GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Leer één van deze 5 talen om op te vallen

Leer één van deze 5 talen om op te vallen

De meeste mensen die een vreemde taal willen leren, kiezen voor Engels. En terecht, aangezien het de taal van de diplomatie, zakenwereld en popcultuur is. Momenteel spreken al 1,5 miljard mensen Engels (en nog eens een miljard zijn het nog aan het leren). Het is dus echt een wereldtaal. Maar welke talen kun je daarnaast nog meer leren om verder te komen? Hieronder vijf talen om te leren waarmee je opvalt, in willekeurige volgorde:

1. Portugees

Wereldwijd zijn er meer dan 200 miljoen native speakers en volgens experts zullen dit er in 2050 zelfs 335 miljoen zijn. Portugees wordt in 11 landen en regio’s gesproken, waaronder een aantal Afrikaanse landen, Goa (India) en natuurlijk Portugal en Brazilië. Mede omdat Brazilië net het WK voetbal heeft georganiseerd en binnenkort gastheer van de Olympische Spelen is, mag het land met recht een opkomende macht worden genoemd. Voor slimmeriken met een taalknobbel is het toevoegen van de Braziliaans-Portugese taal aan je CV een handige manier om op nog meer plekken in Latijns-Amerika aan het werk te kunnen. En hallo, die zon, dat eten en de samba in het prachtige Brazilië! Moeten we je nog steeds overtuigen? Portugees is niet echt moeilijk om te leren, zeker als je al een andere Romaanse taal spreekt. Maar het wordt vaak vergeten omdat veel mensen na Engels liever Frans of Spaans willen leren. En wat betekent dat voor jou als je wél Portugees spreekt? Minder concurrentie en meer eer!

2. Mandarijn (Chinees)

China heeft sinds een jaar de grootste economie ter wereld en is daarom een belangrijke zakenpartner voor de meeste andere landen. Als je uit Amerika, Azië, Europa of Australië komt (of in feite dus gewoon een mens op deze planeet bent!) dan heb je vast al gemerkt dat China steeds belangrijker wordt op het diplomatieke podium en in de wereldhandel. Naast de gigantische fabriekskracht heeft het land ook een enorme bevolking, die ervoor zorgt dat het een steeds belangrijkere handelspartner wordt wat import uit de rest van de wereld betreft. De besluiten die China neemt, kunnen veel invloed hebben en verandering veroorzaken, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energie. Als je in Azië wilt werken, is Chinese taalkennis een voordeel van onschatbare waarde. Het stelt je in staat om met zo ongeveer 1 op de 6 mensen op deze planeet in hun moedertaal te kunnen praten (dat zijn bijna een miljard native speakers!). En vergeet niet: ondanks de ongelooflijk moeilijke uitspraak heeft Mandarijn-Chinees een relatief simpele grammatica. Zo hoeven werkwoorden niet vervoegd te worden en zijn er geen verschillen tussen geslacht en aantal. Een uitkomst voor iedereen die de taal wil leren!

3. Frans

Frans leren is nog altijd een strategisch goede keuze als het gaat om taalkennis. Frankrijk is een van de toerisme-hubs van Europa, waardoor de taal een goede keuze is voor toerismestudenten, gidsen, hotelmanagers en eigenlijk iedereen die in de toerismebranche werkt. Frans is bovendien een officiële taal van de Verenigde Naties, de Europese Unie, het Internationaal Olympisch Comité, internationale rechtbanken en andere officiële organen. Zulke taalkennis is dus ook een voordeel voor iedereen die in de diplomatieke wereld wil werken. Bovendien wordt in veel Afrikaanse landen Frans gesproken, wat voor nóg meer voordelen zorgt. Spreek je al Engels en/of Spaans? Omdat er zo veel overeenkomsten zijn, is het een stuk gemakkelijker om ook de Franse taal te leren.

4. Spaans

Hoewel je in de Verenigde Staten niet echt zult opvallen met Spaans (12 procent van de bevolking spreekt het) betekent het niet dat je er niets aan hebt als tweede taal. Spaans is de officiële taal in 21 landen en heeft zo veel native speakers, dat het China direct opvolgt op de ranglijst van meest gesproken talen. Bovendien is het een officiële taal van de VN, de EU, de World Trade Organization en de North American Free Trade Agreement. Spaans is dus een must op de cv’s van toekomstige diplomaten, politici, immigratiemedewerkers, toerismepersoneel en vele andere beroepen. Het maakt reizen door Midden- en Zuid-Amerika niet alleen een stuk gemakkelijker, maar kan je ook in Europa verder helpen omdat veel Europeanen Spaans als tweede of derde taal spreken. Om nog maar te zwijgen over Spanje zelf natuurlijk.

5. Duits

Duits wordt niet alleen gesproken in Duitsland, maar is ook een officiële taal van Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Liechtenstein. Dat maakt het tot de meest gesproken taal in Europa: 18 procent van de inwoners van de EU spreekt Duits als moedertaal. Duitsland is absoluut een zwaargewicht in de Europese economie en is een grote speler op de exportmarkt, met qua producten alles van medicijnen tot en met auto’s. De zakelijke mogelijkheden die dit met zich meebrengt, heeft voor een grote stijging in het aantal taallessen gezorgd: Duits wordt op middelbare scholen over de hele wereld gegeven. Zo volgt bijvoorbeeld 68% van de Japanse studenten het vak. En vanuit vrijetijdsperspectief is Duits ook geen slechte keuze. Duitsers behoren namelijk tot de reislustigste mensen ter wereld. Mede dankzij hun goede inkomen en flinke aantal vakantiedagen zijn het echte globetrotters. En al die euro’s stromen natuurlijk rechtstreeks de toerismesector in. Kortom: genoeg redenen om Duits te gaan leren. Of heb je er toch nog eentje nodig? Vooruit dan. Zwitserland, waar ook Duits wordt gesproken, heeft een van de hoogste levensstandaarden ter wereld.

Geef je CV een 'boost' met een EF taalcursus!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden