GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Snel Japans leren: 10 tips

Snel Japans leren: 10 tips

Vloeiend zijn in een tweede taal is een super indrukwekkende vaardigheid. Het geeft je de tools om een betere communicator te worden, stelt je in staat om verschillende culturen te begrijpen en te waarderen, en brengt je in contact met geweldige nieuwe mensen en ervaringen. Maar het leren van een nieuwe taal vergt veel inspanning. Gelukkig hebben we, als je Japans leren interessant vindt, enkele toptips om het proces te versnellen.

1. Label alles

Pak wat stickers en schrijf er in het Japans de namen van veelvoorkomende voorwerpen in je huis op. Ga je gang en label alles wat nuttig is; van de koelkast en je sleutels tot het toilet en de afstandsbediening van de tv. Dit is een eenvoudige manier om jezelf te omringen met de taal. Je kunt ook de fonetische spelling eronder opschrijven om je te helpen deze woorden ook uit te spreken.

2. Studeer in Japan

De beste manier om het leren van een taal te versnellen, is ongetwijfeld door in het buitenland te studeren. Je ervaart alle bezienswaardigheden en geluiden van het leven in Tokio, geniet van de authentieke keuken en wordt volledig ondergedompeld in de taal. Je zult het overal zien, horen en lezen, en je hebt eindeloze mogelijkheden om het spreken van Japans te oefenen. Zelfs als je nog geen zelfverzekerde spreker bent, wordt het nog steeds als beleefd beschouwd om het te proberen!

3. Volg Influencers

Zoek Japanse influencers die content maken over onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent. Sociale media zijn een geweldige manier om actuele trends en jargon te leren kennen. Elke keer dat je TikTok of Instagram opent, krijg je te maken met hapklare, leuke brokken Japanse taal en cultuur.

4. Zoek een studiemaatje

Waarom Japans leren in je eentje als je het ook met een vriend kunt leren? Zoek iemand die Japans leert op hetzelfde niveau als jij, zodat je zonder gêne samen kunt oefenen voordat je klaar bent om te chatten met vloeiende sprekers. Misschien heb je dezelfde problemen gehad of ben je in de war geraakt door soortgelijke dingen, zodat je elkaar kunt helpen.

5. Kijk naar Japanse tv-programma's

Van drama tot komedie, en zelfs een reeks bizarre spelshows, het kijken naar Japanse tv kan je helpen een gesprek te volgen en je uitspraak te verbeteren. Ondertiteling in je moedertaal is handig wanneer je voor het eerst leert, en ondertiteling in het Japans kan je helpen bij het herkennen van kanji- en kana-tekens, die je in het Japans moet lezen en schrijven. Shows die zich afspelen in Tokio kunnen je ook voorbereiden op je eigen reis naar de ongelooflijke hoofdstad van Japan.

6. Probeer anime eens

Als je geïnteresseerd bent in anime - een populaire tekenfilmstijl die zijn oorsprong vindt in Japan - zijn er enorm veel shows om uit te kiezen. Deze shows gebruiken vaak meer gecompliceerde taal en nichevocabulaire, dus zijn ideaal voor leerlingen met wat meer zelfvertrouwen.

7. Podcasts

Gesprekken in gescripte tv-programma's zijn niet helemaal hetzelfde als gesprekken in het echte leven. Een gemakkelijke manier om te oefenen met luisteren naar een gesprek in het Japans, is door je te abonneren op Japanse podcasts. Met podcasts kun je leren terwijl je met andere dingen bezig bent, zoals met de bus naar de les gaan of naar de winkel lopen. Je kunt ook de audiosnelheid vertragen om het luisteren als beginner gemakkelijker te maken.

8. YouTube is je vriend

Er is een schat aan inhoud in het Japans op YouTube, van video's die speciaal zijn ontworpen om leerlingen te helpen tot films, interviews en vlogs gemaakt door Japanse content makers. Abonneer je op verschillende kanalen die je leuk vindt en bekijk elke week een paar video's om je luistervaardigheid en je uitspraak te verbeteren en nieuwe woordenschat op te pikken die betrekking heeft op je interesses.

9. Leer van je fouten

Als je iets fout doet, ga dan niet gewoon verder. Door de tijd te nemen om je fouten te erkennen, is de kans kleiner dat je dezelfde blunder nogmaals maakt. Of je nu iets verkeerd hebt uitgesproken, een spelfout hebt gemaakt of aan je zinsbouw hebt gerommeld, het kan helpen om er een notitie van te maken – op je telefoon of in een notitieboekje – om je er in de toekomst aan te herinneren.

10. Regelmatig en gevarieerd oefenen

Bij het leren van Japans is het essentieel om vaak te oefenen. Het is ook belangrijk om af te wisselen – alleen het streamen van Japanse tv zal je niet vloeiend maken! Je zult een combinatie van verschillende leertechnieken moeten vinden die bij je past, om je een goed begrip van het Japans te geven.

Begin je reis om Japans te lerenLees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer