GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De 10 beste steden ter wereld om street art te ontdekken

De 10 beste steden ter wereld om street art te ontdekken

Street art wordt steeds meer erkend als een creatieve manier om stedelijke landschappen om te vormen tot kleurrijke betonnen doeken.

Je vindt deze unieke kunstvorm vaak op stadsmuren in coole, creatieve en Instagram-waardige hotspots waar zowel inwoners als toeristen van kunnen genieten.

Het ontdekken van deze hotspots is een geweldige, voordelige manier om een nieuwe plek te leren kennen. Dit is onze selectie van de beste steden ter wereld om street art te ontdekken.

1. Londen, Engeland

Londen’s bloeiende kunstscene wordt weerspiegeld in het uiteenlopende aanbod van creatieve kunstwerken verspreid over de historische straten. Deze combinatie weerspiegelt perfect de levendige mix van moderne en traditionele cultuur van de stad.

Niet te missen: Brick Lane. De levendige Londense wijk Shoreditch is moeilijk te verslaan als het gaat om street art. Veel beroemde namen hebben hier hun sporen achtergelaten. Je vindt hier een verscheidenheid aan muurschilderingen, sjablonen en straatsculpturen die kleurrijk leven naast de oude bakstenen muren van deze bruisende marktstraat.

2. Melbourne, Australië

Melbourne is het lichtpunt van de Australische street art, die de culturele geest van de stad is gaan vertegenwoordigen. De stad aan de zuidkust staat bekend als pionier op het gebied van stencil graffiti - een vorm van gemakkelijk repliceerbare street art waarbij gebruik wordt gemaakt van spuitverf op een papieren omtrek. Melbourne organiseerde ook met trots het eerste stencilfestival ter wereld in 2004.

Niet te missen: Hosier Lane. Deze centraal gelegen zijstraat is in wezen een openlucht kunstgalerie waar werk van de beste graffitikunstenaars van de stad wordt tentoongesteld. De kunstwerken worden vaak bijgewerkt, wat betekent dat je regelmatig een bezoekje kunt brengen en elke keer iets nieuws kunt zien.

3. Bristol, Engeland

Geen gesprek over street art zou compleet zijn zonder de bekendste pionier ervan te noemen - Banksy. De anonieme en baanbrekende straatkunstenaar groeide op in de buurt van Bristol en sommige van zijn meest iconische werken zijn hier te vinden. Naast Banksy is Bristol nog steeds een van de creatieve hotspots van het Verenigd Koninkrijk. Hier kun je de werken van ongelooflijke straatkunstenaars in de hele stad bekijken. Probeer een van de vele street art walking tours te volgen die het beste van de openbare kunstscene van Bristol laat zien.

Niet te missen: The Mild Mild West, 80 Stokes Croft. Deze ironische afbeelding van een reusachtige teddybeer die het opneemt tegen de Britse oproerpolitie is een klassiek voorbeeld van Banksy's kenmerkende mix van surrealisme en sociaal commentaar.

4. Los Angeles, Amerika

De City of Angels is door de jaren heen de thuisbasis geweest van talloze culturele iconen, met veel street art gewijd aan geliefde inwoners. Bekende gezichten variëren van Marilyn Monroe tot Kurt Cobain, maar ook veel ontroerende eerbetonen aan basketballegende Kobe Bryant.

Niet te missen: Mural Mile in Pacoima. Wat begon als een grassroots community project is nu een groot stedelijk canvas met honderden verschillende werken van lokale kunstenaars. Van hyperrealistisch tot fantastisch bovennatuurlijk, elk werk heeft zijn eigen verhaal te vertellen.

5. Kuala Lumpur, Maleisië

Met een futuristische skyline die het landschap domineert, worden de straten van Kuala Lumpur steeds meer bevolkt met innovatieve kunstwerken. Het stadsbestuur heeft deze artistieke inspanningen gesanctioneerd om minder bekende gebieden nieuw leven in te blazen. Voorbeelden hiervan zijn stenen trappen die zijn ontworpen om op een stromende rivier te lijken en een oude schoolbus die half in een bakstenen muur is gebouwd.

Niet te missen: Kwai Chai Hong (“Little Ghost Alley"). Dit verlaten steegje in het hart van het Chinatown van Kuala Lumpur is omgetoverd tot een hotspot voor street art. De ruimte vertelt het verhaal van het dagelijks leven in de buurt tijdens de jaren 1960. De vervallen muren zijn nu nostalgische muurschilderingen die bezoekers meenemen op een reis door het verleden.

6. Toronto, Canada

De grootste stad van Canada, die vaak de meest cultureel diverse plaats ter wereld wordt genoemd, heeft een levendige street art scene. Het StreetARToronto programma dat in 2012 van start ging, heeft een verscheidenheid aan indrukwekkende buitengalerijen in de stad opgeleverd. Prominente lokale kunstenaars hebben de opdracht gekregen om nieuwe kleuren op het stedelijke landschap te spuiten, spetteren en stencilen.

Niet te missen: Graffiti Alley. Wat je hier zult vinden, is geen verrassing. Op slechts een paar blokken van de kolossale CN Tower vind je Graffiti Alley, een van de eerste plaatsen in Toronto waar street art werd gelegaliseerd. De lange, veelkleurige steeg is nu de bekendste plek voor street art in Toronto. Er is een eindeloze reeks fascinerende kunstwerken te zien en er worden regelmatig minikunstfestivals gehouden. 

7. Berlijn, Duitsland

Weinig plaatsen kunnen tippen aan de creatieve hartslag van de hoofdstad van Duitsland, waar een enorme hoeveelheid street art te vinden is. Het onlangs geopende museum The Urban Nation is volledig gewijd aan de geschiedenis en cultuur van hedendaagse stedelijke kunst in Berlijn. Een must voor je volgende reis.

Niet te missen: The East Side Gallery. Uitgestrekt over een kilometer langs de coole en creatieve wijk Friedrichshain in Berlijn, biedt de East Side Gallery een gigantische verzameling kunstwerken. Dit is nog indrukwekkender als je bedenkt dat het allemaal langs de muur hangt die deze ongelooflijke stad jarenlang in tweeën heeft gedeeld.

8. New York, Amerika

The Concrete Jungle wordt vaak beschouwd als de geboorteplaats van street art, vanwege de rijke geschiedenis van deze kunstvorm. Kijk omhoog tijdens een wandeling door de eindeloze avenues van NY en je kunt gemakkelijk ongelooflijke muurschilderingen van meerdere verdiepingen ontdekken in alle vijf de stadsdelen.

Niet te missen: The Mount Rushmore of Art mural bij 210 10th Avenue, Chelsea. Dit spectaculaire voorbeeld van de urban art-scene van New York is afkomstig van de beroemde straatartiest Eduardo Kobra. Het werk is een liefdevol eerbetoon aan kunstlegendes Andy Warhol, Frida Kahlo, Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. Hun gezichten zijn kleurrijk afgebeeld op verschillende verdiepingen van een gebouw in Manhattan in de stijl van het iconische Mount Rushmore monument.

9. Lissabon, Portugal

De Portugese hoofdstad is prachtig gelegen aan de rivier de Taag en heeft een divers aanbod aan street art. Hieronder valt uniek werk van de plaatselijke kunstenaar Artur Bordalo, die een portfolio met straatsculpturen heeft gemaakt die volledig zijn opgebouwd uit afval.

Niet te missen: Poseidon door PichiAvo, 65 Calçado de Santa Apolónia. Op een steenworp afstand van het oudste treinstation van Portugal vind je een veelkleurige afbeelding van de zeegod Poseidon, kijkend naar het water. Het stuk is hypnotiserend mooi en zeker de moeite waard om lang naar te staren.

10. Miami, Amerika

Alsof het hele jaar door zon nog niet genoeg is, heeft de meest zuidelijke stad van Florida ook nog eens een bloeiende kunstscene. De "Magic City" is de thuisbasis van een reeks caleidoscopische straatschilderingen. Miami Beach heeft zelfs de eer om elk jaar gaststad te zijn voor het gerenommeerde kunstfestival Art Basel.

Niet te missen: Wynwood Arts District. Dit gebied, een voormalig industrieterrein, is het onbetwiste stedelijke kunstcentrum van Miami. Hier vind je straten vol betoverende muurschilderingen van de grootste namen op het gebied van street art. Dit maakt Wynwood een fantastische plek voor een fascinerende rondleiding door het prachtige werk dat hier te zien is.

We hopen dat deze lijst je inspireert om een aantal van deze geweldige steden te ontdekken en de wereld van street art zelf te ervaren.

Ontdek een nieuwe cultuur in het buitenlandLees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer