GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 redenen om nu een gap year te nemen

10 redenen om nu een gap year te nemen

GAP YEAR (GÆP JɪR)

zelfstandig naamwoord

  1. Een geweldige manier voor een ongeloofelijke tijd in je leven

  2. Een periode, vaak voor, tijdens of na een vervolgopleiding, waarin iemand vrij neemt om rond te reizen, een taal te leren, vrijwilligerswerk te doen of stage te lopen

Een gap year is een cadeautje waar je alsmaar rijker van wordt en dat je tot een beter mens maakt. Hier zijn tien redenen waarom:

1. Kom op een academische voorsprong

We hebben deze tien redenen niet genummerd, maar dit is simpelweg een favoriet: een gap year kan jouw onderwijsresultaten verbeteren. Misschien klinkt het alsof je door maandenlang de wereld rond te reizen juist een achterstand krijgt op school, maar niets is minder waar. Studenten die een tussenjaar hebben genomen, haalden daarna juist hogere cijfers. Een pauze nemen, nadenken over je loopbaan en fris, gefocust en gemotiveerd verder gaan met je opleiding doet kan wonderen doen voor je resultaten.

2. Leer een taal vloeiend spreken

Een andere taal spreken is een van de best denkbare vaardigheden. Het geeft je eigenlijk superkrachten omdat je je brein aan het werk zet, je meer kans krijgt op de arbeidsmarkt en het je zelfvertrouwen een enorme boost geeft. Je kunt het natuurlijk op school leren, maar waarom zou je jezelf niet echt onderdompelen in de taal? Die 24 uur per dag spreken, locals leren kennen en de wereld rondreizen is een fantastische manier om een taal vloeiend te leren spreken en alle voordelen te ervaren van tweetaligheid en studeren in het buitenland.

3. Word tevreden met je baan

Studenten die een gap year hebben genomen, zijn later tevredener met hun baan. Dit is misschien niet echt iets waar je aan denkt als je net eindexamen hebt gedaan, maar het is echt belangrijk. Als je eenmaal de arbeidsmarkt op gaat, zal je de meeste tijd doorbrengen op je werkplek. Je leven wordt veel leuker – zelfs op maandagen – als je een carrière en een baan hebt waar je gelukkiger van wordt. Geef jezelf wat quality time om te ontdekken welke loopbaan past bij jouw talenten, passie en vaardigheden en zorg vervolgens voor de juiste ervaring en het juiste onderwijs. Dit kan later in je leven echt het verschil maken.

4. Word wereldburger

We leven in een internationale wereld en de kans bestaat dat je met mensen uit andere landen zult moeten werken. Je bewust zijn van het feit dat dingen in andere culturen anders worden gedaan, en dit accepteren, is een ontzettend belangrijke eigenschap die je het beste leert door naar het buitenland te gaan. Door in een gap year op reis te gaan leer je te begrijpen waarin we allemaal verschillen en hetzelfde zijn, word je bewuster van je eigen plek in deze wereld en bekijk je cultuur, talen en mensen vanuit een ander perspectief. Studenten die een tussenjaar nemen, weten hoe het is om een wereldburger te zijn – en ze hebben de ervaring om daarmee om te gaan.

5. Word financieel bewuster

Dit is een term waarmee je indruk maakt op ouders en werkgevers: financieel bewustzijn. En weet je hoe je dat kunt leren? Met een gap year. Als je met een klein budget een half jaar op wereldreis wilt, word je vanzelf expert op het gebied van financiële planning, geld besparen en het reserveren van bedragen voor verschillende doeleinden. Als je weet hoe je met geld en budgetten moet omgaan, wordt volwassen worden veel makkelijker. Bovendien is het een essentiële vaardigheid die steeds leuker wordt terwijl je de wereld ontdekt.

6. Doe onbetaalbare ´soft skills´op

Cross-culturele communicatie, probleemoplossende vaardigheden, jezelf aanpassen… Elke chique klinkende ‘soft skill’, abstracte vaardigheid, kun je leren en ontwikkelen tijdens een gap year. Mensenkennis en emotionele intelligentie zijn bovendien een pre als het gaat om het vinden van een baan. Zulke eigenschappen staan erg goed op je cv, dus hoe meer ze op jou van toepassing zijn, hoe meer je opvalt. Tijdens een tussenjaar krijg je ook de (internationale) levenservaring die je nodig hebt als je na je examen of vervolgopleiding toegelaten wilt worden tot een bepaalde studie, of een baan wilt vinden.

7. Vind gemakkelijk een baan

Ik noemde het al even. Sommige mensen zijn bang dat ze door een gat in hun cv minder makkelijk aan een baan kunnen komen – au contraire, vriend. Het gaat erom wat je doet in die periode. Heb je een jaar niet gewerkt, maar vrijwilligerswerk gedaan in de VS, stage gelopen in Barcelona, vloeiend Engels en Spaans geleerd en een overdaad aan soft skills geleerd? Met zo’n cv val je ontzettend op en heb je een geweldige ijsbreker tijdens alle sollicitatiegesprekken waarvoor je uitgenodigd zult worden.

8. Voorkom een onderwijs-burn-out

Afhankelijk van hoe oud je bent, ga je waarschijnlijk al zolang je je kunt herinneren naar school. Het is tijd voor een pauze. Er bestaat echt zoiets als een onderwijs-burn-out, aangezien jongeren enorm gepusht worden om hun profielkeuze, studiekeuze en vakken zo goed mogelijk te bepalen en succesvol te zijn op school en in hun leven. Veel onderwijsinstellingen zijn zich bewust van de gevaren van oververmoeidheid en raden studenten aan om de tijd te nemen om te ontdekken wat ze willen, specifieke vaardigheden op te doen voor hun opleiding en loopbaan, en bovendien even vrij te zijn in een periode waar cijfers en deadlines niet aan de orde van de dag zijn. En dat is nog maar het begin van het goede nieuws: 90 procent van de studenten die een gap year nemen, gaan verder met leren en stappen met meer motivatie en enthousiasme de schoolbanken in.

9. Ontdek de wereld en vind jouw plek

Het is best lastig om een vervolgopleiding te kiezen, een loopbaan te beginnen en echt volwassen te worden. Je jaren als twintiger (en vooruit, als dertiger) zijn een periode waarin ontzettend veel verandert in je leven terwijl je een wereld probeert te ontdekken die in razend tempo wijzigt. Dit is een periode waarin je beslissingen moet nemen die invloed hebben op een belangrijk deel van je leven. De tijd nemen om te ontdekken waar je de komende tien tot twintig jaar gelukkig van wordt, kan echt het verschil maken. Tijdens een gap year kun je verschillende dingen uitproberen die je helpen om te leren wat je (niet) wilt doen. Zolang je maar niet willekeurig vrij neemt, maar zorgt dat je echt weet wat je in die periode wilt doen.

10. Heb de tijd van je leven

Hopelijk ga je tijdens jouw tussenjaar reizen, op avontuur en de wereld ontdekken, want het is een geweldige kans om te ontdekken wie je bent terwijl je een fantastische superheld vol zelfvertrouwen met een fantastisch leven wordt. Het is een periode waarin je onvergetelijke herinneringen opdoet en geweldige dingen meemaakt. Dit alles, samen met nieuwe vrienden vanuit de hele wereld. Zorg dat je geniet van elke seconde en de tijd van je leven hebt: daar draaien gap years om.

Meer informatie over een gap year met EF: www.ef.nl/pg/tussenjaar/

Waar wil jij heen tijdens jouw gap year?Gratis brochure!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer