GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De voordelen van een internationaal netwerk

De voordelen van een internationaal netwerk

Traditioneel verwijst ‘netwerken’ naar het opbouwen van een basis van contacten voor de professionele wereld. Maar tegenwoordig breiden netwerken zich uit tot bijvoorbeeld algemene kennissen en zelfs vrienden. Je netwerk uitbreiden kan heel eenvoudig zijn door met iedereen met wie je werkt te praten, relaties op te bouwen met studiegenoten als je studeert en contact te houden met je vriendengroep naarmate je ouder wordt.

Je netwerk krijgt een internationaal element wanneer je contact maakt met mensen in het buitenland, of wanneer je vrienden naar een andere stad of een ander land verhuizen. Het kan wat meer tijd en moeite kosten om een ​​divers internationaal netwerk te ontwikkelen. Maar neem het van mij aan; het leren kennen van mensen uit andere culturen en het onderhouden van een sterke contactenbasis over de hele wereld zal je jarenlang goed van pas komen. De lijst met redenen om dit te doen is eindeloos, dus houd je vast, er komen er een paar op je af.

Voor nog meer redenen om te reizen!

Studeren in het buitenland is een van de gemakkelijkste manieren om je internationale netwerk uit te breiden; niet alleen zijn je klasgenoten allemaal uit verschillende landen gereisd om hier te kunnen studeren, je gaat ook allemaal weer een andere richting in zodra de opleiding is voltooid. Je nieuw gevonden contacten kunnen naar alle uithoeken van de wereld verhuizen. Wat is een beter excuus om te reizen dan om bij te praten met een vriend in het buitenland? Met een internationaal netwerk heb je mensen om langs te gaan als je op reis gaat, kant-en-klare gidsen die de beste geheime plekjes in hun stad kennen, en mensen die je komen bezoeken in je eigen stad.

Voor de eindeloze leermogelijkheden

Een van de beste manieren om connecties te maken, is door een ervaring te delen. Algemeen advies voor het maken van diepe connecties is om meer te doen dan alleen visitekaartjes uitwisselen. Probeer een kookles, ga op pad of leer samen een taal. En het leren hoeft zeker niet te stoppen als je eenmaal connecties hebt gemaakt; met een internationaal netwerk van vrienden zul je altijd in contact komen met, en leren van verschillende culturen. Leer nieuwe culinaire vaardigheden door thuis hun favoriete gerechten te maken, houd je taalvaardigheid scherp door regelmatig te chatten en laat je ogen openen voor andere kijk op het leven.

Voor een internationale steungroep

Als je op het punt stond naar een nieuwe stad te verhuizen, zou het dan niet fijn zijn om te weten dat je daar minstens één vriendelijk gezicht had toen je aankwam? Je oude uitwisselingsmaatje kan die persoon zijn. Denk je aan een carrièreswitch of neem je een baan in een ander land? Die klasgenoot van je studie in het buitenland een paar jaar geleden zou onschatbaar advies kunnen geven over hun branche, werkgever en zelfs de stad waar ze een bestaan ​​hebben opgebouwd. Je supportnetwerk kan elk gebied van je leven EN verschillende continenten omvatten.

Voor toekomstige zakelijke kansen

Nieuwe mensen ontmoeten, ervoor zorgen dat je op de juiste manier gekleed gaat en proberen jezelf niet voor gek te zetten… Zakelijk netwerken lijkt beangstigend. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Niet alle netwerken vinden plaats in een benauwde conferentiezaal, waar visitekaartjes worden uitgewisseld en gesprekken worden gedwongen. Vaak bewandelen je vrienden, klasgenoten en voormalige collega’s carrièrepaden die jij interessant vindt. Of ze hebben relevante connecties met jou in hun eigen netwerken.

Je weet nooit wanneer iemand met wie je spreekt misschien een kans kent die je nooit online zou vinden. Misschien zou iemand je in contact kunnen brengen met iemand anders die je ervaring kan bieden – of zelfs een baan. Als je niet zeker weet welke richting in het leven je moet inslaan, kan het in contact blijven met oude connecties je inspireren om een ​​vergelijkbaar carrièrepad te volgen. Vergeet niet om er iets goeds voor terug te doen: op een dag kun jij ook iemand in je eigen netwerk helpen.

Waar wacht je nog op? ‘Get mingling’ en blijf in contact!

Wil jij je internationale netwerk laten groeien?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer