht hebben zonder een flinke dosis goeie ouwe Britse cultuur te hebben opgesnoven.

2. Punten

De River Cam (tsja, dat is inderdaad een ietwat saaie naam) is absoluut een van de rustigste en mooiste plekken van de stad. Het is niet alleen een toplocatie om ‘s zomers te picknicken en iets te drinken, maar je vindt er ook talloze lokale punters. ‘Punten’ is varen in een plat bootje terwijl er iemand achterop staat en de boot voortduwt met een lange stok. Ga op een rondvaart of huur een bootje en probeer het punten zelf eens uit. In beide gevallen zit je op de eerste rij om het prachtige landschap om je heen te bewonderen.

3. De taal

Het “traditionele” Cambridge-accent is historisch gezien een mix van Estuarium-Engels, East Anglia-Engels en het Engels van de koningin (Received Pronunciation). Kortom: dat wat je zou horen in Downton Abbey. Door de invloed van studenten is het “standaardaccent” de afgelopen jaren wel wat veranderd, maar Cambridge is nog altijd een van de beste plekken om het typisch Britse Engels te leren. Wie weet praat je na een paar maanden in deze geweldige stad wel als een local old chap.

4. De musea
Gezien de academische omgeving is het niet zo gek dat er veel geschiedenismusea in Cambridge te vinden zijn. Ga bijvoorbeeld naar het Museum of Archaeology and Anthropology om opgravingen van tot wel twee miljoen jaar oud te bekijken, of ga naar het Whipple Museum voor een wetenschapsmiddag. Vergeet niet ook naar het allerberoemdste museum van Cambridge te gaan: het Fitzwilliam Museum, met een indrukwekkende collectie historische kunst.

5. De universiteit

Je kunt de redenen om fan te zijn van Cambridge niet bespreken zonder op z’n minst een kleine ode te brengen aan de legendarische universiteit. Cambridge University is opgericht in 1209 en behoort al jarenlang samen met Oxford tot de beste twee universiteiten van het Verenigd Koninkrijk. Onder de oud-studenten bevinden zich bekende gezichten als Stephen Hawking, Charles Darwin en Isaac Newton. De acteurs Sascha Baron Cohen, Emma Thompson en Tom Hiddleston behoren tot de wat nieuwere afgestudeerden. Oud-Cambridgegangers hebben samen in totaal al 89 Nobelprijzen gewonnen, verdeeld over alle zes de categorieën. Niet slecht toch?

6. Market Square

Een bezoek aan Cambridge is niet compleet zonder een korte stop op Market Square. Marktkooplui vanuit de omgeving brengen hier hun regionale waar en versgebakken voedsel aan de man. Ideaal om even iets te eten tijdens je ontdekkingstocht door de stad. Naast heerlijke maaltijden en snacks is er nog veel meer te koop. Wandel over de markt en slenter langs de vele kraampjes waar van alles uitgestald staat, van kunst en kleding tot fietsen en planten.

7. foodPark

Als street food jouw ding is, houd dan zeker de foodPark-website in de gaten: daarop staat wanneer welke eetkraampjes waar te vinden zijn. Omdat het aanbod van foodPark-verkopers rouleert, staat er steeds iets nieuws op het menu. Op de wekelijkse lunchmarkten (en pop-up-avondmarkten) kun je smaken vanuit de hele wereld proeven als je je smaakpapillen trakteert op de beste straatgerechten die de stad te bieden heeft.

8. Fietsen

Cambridge staat bekend als een modelfietsstad. Aangezien een groot deel van de bevolking bestaat uit studenten die alleen in speciale gevallen ergens een auto mogen parkeren, is de fiets er een van de populairste vervoersmiddelen. De fietsvriendelijke indeling van de stad helpt nog een handje extra. Als gevolg hiervan staat de stad niet zo vol met auto’s als op andere plekken in Groot-Brittannië. Petje af voor de ecologische voetafdruk van Cambridge dus.

9. De Cambridge Botanic Garden

De Cambridge University Botanic Garden bestaat uit bloemen en planten vanuit de hele wereld op 16 hectare grond. Het is opgericht in 1762 en bestaat uit verschillende tuinen en kassen. Deze kleurrijke plek is niet alleen de perfecte locatie om foto’s voor op social media te maken, maar ook ideaal voor een picknick en heerlijk om in de warmere maanden een middag door te brengen.

10. Alle outdoor-activiteiten

Om te voldoen aan alle behoeften van de jonge, actieve inwoners van de stad, heeft Cambridge een bomvolle agenda op het gebied van outdoor-activiteiten en –evenementen. Ben je weleens naar een openluchtbioscoop geweest? Movies on the Meadows biedt mensen de mogelijkheid om samen films te kijken terwijl ze op zwoele zomeravonden op het gras zitten. De Big Weekend bestaat uit allerlei activiteiten waar elk jaar duizenden mensen op af komen. Van comedyfestivals tot knetterende vuurwerkshows: Cambridge probeert je hoe dan ook een geweldige tijd te bezorgen.

Studeer Engels in CambridgeLees verder
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer