GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Australië vs. Nieuw-Zeeland: wat is een betere plek om te wonen?

Australië vs. Nieuw-Zeeland: wat is een betere plek om te wonen?

We begrijpen je wel, kiezen tussen het " Awesome " Australië en het " Never-going-to-leave " Nieuw-Zeeland. En we snappen het: twee fascinerende Engelssprekende landen, allebei gelegen op het zuidelijk halfrond, allebei perfect voor backpacken, werkvakanties en studeren in het buitenland. Dus, welke kies jij? Om je te helpen kiezen, hebben we een paar van hun belangrijkste punten vergeleken.

Taal

Hoewel Australisch en Nieuw-Zeelands Engels vaak als "hetzelfde" worden beschouwd, leer je ze al snel van elkaar te onderscheiden. Nieuw-Zeelanders spreken hun klinkers net iets anders uit, "bed" kan klinken als "bid" en "six" als "sux," terwijl Australiërs een duidelijk nasale klank hebben.

Natuurlijk is er ook veel kleurrijk lokaal taalgebruik. Enkele Aussie/Kiwi klassiekers zijn bushwalking/tramping (wandelen), thongs/jandals (teenslippers) en Esky/chilly bin (koelbox). Wil je nog meer? In Nieuw-Zeeland hoor je bro/cuz (vriend), chur (bedankt, zoals in "chur bro!"), hard bro! (om een vriend gelijk te geven), en sweet as! (cool, geweldig). Als Australië je bestemming is, moeten we je dit vertellen: Aussies houden ervan om hun woorden in te korten. Begin met oefenen met cuppa (kopje thee), choccy (chocolade), biccy (koekje), brekkie (ontbijt), avo (avocado), prezzie (cadeau), Chrissy (kerst), Chrissy prezzie (ja, kerstcadeau), en nog veel meer.

Rondreizen

Het grootste verschil tussen Australië en Nieuw-Zeeland is de grootte. Australië is gigantisch groot met enorme afstanden (en soms woestijnen!) tussen de hoofdsteden. Perth ligt meer dan 3660 kilometer van Brisbane, wat verder is dan de afstand tussen Madrid en Moskou. Aan de andere kant is het in Nieuw-Zeeland heel goed mogelijk om in een paar uur naar een compleet andere stad of een ander klimaat te rijden. In beide landen bieden de grote steden (eigenlijk alleen Auckland in NZ) uitzonderlijke openbaarvervoersmogelijkheden. Als bonus kunnen bezoekers van Australië en Nieuw-Zeeland hun eigen geldige rijbewijs gebruiken voor dezelfde klasse auto, vergeet alleen niet dat je links moet rijden!

Eten

Bezoekers van Australië en Nieuw-Zeeland maken al snel kennis met hun respectievelijke nationale gistextracten (ja, dat bestaat). Vegemite en Marmite zijn bijna onmogelijk uit te leggen aan nieuwkomers, maar de liefde ervoor zit diep in de psyche van de Aussie en de Kiwi. Hou van dit beleg en de plaatselijke bevolking zal van jou houden! (Snelle tip: Vegemite en Marmite zijn niet zoet of chocoladeachtig, ondanks hun bruine kleur en textuur. Voeg een klein beetje toe aan toast met boter en je eet net als de plaatselijke bevolking).

Om verder te gaan met zoute ontbijtpasta's, andere Australische en Kiwi voedingsmiddelen die het aanbidden waard zijn, zijn... Allen's lollies (Sherbies, Fantales en Minties) en Pineapple Lumps (Nieuw-Zeelandse met chocolade bedekte kauwerige ananasstukjes), Caramello Koalas (verrukkelijke chocolade koala's met een buikje van kleverige karamel) en Perky Nanas (Kiwi chocoladerepen gevuld met kauwbare banaan), Kangoeroe en emoe (Australië is het enige land dat beide nationale dieren eet) en de Maori hāngi (een methode om vlees te koken in een ondergrondse kuil).

Sport en nachtleven

Op sportgebied is de rivaliteit tussen de twee landen het grootst in de Rugby Union, waar Kiwi's juichen voor de All Blacks en Aussies voor de Wallabies. Pas je kleuren aan je land aan: zwart voor Nieuw-Zeeland en groen en goud voor Australië. Maak in het stadion wat lawaai voor de Kiwi Haka of schreeuw "Aussie, Aussie, Aussie, oi, oi, oi!" voor Australië.

Reizigers melden vaak dat Nieuw-Zeeland een minder gevarieerd nachtleven heeft - hoewel de kleinere, minder dichtbevolkte steden dit verklaren. Het is duidelijk dat Melbourne en Sydney 's nachts bruisen met talloze clubs, pubs, bars en optredens. In Auckland kun je nachtelijk gaan kanoën, de lichtjes van de stad bekijken vanaf de Sky Tower of over de nachtmarkten slenteren.

Natuur

Met een indrukwekkende lijst van 's werelds giftigste dieren zouden bezoekers aan Australië wel eens kunnen denken dat de wilde dieren het op hen gemunt hebben. Maar maak je geen zorgen, ontmoetingen met haaien, slangen, kwallen en spinnen van een bordformaat zijn geen alledaagse kost. Naast deze ietwat enge dieren zijn de iconische en minder bekende dieren van Australië een ware parade van eigenaardigheden - denk aan kangoeroes, wombats, bilbies, quokka's, vogelbekdieren en mierenegels. Aan de overkant van de Tasmanzee is de natuur in Nieuw-Zeeland beslist minder vreemd. De enige inheemse zoogdieren in het land zijn vleermuizen en zeezoogdieren, maar het heeft wel een opmerkelijk aantal inheemse vogels, zoals de tui, kea, geeloogpinguïn en de kiwivogel op de bosbodem.

Klimaat en buitenleven

Het klimaat in Nieuw-Zeeland is milder, kouder en natter - wat zowel positief als negatief kan zijn, afhankelijk van je voorkeuren. Als je hoopt op een warm tot heet klimaat, is Australië natuurlijk je keuze. Maar wees gewaarschuwd, de zomermaanden brengen intense hittegolven en vochtigheid met zich mee.

Beide landen bieden adembenemende landschappen: Nieuw-Zeeland heeft zijn reusachtige hoge bergen, gletsjers, meren en bossen, terwijl Australië onmogelijk mooie stranden, lange zandvlakten, koraalriffen, regenwouden, bloedrode woestijnen en een ongerept struikgebied heeft. Nieuw-Zeeland krijgt een bonuspunt voor de nabijheid van de eilanden in de Stille Oceaan - een pluspunt voor verdere reizen.

Het is geen wonder dat Australië en Nieuw-Zeeland zo hoog scoren bij reizigers en studenten die in het buitenland studeren. Geniet van het keuzeproces - en geniet van een fantastische tijd!

In het buitenland wonen en een taal leren?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer