GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 redenen waarom Ierland het ideale land is om in te studeren

10 redenen waarom Ierland het ideale land is om in te studeren

Ben je op zoek naar de perfecte plek om Engels te leren (of wat dan ook)? Dit zijn tien redenen waarom Ierland boven aan je verlanglijstje zou moeten staan:

1. Het sterke gemeenschapsgevoel

De Ieren behoren tot de gelukkigste mensen die je ooit zult ontmoeten. Of je nu bij een hurlingwedstrijd bent, in een pub zit of bij een lenteconcert in het park: het lijkt erop dat werkelijk iedereen lol heeft en geniet. En aangezien de Ieren hun plezier en verhalen graag met iedereen delen, zul je je er als buitenlander extra door thuisvoelen.

2. De gastvrijheid

Het Ierse volk is bovendien een van de vriendelijkste dat er bestaat. Omdat gastvrijheid een belangrijk deel uitmaakt van de cultuur, zul je snel veel locals leren kennen. Hoewel vriendengroepen er vaak heel hecht zijn en een leven lang blijven bestaan, willen mensen ook graag nieuwe vrienden maken en bezoekers en tijdelijke bewoners graag welkom heten.

3. Studentenstad Dublin

In Dublin vind je veel beroemde universiteiten en daardoor ook een grote internationale studentenbevolking. En als dat nog niet genoeg is, prijst TopUniversities.com Dublin voor z’n bijzonder vriendelijke omgeving, geweldige nachtleven en grote diversiteit: eigenschappen die een enorme aantrekkingskracht hebben op internationale studenten die graag een groeiende stad willen ontdekken.

4. De visumregels

Aangezien Ierland lid is van de EU en de EER (Europese Economische Ruimte), hebben burgers uit andere EU- en EER-landen geen visum nodig om er naartoe te gaan (wel moet je geregistreerd staan als student om er bijvoorbeeld langer dan drie maanden te kunnen blijven, of te werken). Ook als je geen EU- of EER-paspoort hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Ierland heeft met talloze landen afspraken gemaakt die de visum-aanvraagprocedure voor studenten veel makkelijker maken dan je nu waarschijnlijk denkt.

5. Het accent begrijpen

Het Ierse accent leren begrijpen, vergt wat extra inzet. Als je van de ene naar de andere regio in het land reist, zul je ontdekken dat er verschillende typen accenten bestaan: van zoet en melodieus tot haast onbegrijpelijk. Door juist in Ierland Engels te leren, heb je daar ook in andere Engelstalige landen voordeel van: je wordt namelijk een held in het ontrafelen van accenten.

6. Fotomogelijkheden in overvloed

Ierland is simpelweg een van de meest pittoreske landen van Europa en het prachtige platteland is nog eens extra indrukwekkend. Alle schattige dorpjes, groene heuvels en de ruige kust maken een roadtrip door Ierland tot één grote fotomogelijkheid (en je Instagram-account zal je dankbaar zijn).

7. De lage prijzen

Dublin is aanzienlijk minder duur dan metropolen als Londen of New York: ideaal voor studenten die een kleiner budget hebben en bijvoorbeeld op zoek moeten naar goedkopere accommodatie. En voor wie Engels leert, is het extra belangrijk om geld over te houden om zoveel mogelijk dingen te doen en te ervaren nu je daar toch bent. Van het oefenen van je taalvaardigheden met de locals leer je namelijk net zoveel als van het onthouden van grammaticaregels in de les.

8. De nabijheid van Groot-Brittannië

Nog een ijzersterke reden om Engels te leren in Ierland, is de nabijheid van Groot-Brittannië. Staat een bezoek aan de Big Ben op jouw bucketlist? Wil je zonnen aan de Britse kust of rondslenteren in de studentenwijken van Cambridge? Vanuit Ierland ga je er zo (en voor weinig geld) een weekend naartoe. Door die korte vluchten (en met wat planning) ben je op tijd terug om op maandag weer in de schoolbanken te zitten.

9. Modern maar mythisch

Hoewel de Ierse cultuur z’n geschiedenis hoog in het vaandel heeft staan, is het land ook erg modern en technologisch onderlegd, aangezien een aantal van de grootste techbedrijven ter wereld in de hoofdstad zijn gevestigd. Deze mix van oud en nieuw maken Ierland uitermate charmant, vriendelijk en interessant.

10. Misschien komen jouw voorouders er vandaan

De Ieren hebben de afgelopen eeuwen ontzettend veel helse perioden doorstaan. Van de aardappelhongersnood tot bombardementen en tyfusuitbraken tijdens de twee wereldoorlogen: er waren in het verleden talloze redenen voor Ierse mensen om naar andere landen te emigreren. Om die reden zijn er nu overal ter wereld veel mensen met Ierse roots te vinden en ben zelfs jij misschien wel deels Iers (en heb je meer dan genoeg redenen om in je vaderland te gaan wonen!).

Waar wil jij studeren?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden