GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De ultieme zomergids voor Rome

De ultieme zomergids voor Rome

Ach, zomer in Rome. Het doet je denken aan het verkennen van de historische bezienswaardigheden, het verorberen van heel veel gelato, en warme zomeravonden doorbrengen met lekker eten en muziek tot laat, vind je ook niet? Maar dat is lang niet alles wat de Italiaanse hoofdstad te bieden heeft.

Als je eenmaal het beroemde Colosseum, Vaticaanstad, het Pantheon en de Spaanse Trappen hebt gezien, is hier onze gids om deze zomer nóg meer van Rome te ervaren.

1. Haal het meeste uit de ochtenden...

In juni en september is het heet in Rome, maar de temperaturen kunnen in de stad in juli en augustus pas echt torenhoog worden. Laat dat je er echter niet van weerhouden om deze prachtige plek te verkennen, maar zorg ervoor dat je je activiteiten aan het begin van de dag plant. Sta vroeg op en wees de eerste die de bezienswaardigheden ziet; je zult genieten van koelere ochtendtemperaturen, minder tijd besteden aan wachten in rijen en er zullen minder toeristen op je foto’s staan. Vergeet niet een waterfles mee te nemen; er zijn overal in de stad kleine openbare drinkfonteinen, bekend als ‘nasoni’, om je te helpen gehydrateerd te blijven!

2. … en de avonden!

Pas dezelfde regels toe in de avonden; rond 16:00 begint het af te koelen en de lokale bevolking denkt er pas na 20:00 uur aan om te gaan eten. Als je de hete middag hebt doorgebracht met ontspannen in de schaduw of binnen (waar misschien zelfs airconditioning is), kan het verkennen van de stad ’s avonds opnieuw beginnen. ’s Nachts zijn veel van de pleinen, monumenten en historische gebouwen verlicht. Ga naar de Trevi-fontein of het spectaculaire Piazza Navona, dat in het donker vaak bruist van artiesten en straatmuzikanten. Bovendien bieden veel van de grote attracties van Rome, zoals Vaticaanstad en het Colosseum, nachtelijke rondleidingen aan.

3. Ga naar een buitenbioscoop

Kijken naar een groot scherm, omringd door een deel van de historische architectuur van de stad terwijl de zon ondergaat; een buitenbioscoop wordt niet veel mooier dan dit. Tijdens de zomer heeft Rome een vol programma van pop-up openluchtbioscoopvertoningen. Je vindt een enorm scala aan gratis vertoningen op Piazza San Cosimato en Piazza Vittorio, en het enige eiland van Rome, Tibereiland, is een geweldige plek om een film te kijken. Van de nieuwste releases en Hollywood-klassiekers tot onafhankelijke films en documentaires, er zijn evenementen voor elke stemming. Als dat nog niet genoeg cultuur voor je is, zijn er ook tal van live theater- en operashows.

4. Eet, drink en eet nog een beetje meer

Er zijn veel klassieke foodie-ervaringen om van je bucketlist in Rome af te vinken. Je zou de dag kunnen beginnen met een espresso, daarna afkoelen met royale portie gelato, en tenslotte een vers gebakken pizza met dunne korst eten. Maar om de culinaire hoogstandjes van Rome echt te ervaren, zijn er een aantal andere gerechten waar je naar moet zoeken. Als je van zoete lekkernijen houdt, zoek dan een maritozzo. Deze traditionele zachte broodjes zijn gevuld met slagroom en worden vaak als ontbijt gegeten. Voor een hartige hap is de ultieme streetfood-snack suppli: een gefrituurd bolletje rijst, omhuld met paneermeel en vaak gevuld met kaas.

Maritozzo Italian dessert

5. Verken de parken

Villa Borghese is het grootste openbare park van Rome. Deze prachtig ontworpen groene ruimte is gevuld met verzorgde tuinen, met bomen, omzoomde lanen, een roeivijver, mooie paviljoens en een reeks sierlijke sculpturen en fonteinen. Dwalen door de tuinen is een rustige (en gratis!) manier om te ontsnappen aan de drukte van de stad, en er zijn attracties, waaronder een dierentuin die meer dan 100 jaar oud is, en verschillende beroemde kunstgalerijen in historische gebouwen. De verborgen tuinen van Villa Sciarra en het grote park van Villa Doria Pamphilj zijn ook gratis te bezoeken en gemakkelijk bereikbaar vanuit het centrum van Rome.

Villa Borghese, Rome

6. Sightseeing op de fiets

De Romeinse Via Appia – Via Appia Antica – is een van de oudste wegen in Rome en strekte zich uit tot in het zuiden van Italië. Een deel van het pad is nog steeds geplaveid met de originele stenen die zijn gebruikt om de weg aan te leggen. Voor een fantastisch dagje uit huur je fietsen en volg je de weg; je passeert een schat aan historische kerken en ruïnes, elegante cipressen en zelfs verschillende catacomben (fascinerende ondergrondse begraafplaatsen) die je kunt bezoeken, als je durft. Dit is ook een geweldige route voor een lange wandeling, en het is zeker de moeite waard om ’s ochtends of op een koelere dag als eerste te doen.

Ontdek Rome deze zomer!Lees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer