GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 redenen waarom Kaapstad de beste stad ter wereld is

5 redenen waarom Kaapstad de beste stad ter wereld is

Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar je de geweldigste dingen van het leven op één locatie vindt: prachtige natuur, interessante geschiedenis, geweldig avontuur, heerlijk eten en wijn, en bijzondere dieren in het wild. Kaapstad in Zuid-Afrika heeft het echter allemaal.

Hieronder leg ik uit waarom Kaapstad volgens mij de beste stad ter wereld is en waarom ik denk dat je meteen een vlucht zou moeten boeken. Of op z’n minst direct na het lezen van dit artikel.

1. Prachtige natuur

Waar je ook bent in Kaapstad: bijna overal hoef je alleen maar omhoog te kijken om de indrukwekkende Tafelberg te zien. Deze 1100 meter hoge berg domineert de horizon en is zonder twijfel Kaapstads beroemdste bezienswaardigheid. Als je het ooit zat wordt om ‘m van onderaf te zien, dan ga je gewoon naar de top om de berg vanuit een ander perspectief te zien. Met de kabelbaan ben je er zo, maar je kunt ook een van de 3 tot 10 kilometer lange wandelroutes naar de top nemen.

Vanaf de Tafelberg ben je bovendien zo bij Lion’s Head, op 670 meter boven zeeniveau. De 5 kilometer lange hike naar boven is prima te doen en levert prachtige uitzichten op. Wil je wat meer adrenaline? Ga tandem-paragliden en zweef boven de stad, de zee en terug.

2. Een rijke, rauwe geschiedenis

Robbeneiland, waar Zuid-Afrika’s beroemdste mensenrechtenactivist en oud-president Nelson Mandela vastzat, is een must-see. Deze plek werd ooit door de Nederlanders als gevangenis gebruikt en werd in de tijd van apartheid door de Zuid-Afrikaanse overheid ingezet om burgerrechten- en politiek activisten die zich tegen de regering hadden gekeerd, op te sluiten. Als je door de gevangenis loopt, kom je langs de cel waar Mandela 18 jaar opgesloten heeft gezeten. Eenmaal buiten heb je een prachtig uitzicht op de beroemde skyline van Kaapstad.

Terug in het stadscentrum kun je je verdiepen in de beproevingen en onderdrukkingen in wat eens het hart van de stad was, namelijk District Six. Je vindt er nu niet veel bijzonders meer, maar vroeger woonden hier meer dan 60.000 kooplieden en immigranten. Ten tijde van de apartheid werd dit een ‘alleen voor blanken’-sector en in 1968 moesten gezinnen onder dwang naar de Cape Flats 25 kilometer verderop verhuizen. Een rondleiding door het nu lege gebied van een van de gidsen die zelf in 1968 uitgezet zijn, geeft je een heel realistisch en rauw beeld van hoe het leven in de stad decennialang was. Vergeet niet het District Six-museum te bezoeken om nog meer te ontdekken over hoe het gebied vroeger was.

3. Het avontuur is overal

Avontuur zit in het DNA van deze stad. Je kunt op één dag gaan surfen, hiken en van bergen af paragliden, en als je écht heel dapper bent kun je ook gaan kooiduiken bij grote witte haaien. Bij de Birkenhead Peninsula vind je meer dan genoeg bedrijven die je een van de grootste zeeroofdieren ter wereld graag op een veilige manier laten zien. Neem je GoPro mee, maar wees voorzichtig met die selfiestick.

Vind je het kooiduiken nog steeds niet spannend genoeg, rijd dan naar Tsitsikamma National Park, waar je nog veel meer activiteiten hebt om je van je bucketlist af te strepen. Ga bijvoorbeeld bungeejumpen vanaf Bloukrans Bridge, de op drie na hoogste bungeejumplocatie ter wereld, en ga daarna kajakken, duiken of mountainbiken in het park.

4. Wining & dining van wereldklasse

De Garden Route is waarschijnlijk een van de beroemdste en meest idyllische plekken ter wereld om overheerlijke wijnen en gerechten te proeven. Vanuit de stad is het prima toegankelijk en de indrukwekkende uitzichten aan de kust, prachtige meertjes en het mooie boerengebied maken dit tot een perfecte roadtrip. Op deze route liggen de beste en beroemdste wijnregio’s van Zuid-Afrika, zoals Stellenbosch, Constantia en Paarl.

Voor een (casual) diner van wereldklasse ga je in het weekend naar de Hout Bay Market: een bruisende markt met veel kraampjes en oesters zo groot als je hoofd. Je vindt er talloze soorten ambachtelijk eten, zoals hartige hapjes van de braai (een Zuid-Afrikaanse barbecue), biltong (gedroogd vlees), verse pizza’s, (meer) gigantische oesters en heel veel andere vis. En dankzij de lokale ambachtsmensen die er kunst, kleding en sieraden verkopen, is deze plek ook een soort shoppingmekka geworden.

5. The Big 5 (vlak voor je neus)

De Garden Route Game Lodge is de perfecte plek om de beroemde Big 5 te spotten: de Afrikaanse leeuw, Afrikaanse olifant, Kaapse buffel, het Afrikaanse luipaard en de neushoorn. Stap in een open Land Rover en pak je verrekijker en camera voor een geweldige safari bij zonsondergang. Zonsopgangsafari’s zijn net zo bijzonder, zeker wanneer je blijft overnachten en in de vroegste uren van de dag op pad gaat, als leeuwen en andere roofdieren op hun actiefst zijn.

Wil je ze van nóg dichterbij zien? De Hoop Game Reserve is ook een ideale plek om wilde dieren te spotten. Deze particuliere game reserve ligt naast de beroemde Whale Trail, een beroemde backpackersroute waarop je walvissen voor de kust ziet zwemmen. Of beter nog: blijf twee nachten slapen, omringd door (niet-roof)dieren. Pas dan alleen wel op voor de bavianen.

Klinkt al bovenstaande te mooi om waar te zijn? Dat is het echt niet. Maar neem het niet klakkeloos van me aan; ga het zelf maar ontdekken.

Kaapstad zelf ontdekken?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer