GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

50 dingen die we leuk vinden aan de VS (en jij waarschijnlijk ook)

50 dingen die we leuk vinden aan de VS (en jij waarschijnlijk ook)

Land van de vrijheid, 'home of the brave' en misschien wel het meest populaire land ter wereld. Hier zijn de 50 dingen die we leuk vinden aan de Verenigde Staten van Amerika (dat is trouwens één reden per ster op de Amerikaanse vlag), in willekeurige volgorde:

1. Superbowl zondag

De jaarlijkse kampioenswedstrijd van American Football is meer dan alleen een enorm sportevenement. Wanneer de game de rust bereikt, verandert het in een van ‘s werelds grootste en meest bekeken concerten, met artiesten zoals bijvoorbeeld als Beyonce, Prince, Madonna, Bruno Mars, Justin Timberlake en Lady Gaga.

2. De vlag

Niemand houdt zoveel van hun land als de Amerikanen – en niemand laat het ook zo graag zien. Je ziet de ‘Stars & Stripes’ overal: op grasvelden van mensen, in bumperstickers op auto’s, op hoeden, cupcakes en ja, zelfs op de maan. Leuk weetje: vijf van de zes vlaggen die op de maan zijn geplant, staan er ​​nog steeds, hoewel ze inmiddels al hun kleur hebben verloren.

3. RBG, AOC en Kamala

Drie kick-ass vrouwelijke rolmodellen. Alexandria Ocasio-Cortez (ook bekend als AOC) is een eerstejaars congreslid uit New York die furore maakte (en in nationale krantenkoppen stond) in Washington, terwijl Ruth Bader Ginsburg (ook bekend als RBG) een ervaren rechter van het Hooggerechtshof was en een icoon van de feministische beweging is. Kamala Harris is de kersverse vicepresident en wordt de eerste vrouwelijke vicepresident in de geschiedenis van het land wanneer ze in januari 2021 aantreedt.

4. De churros

OK, OK, dus niet echt een Amerikaanse uitvinding, maar toch een van onderdeel van dessertmenu’s in de hele VS. En voor wie deze gefrituurde stokjes van zacht, warm deeg, zachtjes gedipt (oké, volledig verdronken) in suiker en / of kaneel- en chocoladesaus heeft uitgevonden en / of gepopulariseerd: BEDANKT.

5. De natuurparken

De uitgestrektheid van dit land betekent dat, hoewel je misschien behoorlijk ver moet reizen, je hier elk denkbaar landschap op aarde kunt vinden: van de wereldberoemde Grand Canyon tot de met sneeuw bedekte bergen van de Rockies, evenals duizenden kilometers van een prachtige kustlijn. Deze natuurlijke wonderen zijn onderverdeeld in 58 nationale parken die zijn opgezet om ervoor te zorgen dat ze nog generaties lang ongerept blijven.

6. Starbucks

Serieus, waar zouden we zijn zonder? De eerste Starbucks opende in 1971 zijn deuren voor het publiek in Seattle en is sindsdien een van ‘s werelds favoriete coffeeshops geworden. Het bedacht zelfs zijn eigen taal voor de grootte van hun koffies, die we natuurlijk allemaal plichtsgetrouw leerden. Een venti latte, iemand?

7. Broadway

De iconische door theater omzoomde weg in New York is nog steeds één van de beste plekken ter wereld om een ​​show te zien.

8. Hollywood, Los Angeles

De hele filmindustrie heeft Hollywood te danken voor het cultiveren van het talent, de technologie en de speciale effecten die de industrie zo succesvol hebben gemaakt als ze nu is. Ga naar Hollywood om ongeëvenaarde sterren te spotten, een beetje te  winkelen of een groen sapje of twee te scoren.

9. De culturele diversiteit

Amerikanen vieren en omarmen diversiteit omdat het in hun DNA zit: de meeste Amerikanen kunnen hun voorouders herleiden tot Europa, Afrika, Latijns-Amerika of Azië, en de meesten erkennen dat ze zonder die erfenis niet de natie zouden zijn die ze nu zijn.

10. De Supersize

Of het nu 64 ounce frisdrank is (dat is waanzinnig groot, als je het je afvraagt) of twee meter lange Subway broodjes, er bestaat niet zoiets als ‘te groot’ als je het de Amerikaanse voedingsindustrie vraagt.

11. Sporten

Van de National Football League (NFL) tot Major League Baseball (MLB) en de National Basketball Association (NBA) tot de National Hockey League (NHL), Amerika is de thuisbasis van professionele sporten, en er is niets dat Amerikanen leuker vinden dan hun teams.

12. Die kustlijnen

We kunnen er niet over ophouden. Even bijkleuren bij voordat je de hele nacht gaat feesten op Miami Beach, kijken naar walvissen voor de kust van Californië, genieten van verse kreeftbroodjes met uitzicht op de zee in Maine, of surfen op enkele van ‘s werelds beste golven op Hawaii – het valt niet te ontkennen dat Amerika een paar van de beste kustlijnen ter wereld heeft.

13. De festivals

Van de bizarre creativiteit van Burning Man in de woestijn van Nevada en de jazzrootsvieringen van Louisiana’s Jazz Fest tot de zonovergoten podia van Coachella, Amerika heeft een festival voor iedereen.

14. Amerikaanse tv

Saturday Night Live, Greys Anatomy, The Simpsons, The Bachelor, Stranger Things, Orange is the New Black, Homeland, Breaking Bad, Parks & Recreation, FRIENDS…. Ongeacht jouw smaak, er staat waarschijnlijk meer dan één Amerikaans tv-programma op je lijst met onlangs bekeken shows.

15. De vriendelijke mensen

Het maakt letterlijk niet uit of je in de rij staat bij de supermarkt, in de metro springt als de deuren sluiten, of je eerste hap uit je ontbijtpannekoeken neemt in het restaurant om de hoek, er is een kans van 130% dat iemand in de buurt klaar is voor een gezellig gesprek.

16. De kansen

Of je nu op zoek bent naar een stage, op zoek bent naar een baan of op zoek bent naar een uitstekende universiteit, er zijn talloze mogelijkheden voor een bloeiende carrière en onderwijs in Amerika.

17. De geschiedenis van Amerikaanse muziek…

Ray Charles, Aretha Franklin, Nat King Cole, Michael Jackson, Louis Armstrong, Chuck Berry, Marvin Gaye, Prince, Stevie Wonder, Elvis Presley, Bob Dylan, Ella Fitzgerald, Billie Holiday – Amerikaanse muzikanten hebben geholpen bij het creëren, vormgeven en herdefiniëren van muziek voor de wereld.

18. … en het heden

Probeer niet te ontkennen dat deze muzikanten op dit moment niet op je Spotify-afspeellijst staan: Beyonce, Taylor Swift, Mariah Carey, Jay Z, Alicia Keys, Kanye West, Eminem, Madonna, Nick Jonas (en de andere broers), John Legend, Kurt Cobain, Adam Levine, John Mayer, Pharrell Williams … * raakt buiten adem *

19. Disney

Van de immense themaparken in Florida tot de te veel om te tellen iconische films die onze kindertijd hebben bepaald, Disney heeft kinderen en volwassenen geluk gebracht sinds de eerste speelfilm, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, werd uitgebracht in 1937.

20. NASA

De ruimte is cool.  De lancering van een raket kunnen zien is héél cool. En in staat zijn om de binnenkant van de lanceerfaciliteit bij NASA in Florida te verkennen, waar astronauten trainen en wereldleidende astrofysici en luchtvaartingenieurs ruimteverkenning maken, is inderdaad heel, HEEL cool.

21. Bagels

Amerika’s fascinatie voor deze cirkelvormige koolhydraatbom heeft geleid tot enkele van de beste sandwiches en zoete lekkernijen ter wereld. Neem een geroosterde bagel met rozijnen en kaneel als ontbijt, eet een bagel met zalm en roomkaas als lunch en sluit de dag af met een Instagram-waardige regenboogbagel.

22. Wintersport

Amerika herbergt enkele van de beste skigebieden ter wereld, waaronder beroemde plaatsen als Aspen, Breckenridge, Squaw Valley, Jackson Hole, Alta-Snowbird, Stevens Pass, Stowe en nog veel meer. Met zoveel plekken om uit te kiezen, zullen zelfs de meest hardcore poederliefhebbers ze niet allemaal skiën.

23. Silicon Valley

In het zuidelijke deel van San Francisco ligt een van ‘s werelds meest toonaangevende en grootste knooppunten voor technologie en innovatie. De thuisbasis van Facebook, Apple, Google, Facebook, Tesla en Visa. Deze ondernemende hotspot is DE plek voor zakelijke geesten die willen samenwerken en creëren.

24. Pindakaas

Pak een Reese’s Peanut Butter Cup voor een kleine chocolade-pindakaas-lekkernij, of neem het ‘gezondere’ alternatief – de boterham met pindakaas en jam (ook bekend als een PBJ).

25. De grote meren

Deze vijf onderling verbonden meren op de grens tussen de VS en Canada, hoe prachtig ze ook zijn, vormen ‘s werelds grootste zoetwatermassa en bieden eindeloze mogelijkheden om te varen, zwemmen, kajakken of vissen tijdens je vrije dagen.

26. Ranch dressing

Een volledig Amerikaanse uitvinding en misschien wel de lekkerste saladedressing die er is (hallo; karnemelk en kruiden!). Het is zo populair in de VS dat je allerlei soorten voedsel met een ranchsmaak in de winkels zult vinden. Waaronder – en je raadt het nooit – frisdrank met ranchsmaak.

27. Regionale accenten

Amerikanen zijn trots op de verscheidenheid aan regionale accenten. Van het zuidelijke accent in staten als Mississippi en Louisiana, tot de Texas Twang in Texas en het vrolijke accent en jargon dat zo vaak voorkomt in Californië.

28. Meghan Markle

Het geschenk van Amerika aan het VK, en misschien wel het beste dat de Britse koninklijke familie is overkomen sinds de drie kleine peuters van prins William.

29. Costco

Een winkelparadijs alleen voor leden waar je alles in bulk koopt (dus in ZEER grote hoeveelheden). Een godsgeschenk voor grote Amerikaanse families. En zeker ook voor mensen die niet rondkomen met een of twee ranchdressing-flessen en alleen kunnen overleven met een dozijn (dat zijn er dus 12).

30. Alles Pumpkin Spice

Je weet dat het feestelijke herfstseizoen eraan komt wanneer Pumpkin Spice Lattes (PSL’s) je Instagram-feed vullen. Een knipoog naar Starbucks voor het populair maken van deze smaak over de hele wereld.

31. Pompoenen snijden

Wat is het toch met Amerikanen en pompoenen? Behalve dat het heerlijk is in taarten en drankjes, ziet deze groente (nou ja, technisch gezien een vrucht) er fantastisch uit gesneden in een jack o’lantern met een kaars erin op Halloween.

32. Beyonce en Jay-Z

Dit powerhouse-stel domineert alles van R&B tot hiphop, mode tot moderne kunst en zelfs burgerrechten. Als Amerika een koning en een koningin had, zouden deze twee de kronen dragen.

33. Reality TV

Van talentenjachten als American Idol en The Voice die vele supersterrencarrières hebben gelanceerd, tot The Bachelor, ieders guilty pleasure. Amerika heeft ons kennis laten maken met de meedogenloze, hilarische, overdreven wereld van Reality TV. Bedankt, I guess.

34. Thanksgiving

Kerst kan niet snel genoeg komen. Gelukkig is er een maand eerder Thanksgiving! Thanksgiving is een gelegenheid om samen te komen met je naasten zonder alle druk om cadeaus te kopen. Het is ook een geweldige kans om je buik vol kalkoen (of het equivalent van vegetarisch vlees), pompoentaart en cranberrysaus te vullen.

35. Black Friday-winkelen

De dag na Thanksgiving komt de grootste winkeldag van het jaar, met enorme kortingen online en offline. Hoewel online winkelen ervoor heeft gezorgd dat deals niet langer beperkt zijn tot de vrijdag (hallo Cyber ​​Monday!), Is het nog steeds een dag waarop veel Amerikanen winkelen totdat ze erbij neervallen.

36. BBQ

Het concept van de grill vindt zijn oorsprong in het Caribisch gebied. Toch is er waarschijnlijk niets meer Amerikaans dan een barbecue in de achtertuin met hamburgers, koude dranken en een paar goede vrienden om alles mee te delen.

37. Target

Nog een winkelketen en een millennialfavoriet. Pinterest-vriendelijk, goed samengesteld en vol met elke gadget, outfit, lamp of douchegordijn waar je ooit van zou kunnen dromen – en nog veel meer.

38. De natuur

Boerderijen, gebergten, heuvels, vlaktes, woestijnen, meren en beekjes – de VS heeft het echt allemaal. Je kunt een heel leven lang de natuurlijke wonderen van de VS verkennen en toch het gevoel hebben dat je maar een fractie hebt gezien.

39. Roadtrips

Is er iets meer Amerikaans dan met je vrienden de weg opgaan en met de wind in je haar de weggetjes verkennen in een tweedehands cabriolet?

40. 4 juli en vuurwerk

Dus die barbecue die we eerder noemden? Plan er een op 4 juli, versier alles in rood, wit en blauw, en steek voor de goede orde daarna wat vuurwerk af.

41. De Smithsonian Musea

Het grootste museum-, onderwijs- en culturele complex ter wereld, bestaande uit 19 musea en een dierentuin. Het is een absolute must om te bezoeken in Washington D.C., en een geschenk voor de mensheid.

42. De drive-through

Amerikanen houden van hun auto – en ze hebben een manier bedacht om alles gedaan te krijgen zonder uit een auto te hoeven stappen. Je kunt zelfs trouwen tijdens een drive-through in Vegas, je gewicht in donuts kopen bij een drive-through Dunkin ’Donuts en zelfs boodschappen doen vanuit het comfort van je auto. Waarom ook niet, toch?

43. Michelle Obama

Stap opzij, Barack. De voormalige first lady is tegenwoordig aantoonbaar populairder dan haar man, en net zo glamoureus als ze herkenbaar is.

44. Kip en wafels bij Amy Ruth’s in Harlem, NYC

Ga naar Amy Ruth’s voor een buitengewoon heerlijke en hartverwarmende soulfood-klassieker – ‘Chicken and Waffles’. (Wist je niet dat kip heel goed met een wafel gegeten kan worden? Nou, dat weet je nu.)

45. High School

Cheerleaders, voetbalteams, glee clubs en prom – de ervaring van de Amerikaanse middelbare school is uniek en in veel opzichten de beste uiting van de Amerikaanse toewijding aan de gemeenschap en om dingen samen te doen.

46. ​​Ivy League-universiteiten

Harvard staat meestal bovenaan de wereldwijde ranglijst van de beste universiteiten ter wereld – en met een reden. Het is intens moeilijk om toegelaten te worden en biedt niet alleen een fantastische opleiding, maar ook veel prestige. Weet je niet zeker of Harvard iets voor jou is? Er is geen tekort aan universiteiten van wereldklasse in de VS, waaronder Princeton, Stanford, Yale, MIT en Columbia – en hier vind je hoe je toegelaten kunt worden.

47. Stand-upcomedy

Een vorm van live komedie uitgevonden in de VS en bekend geworden door beroemde komieken. Zoals bijvoorbeeld Eddie Murphy, Jerry Seinfeld, Dave Chappelle, Sarah Silverman, Chris Rock, Ellen DeGeneres en Amy Schumer. Het is een vast onderdeel geworden van Netflix-programmering in de vorm van Netflix Specials, en heeft ook de carrières van komiek en acteur gelanceerd van onder meer Zach Galifianakis, Robin Williams en Jim Carrey.

48. Tex-Mex keuken

Je hebt Mexicaanse Amerikanen uit Texas te danken voor het feit dat ze hun familiegerechten hebben veranderd in veel van de beste gerechten die de wereld ooit heeft gekend. Nacho’s, burrito’s en fajita’s – dit is Tex-Mex, en het is heerlijk.

49. Airconditioning

Oké, misschien heb je dit thuis, of in ieder geval in winkels of kantoren in de buurt, maar in de VS is airconditioning een gegeven. Huizen, auto’s, kantoren, winkels, luchthavens, het maakt niet uit; als het buiten warm is, zorgen Amerikanen ervoor dat het binnen lekker koel is.

50. Eten bestellen

Drive-throughs zijn misschien handig, maar een man die door de straten van LA snelt met je pizza in de kofferbak, tilt gemak naar een heel nieuw niveau. Chinees, Mexicaans, pizza, hamburgers of sushi – er is letterlijk geen soort voedsel dat in het goede oude Amerika niet bij je thuis kan worden bezorgd.

Leer Engels in Amerika met EF!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden