GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe je vloeiend Engels spreekt – 10 belangrijke stappen

Hoe je vloeiend Engels spreekt – 10 belangrijke stappen

In de wereld van vandaag geldt: hoe beter je Engels, hoe meer je kunt deelnemen aan alles wat wereldwijd is: van een internetcultuur die geen grenzen kent tot internationale zaken die ze overschrijden.

Hoewel vloeiend Engels spreken, nieuwe deuren kan openen en je horizon kan verbreden, is het belangrijk om te onthouden dat vloeiendheid niet perfect hoeft te gaan. Het gaat erom dat je je op je gemak voelt met de taal en je er mee uit de voeten komt.

Hier lees je hoe je in tien stappen vloeiender Engels kunt spreken.

1. Gebruik uitdrukkingen

Het gebruik van uitdrukkingen is een kenmerk van vloeiendheid en een teken dat je de meer ‘poëtische’ kant van de taal begrijpt en waardeert. Het Engels is rijk aan uitdrukkingen en moedertaalsprekers houden ervan om hun spraak te doorspitten met deze kleurrijke uitdrukkingen.

Dus wat is een uitdrukking? Een uitdrukking is een gezegde die ‘een beeld schetst’ in plaats van te vertrouwen op de letterlijke betekenis van de woorden waaruit het is samengesteld. Een Engelse spreker zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘’break a leg’’ tegen een vriend voor een examen. Ze hopen niet letterlijk dat hun vriend een been breekt, maar het is gewoon een andere manier om ‘’veel succes!’’ te zeggen.

Begin met het beheersen van de 20 beste uitdrukkingen in het Engels, ga dan verder met een uitgebreidere lijst of concentreer je op uitdrukkingen die specifiek zijn voor de natuur, het menselijk lichaam of voedsel.

2. Gebruik de juiste uitdrukkingen

Als je eenmaal de meest populaire Engelse uitdrukkingen hebt gevonden, onthoud dan dat je het gebruik van de juiste – een Brits-Engelse in het VK of Amerikaans-Engelse in de VS – je onderscheidt als een echt vloeiende spreker van het Engels.

Hoewel veel uitdrukkingen worden gedeeld, ongeacht wel dialect je spreekt, zijn er enkele belangrijke verschillen:

In het Amerikaans-Engels zeg je ‘’to toot your own horn’’ (wat betekent dat je je eigen vaardigheden of capaciteiten prijst), terwijl je in het Brits-Engels zegt: ‘’to blow your own trumpet’’.

In het Amerikaans-Engels zeg je: ‘’to tear into someone’’ (wat betekent dat je iemand met woorden aanvalt), terwijl je het Brits-Engels zegt: ‘’have a go at someone’’.

Ga hier heen voor meer informatie over Amerikaanse versus Britse uitdrukkingen.

3. Werk aan je woorden

Om jouw Engels te verbeteren, moet je je concentreren op het uitbreiden van je vocabulaire. Hoe rijker en gevarieerder jouw woordkeuze, hoe vloeiender je zult klinken.

Omdat Engels het grootste vocabulaire ter wereld heeft (ongeveer 750.000 woorden en nog meer!), heb je veel woorden om uit te kiezen. Dit is een opwindend onderdeel van het werken aan vloeiendheid, maar kan het ook moeilijk maken: vloeiend zijn betekent niet alleen veel woorden kennen, maar ook precies weten wanneer je ze moet gebruiken.

Begin met jezelf te trainen om ‘’very’’ en ‘’really’’ minder te gebruiken en in plaats daarvan een nauwkeuriger, verfijnder woord te gebruiken om over te brengen wat je wilt. Bijvoorbeeld:

Zeg ‘’fortunate’’ in plaats van ‘’very lucky’’

Zeg ‘’exceptional’’ in plaats van ‘’very good’’

Zeg ‘’intriguing’’ in plaats van ‘’very interesting’’

Bekijk meer voorbeelden in deze handige video of in deze.

4. Leer in stapjes

Het spreken van onze moedertaal is gemakkelijker omdat we afhankelijk zijn van zinnen in plaats van elke keer dat we iets willen uitdrukken naar nieuwe manieren te zoeken om woorden samen te stellen.

Neurowetenschappers hebben kunnen aantonen dat het ontwikkelen van korte patronen de hersenen helpt om nieuwe woorden ‘’in the heat of the moment’’ op te halen en te gebruiken.

Doe dit door nieuwe woorden die je hebt geleerd in zinnen te zetten die je meteen uit je hoofd leert. Het is niet alleen effectiever als een memorisatiestrategie, maar het zal je ook helpen om na verloop van tijd vloeiender te klinken.

5. Kies een dialect (of juist niet)

Wanneer je probeert om vloeiend te spreken, kan het helpen om een dialect (accent + specifieke woordenschat of grammatica) te kiezen om te emuleren. Dit is belangrijk als je voortdurend met moedertaalsprekers omgaat of je in je nieuwe land wilt ‘’passen’’.

Er zijn meer dan honderd Engelse dialecten om uit te kiezen; van onder andere Amerikaans en Brits-Engels tot Iers, Zuid-Afrikaans en Kiwi (Nieuw-Zeeland).

Als je bijvoorbeeld graag Amerikaans wilt klinken, kun je een regionaal dialect kiezen – Texanen klinken immers heel anders dan New Yorkers – maar je kunt er ook voor kiezen om iets ‘neutraals’ te leren, zoals een meer generiek dialect. Amerikaans (dit wordt vaak gesproken door niet-moedertaalsprekers van het Engels die naar een internationale school zijn gegaan en gedurende lange tijd zijn blootgesteld aan verschillende Engelse accenten).

Maar onthoud: het is ook prima om je buitenlandse accent te behouden (het kan heel charmant zijn!) en het wegwerken ervan is geen maatstaf voor hoe vloeiend je bent. Zolang jouw accent zwak is, blijkt uit onderzoek dat je net zo geloofwaardig kunt communiceren als iemand die meer ‘native’ klinkt.

6. Leer de cultuur kennen

Vloeiende taalvaardigheden gaan hand in hand met vloeiende culturele vaardigheden. Taal is nauw verbonden met cultuur en vloeiendheid wordt gekenmerkt door het vermogen om te verwijzen naar culturele dingen zoals straattaal, uitdrukkingen, populaire shows, muziek, films en literatuur in gesprekken.

Als je bijvoorbeeld vloeiend Brits-Engels wilt spreken, zorg er dan voor dat je zo lang mogelijk in Groot-Brittanië doorbrengt (zie het laatste punt) en dompel jezelf onder in de Britse cultuur, humor, tv-shows en literatuur.

7. Beheers de slang

Het kunnen gebruiken van slang is een ander kenmerk van vloeiendheid.

Hoewel veel Engels jargon tegenwoordig wereldwijd is en sneller uit de mode raakt dan je ‘jargon’ kunt mompelen, zijn sommige specifiek voor bijvoorbeeld Aussie-Engels.

Begin met een weg vinden in lokale straattaal, bijvoorbeeld Brits, en raak vertrouwd met de nieuwste (wereldwijde) Engelse slangtermen. Zorg er ook voor dat je de meest voorkomende afkortingen en slangwoorden kent die op Whatsapp en andere informele (geschreven) vormen van Engels worden gebruikt. Sommige hiervan worden tegenwoordig zelfs in gesproken taal gebruikt.

8. Bingewatch shows

Een van de beste manieren om vloeiend te worden, is door uren op de bank (of in bed) naar dingen te kijken. Ja, je leest het goed: je hebt nu een excuus om je favoriete shows op Netflix te bingewatchen!

Om vloeiend Engels te kunnen spreken, moet je ervaren hoe het wordt gebruikt door moedertaalsprekers in verschillende contexten. Door alles te bekijken, van realityshows tot (hedendaagse) scriptprogramma’s en documentaires, kun je woordenschat, jargon, uitdrukkingen en accenten opnemen terwijl je aan het chillen bent.

Probeer Engelse ondertiteling te gebruiken om te verbinden wat je hoort met hoe het woord is geschreven of schakel ze uit om je allen te concentreren op hoe dingen klinken.

9. Doe anderen na

Vloeiend Engels spreken betekent actief en bewust aan je accent en uitspraak werken. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is door te imiteren hoe anderen spreken.

Kies een beroemdheid of andere moedertaalspreker die je leuk vindt en probeer te imiteren hoe ze spreken, met speciale aandacht voor hun ritme en intonatie.

Een manier om dit te doen is luisteren naar audioboeken van de autobiografieën van jouw favoriete acteurs (probeer bijvoorbeeld Matthew McConaughey’s ‘’Greenlights’’). Je leert ze beter kennen en wordt urenlang blootgesteld aan hoe ze praten. Je kunt ook interviews bekijken of beluisteren die ze hebben gedaan op YouTube of voor een podcast.

10. Dompel jezelf onder

Echte vloeiendheid kan eigenlijk alleen worden bereikt door de taal elke dag in verschillende situaties te gebruiken, van een koffiedate met een vriend tot een presentatie op school.

Volledige onderdompeling – werken of studeren in een Engelssprekend land – is een bekende weg naar vloeiendheid omdat het ervoor zorgt dat je Engels hoort en gebruikt vanaf het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je in slaap valt (je kunt zelfs beginnen te dromen in het Engels!). In wezen breng je punten 1-9 op een natuurlijke manier en voor langere tijd in gebruik, waardoor je leertraject een boost krijgt.

Overweeg voor het volledige effect – in termen van taalkundige en culturele vloeiendheid – een verblijf in een Engelssprekend land voor een tenminste een paar maanden idealiter zes of meer. Dit geeft je genoeg tijd om te oefenen en zal je zeker op weg helpen om vloeiend Engels te spreken.

Begin vandaag met het verbeteren van je EngelsOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer