GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Overdraagbare vaardigheden zijn de sleutel tot succes in je carrière – hier is hoe je ze kunt ontwikkelen en op je cv kunt zetten

Overdraagbare vaardigheden zijn de sleutel tot succes in je carrière – hier is hoe je ze kunt ontwikkelen en op je cv kunt zetten

Wat zijn overdraagbare vaardigheden?

Overdraagbare vaardigheden zijn vaardigheden die je in de loop van je leven hebt geleerd en die nuttig zijn in je (volgende) baan. Deze vaardigheden zijn relevant voor alle beroepen en werkplekken. Ze worden ontwikkeld en meegenomen (overgedragen) als we nieuwe carrièrepaden inslaan. Het kunnen harde of zachte vaardigheden zijn.

Voorbeelden van overdraagbare vaardigheden:

Harde vaardigheden zijn kwantificeerbaar en soms uniek voor een beroep (zoals vaardigheid in vreemde talen of kennis van een specifiek computerprogramma). Aan de andere kant zijn soft skills weliswaar niet formeel te onderwijzen en minder kwantificeerbaar. Maar zijn ze wel steeds meer gewild bij werkgevers.

Er zijn vele tientallen soft skills die relevant zijn voor de werkplek, zoals:
– Schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden
– Probleemoplossende vaardigheden
– Organisatorische vaardigheden, vaardigheden op het gebied van tijdmanagement; het vermogen om deadlines vast te stellen en te halen.
– Doelstellingen op korte en lange termijn
– Klantenservice of verkoopvaardigheden
– Creatief denken, nieuwsgierigheid en verbeelding
– Onderzoek, informatieverzameling en analytische vaardigheden
– Aandacht voor detail
– Onderhandelings- en overtuigingskracht
– Vergaderingsfaciliteiten en presentatievaardigheden

Sommige soft skills zijn interpersoonlijk, liggen in het domein van hoe je met anderen omgaat en werkt. Dat zijn onder andere:
– Gevoeligheid voor anderen
– Luistervaardigheid
– Conflictoplossing
– Motiverende medewerkers
– Samenwerking
– Respectvolle delegatie
– Lichaamstaal
– Teamwerk
– Omgaan met kantoorpolitiek

Het belang van overdraagbare vaardigheden

Het is zeer belangrijk om je overdraagbare vaardigheden te begrijpen en te benadrukken wanneer je voor de eerste keer solliciteert, een ander carrièrepad volgt of na een aanzienlijke tijd weer aan het werk gaat. Zelfs als je in je huidige carrière gevestigd bent, zijn overdraagbare vaardigheden waardevol als markering van jouw vermogen om effectief in teams te werken of om leiding te geven.

Het goede nieuws is dat in de huidige werkomgeving – met start-ups – de mogelijkheden om op afstand te werken in overvloed aanwezig zijn. En het normaal is dat je gedurende je carrière meerdere banen hebt. Dat men nu op zoek is naar kandidaten die veel hoeden dragen en die zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe werksituaties. Hierdoor zijn overdraagbare vaardigheden nog belangrijker dan voorheen.

Het ontwikkelen van je overdraagbare vaardigheden

Begin met jezelf te informeren over wat soft skills zijn en je bewust te zijn van je eigen vaardigheden. Identificeer nu de vaardigheden die je mist of die je moet verbeteren. En denk eraan om ze niet als zwakke punten te zien, maar als kansen voor professionele ontwikkeling. De volgende stap is het zoeken naar manieren om deze vaardigheden op te bouwen. Moet je jouw organisatorische vaardigheden verbeteren? Onderzoek en implementeer verschillende technieken voor timemanagement en taakprioritering. Wilt je een betere leider worden? Zoek op de korte termijn naar taken met meer verantwoordelijkheid dan in je huidige taken.

Maak je geen zorgen als je niet ver bent gevorderd op het door jou gewenste carrièrepad. Er zijn veel manieren om je soft skills te ontwikkelen tijdens de loopbaanonderbreking, na je studie of zelfs tijdens je vakantie.

Studeren in het buitenland

Een ervaring in het buitenland is een onvergetelijke manier om een heel scala aan overdraagbare vaardigheden te ontwikkelen. Een semester in het buitenland, of een kortere taalcursus volgt (bijvoorbeeld bij ons), brengt je in een nieuwe cultuur en manier van leven. Dit verplicht je dan echt om jezelf aan te leren passen.

Je komt thuis met een veel meer ontwikkelde gevoeligheid voor andere culturen en manieren van doen. Je luistervaardigheden zullen beter zijn (dankzij het leven in een anderstalig land), samen met probleemoplossende- en tijdmanagementvaardigheden en een groter gevoel voor hoe je je doelen op korte- tot middellange termijn kunt stellen en halen (dankzij het studeren van je cursuswerk). Oh, en je keert natuurlijk ook met veel meer zelfvertrouwen terug naar huis. Op zich al een belangrijke troef in onze steeds globaler wordende arbeidswereld.

Vrijwilligerswerk

Een klassieke manier om de soft skills te bevorderen. Afhankelijk van jouw interesses en toekomstige carrièredoelen kunt je contact opnemen met dierenasiels, milieuprojecten, mensenrechtenorganisaties of voedselverspillingsdiensten om jou tijd op vrijwillige basis te besteden. Dergelijke praktische ervaring en inzet voor sociale rechtvaardigheid zegt veel over jou als persoon en kan belangrijke vaardigheden ontwikkelen zoals teamwerk, doorzettingsvermogen, organisatorische vaardigheden en communicatieve vaardigheden.

Bijles geven

Ben je een muzikant, schaker, of wiskundegenie? Ben je tweetalig opgegroeid en spreek je een tweede taal? Bied jouw diensten aan aan basisschool- of middelbare scholieren of aan volwassenen die voor hun plezier leren. Jouw tijdmanagement, het stellen van doelen, motivatie en communicatieve vaardigheden krijgen een belangrijke training.

Vrijetijdswerk

Denk aan de detailhandel, de horeca, of het bereiken van een familievriend die een klein bedrijf heeft op een gebied dat voor jou van belang kan zijn (boekhouding, kleermakerijen, bezorgservice, landschapsarchitectuur). Naast het ontwikkelen van soft skills die zo gevarieerd zijn als communicatie- en klantenservicevaardigheden, zul je minder gaten in je CV hebben en iemand hebben die een positieve referentie kan geven aan jouw toekomstige werkgever.

Het benadrukken van je overdraagbare vaardigheden

Met dat in gedachten, voordat je een lijst met overdraagbare vaardigheden knipt en plakt op je CV, vergeet niet dat de beste aanpak is om te laten zien, niet om te vertellen. Het is niet genoeg om deze vaardigheden gewoon op je CV of persoonlijk te vermelden – je moet in staat zijn om uit te leggen en details te geven over wanneer en hoe je ze hebt gebruikt – en inderdaad hoe ze niet alleen nuttig, maar ook essentieel zijn voor de rol waarvoor je solliciteert.

Bijvoorbeeld, in plaats van te praten over jouw “organisatorische vaardigheden” of “vergaderfaciliteiten”, zeg maar: “Als projectcoördinator voor de lancering van de driemaandelijkse nieuwsbrief van ons bedrijf, stel ik vergaderingen in over twee tijdzones om de rollen en volgende stappen te bepalen onder vier teamleden, wat resulteert in een effectieve en succesvolle lancering die 1.000 nieuwe abonnees bereikt in het eerste nummer.”

Dit geldt zowel voor je CV (ook al moet je het kort houden) als voor elke interview situatie waarbij het geven van praktische voorbeelden van belang is.

De werkplek van vandaag is heel anders dan die van onze ouders. Tegenwoordig is het steeds belangrijker om jezelf te kennen en te weten wat je in een nieuwe functie kunt bieden. Het begrijpen en ontwikkelen van je overdraagbare vaardigheden is een essentieel onderdeel van elke zoektocht naar een baan – en van een succesvolle carrière in de toekomst.

Studeer met ons in het buitenland en ontwikkel jouw vaardigheden.Meer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer