GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Gekke dingen die Londenaren doen (volgens een brutale Italiaan)

Gekke dingen die Londenaren doen (volgens een brutale Italiaan)

Ik weet zeker dat er talloze dingen te bedenken zijn die de Britten en Londenaren gek vinden aan hoe wij Italianen ons leven leiden. Maar na vier weken in Londen te hebben gewoond als de EF Global Intern, heb ik ook ontzettend veel speciale en gekke dingen gezien die de Londenaren doen. Ik hoop dat je ze net zo interessant – en schattig – vindt als ik.

Mensen zwaaien naar de bus om die te laten stoppen

Op weg naar mijn eerste werkdag stond ik bij een bushalte vlakbij station Angel op de bus te wachten. Na een paar minuten kwam de bus, maar hij reed voorbij, gewoon verder zonder voor me te stoppen. Hij scheurde gewoon door! Ik vond dat nogal verwarrend, dus ik vroeg omstanders waarom de bus niet voor me was gestopt.

Een vrouw vertelde me dat je het duidelijk moet laten zien als je wilt dat de bus voor je stopt, door te zwaaien! Dat was nieuw voor me. In Italië stopt de bus gewoon bij de halte als je daar staat te wachten. Omdat je op de juiste plek staat, zonder een dansje te hoeven doen of welke beweging dan ook te hoeven maken.

Iedereen is om 8 uur ’s ochtends aan het hardlopen

Ik was verrast door het hoge aantal Londenaren dat ’s ochtends vroeg hardloopt naar het werk. Veel locals gebruiken de vroege uurtjes zo efficiënt mogelijk door van A naar B te fietsen of te hardlopen. Met supercoole sportkleding aan en een gigantische rugzak om. Dat is best slim. Je slaat twee vliegen in één klap door dingen te doen die nou eenmaal moeten maar vaak niet zo leuk zijn: sporten en naar je werk reizen.

En aangezien Londen een stad is bomvol parken en ander groen, motiveert dat enorm om te bewegen en te sporten. In Italië daarentegen zijn we behoorlijk lui en zie je ’s ochtends vooral mensen op scooters, in auto’s of het OV. Maar wat me nog het meest verbaasde, was het tijdstip. Italianen die sporten, doen dat na werktijd pas… niet om acht uur ’s ochtends!

Niemand gebruikt z’n ellenbogen om in de metro te stappen

Deze vergt wat uitleg. Ik woon in Milaan, waar we ook een metro hebben, maar het verschil is dat passagiers iedereen en alles duwen om maar zo snel mogelijk de metrocoupé binnen te stappen. Hier in Londen gedragen mensen zich juist heel erg rustig en respectvol in het openbaar vervoer. Ik nam laatst de District-metrolijn en toen de metro eraan kwam, ging iedereen op het perron heel netjes in de rij staan.

En toen mensen beseften dat de coupé bijna vol was, bleven ze liever even wachten op de volgende dan zichzelf alsnog in de eerste metro te persen. Dat gebeurt in Italië echt niet hoor: mensen zijn daar gestrester en echt niet bereid om op de volgende metro te wachten. Iedereen duwt en gebruikt z’n ellebogen om in te stappen. En als we een (piepklein) plekje zien waar we misschien nog in zouden passen, dan duwen we net zo lang om die plek te benutten. En dat brengt me naar het volgende gekke wat Londenaren doen….

Er is overal een wachtrij voor. Echt OVERAL

Queuing, oftewel in de wachtrij staan, is iets waar de Britten om bekendstaan en verschrikkelijk goed in zijn. Ik heb nog nooit van mijn leven zoveel in de rij gestaan als de afgelopen weken. In Londen is overal wel een wachtrij voor: restaurants, toiletten, de Underground, winkels, enzovoorts. Aangezien mensen zo gewend zijn aan in-de-rij-staan, doen ze dat dan ook goed voorbereid. Ze nemen boeken mee, downloaden podcasts, halen koffie of pakken hun laptop erbij tijdens het wachten.

Ik was echt verbaasd toen ik zag hoe mensen in de rij gingen staan bij een bushalte. Ik kom dus uit een land waar mensen meestal gewoon duwen om maar zo snel mogelijk aan de beurt te zijn (zie het bovenstaande punt). En het feit dat de Londenaren gewoon netjes in de rij gaan staan, zorgt voor een beter georganiseerde en rustigere omgeving, zelfs in zo’n grote stad.

De wasmachine staat in de keuken

Toen ik voor de allereerste keer de keuken van mijn Londense appartement binnenliep, viel mijn oog meteen op de wasmachine. En vroeg ik me een paar minuten lang af waarom die juist dáár stond. Ik heb wel vaker wasmachines in keukens zien staan, maar alleen in heel oude flats.

Maar in Londen is dit blijkbaar normaal, zelfs in grotere, chiquere appartementen en huizen. Ik denk dat de keuken een gekke plek is om je was te doen en waar ik vandaan kom, zou bij gebrek aan een apart kamertje voor je wasmachine de badkamer een veel logischere plek zijn om die neer te zetten.

Ook benieuwd naar de gekke dingen die Londenaren doen?Ga op taalreis met EF!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer