Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Q&A met Jiami over haar ervaring met EF

Q&A met Jiami over haar ervaring met EF

Zoals jullie misschien wel gezien hebben is Jiami onlangs met EF naar New York geweest. Veel van jullie hebben vragen over het nemen van een tussenjaar, daarom hebben wij Jiami geïnterviewd over haar tussenjaar ervaring.

Waarom heb je gekozen voor een tussenjaar?
Ik wist nog niet zo goed welke studie ik zou willen en wilde dit jaar vooral veel reizen. Even rust en ook kijken hoe ik met YouTube wilde doorpakken. Soms geeft een tussenjaar de inzichten die je nodig hebt om verder te gaan en die had ik net even nodig.

Wat is je bucketlist voor je tussenjaar?
Veel reizen, haha! Maar ik denk dat dat wel is gelukt inmiddels. Ik heb dit jaar een heleboel gereisd.

Heb je tips voor anderen die ook een tussenjaar willen nemen maar nog twijfelen?
Denk goed na, wat wil je doen? Waarom wil je dit doen? En wees zeker dat als je wilt doorstuderen je 100% achter je studie staat. Als je er niet 100% achter staat, is er een grote kans dat je halverwege het jaar stopt en dan heb je uiteindelijk ook je tijd weggegooid. Dan kun je zelfs nog beter een tussenjaar nemen en de tijd gebruiken om er over na te denken en je persoonlijk te ontwikkelen.

Wat is de meest vervelende opmerking die mensen maken over je tussenjaar?
Eigenlijk heb ik er geen een gehad. Vroeger zeiden mijn ouders altijd dat ze een tussenjaar zonde vinden, maar nu staan ze er ook helemaal achter. Ze zagen in dat het bij mijn situatie paste, en tja, dan is het het het beste wat je kunt doen.

Wat is de leukste reactie die je al hebt gehad over je tussenjaar?
Dat mensen het leuk vinden dat ik deze uitdaging aan ga.

Denk je dat een tussenjaar voor iedereen een goed plan is?
Eerlijk gezegd denk ik het niet, als je vastbesloten bent van een studie en dit graag wilt doen, vooral doen! Ook als mensen bijvoorbeeld geen reislust hebben, lijkt een tussenjaar mij ook veel minder leuk. Daarnaast moet je het goed hebben voorbereid, reizen kost geld. Als je 0 euro voor je tussenjaar hebt, is het moeilijk om de wereld te gaan ontdekken (helaas, maar het zijn toch wel echt de harde feiten). Om me heen zie ik voldoende mensen die in hun tussenjaar het hele jaar in bed liggen en chillen. Dat vind ik persoonlijk een beetje zonde. Voor de ene persoon is het het jaar van zijn/haar leven en voor de ander is het helemaal niks. Ik denk dat het een kwestie van zelf de slingers ophangen is. Als jij weet wat je wilt doen, voor de voorbereidingen zorgt en de slingers dus ophangt; kan het geweldig worden.

Wat wil je na dit jaar gaan doen?
Ik wil me in ieder geval verder focussen op YouTube. Ik vind het mega leuk en dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken is echt geweldig. Wel heb ik dit jaar geleerd dat ik wat extra uitdaging zoek naast YouTube. Hoe leuk ik het ook vind, iets nieuws leren en een beetje de boeken in duiken lijkt me erg leuk. Het idee is om op de Open Universiteit Informatiekunde te gaan studeren in februari 2019, duurt nog even, maar ik denk dat dat een goed tijdstip is. Op die manier kan ik mijn deeltijd/zelfstudie goed combineren met werk.

Bij EF hebben we tussenjaar pakketten waar je drie bestemmingen kan ontdekken welke zou je kiezen: Sports, Fashion, Asia, Business of Adventure?
Ik zou denk ik gaan voor Business of Adventure. Die spreken mij enorm aan. Hoewel ik ook echt een sport, kleding en Azië fan ben. Maar reizen gaat bij mij heel erg gekoppeld aan Adventure, en bij business heb ik het gevoel nog wat te leren.

Welke taal zou je graag nog willen leren?
Ik zou het liefst Engels op een (almost) native niveau willen kunnen spreken. Dat lijkt me heel erg tof. Nu is mijn Engels al op een redelijk niveau hoor, maar op zo’n hoog niveau lijkt me heel erg praktisch.

Welke EF bestemming zou je graag nog willen ontdekken?
Moeilijk, ik zou wellicht nog LA heel erg leuk vinden, maar Tokio lijkt me ook heel cool.

Je hebt nu twee scholen van EF gezien, welke was jouw favoriet en waarom?
Dit vind ik zo moeilijk! De EF scholen zijn allebei heel anders. Miami was echt perfect gelegen op Miami Beach, de achtertuin was letterlijk het strand en je zat midden in het centrum. Het voelde als een echte Amerikaanse beach vibe en de prachtige runs aan het water daar zal ik nooit vergeten. En New York is een hele andere wereld. Hier leef je echt het campus leven, de campus is zoo verschrikkelijk groot. Het mooie vond ik hier ook dat doordat je in Tarrytown verbleef, je heel duidelijk het verschil tussen het ‘rauwe’ Amerika ziet, en de stad New York. Een hele andere wereld. Beide campussen zijn niet te vergelijken, het is zo verschillend, maar allebei heel leuk op hun eigen manier.

Beschrijf je leukste EF moment tot nu toe.
Ik denk ‘de hele ervaring’, er is geen enkel moment dat voor mij hét moment was. Juist het gehele plaatje. Het zit hem in die kleine dingen, het cultuur verschil, de campus, het leven, de sfeer… alles maakt het zo EF. Het is niet echt een moment dat er voor mij uitspringt, het gehele plaatje is mooi hét leukste. De hele ervaring is zo tof.

Je bent altijd met een vriendinnetje op reis met EF geweest, zou je het ook alleen durven?
Jazeker, lijkt me dan ook zeker leuk! Net wat meer uit je comfort zone.

Wat is typisch EF?
Nieuwe ervaringen en open staan voor nieuwe dingen. Dat vind ik echt heel erg tof en mooi.

Wat is je lievelingswoord in een andere taal?
‘Konichi wa’ in het japans, omdat het zo leuk klinkt, haha!

Wil jij net als Jiami naar New York?Bestel nu de gratis brochure

Deel dit artikel

Laatste blogs van Studentenverhalen

Ontmoet winnares Chiara