GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Het tandemleren van talen: een introductie

Het tandemleren van talen: een introductie

Een tandempartner hebben is het beste dat er is. En nee, met "tandempartner" heb ik het niet over twee mensen die een fiets delen. Ik bedoel tandemleren - wanneer twee mensen samenkomen om talen te oefenen: Persoon A oefent taal B met persoon B gedurende 30 minuten, en persoon B oefent taal A met persoon A voor de rest van het uur. (Ik denk dat ze dit technisch gezien ook op de fiets kunnen doen, maar laten we ons nu even op de talen richten).

Tandem werkt het beste als je tegelijkertijd taallessen volgt - op die manier kun je de tijd samen gebruiken om gespreksvaardigheden te oefenen en alle theoretische kennis echt op de proef te stellen. Zonder de pret te drukken: het is waarschijnlijk niet mogelijk om een taal alleen met tandem te leren, omdat je elkaar meestal maar een uurtje per week ontmoet en met elkaar praat. Maar het is een geweldige manier om taallessen aan te vullen of om je taalvaardigheden te behouden na een buitenlandse studiereis.

Voordeel 1: Verbeter je taalvaardigheden

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende voordeel: de taalvaardigheid. Door een vreemde taal te oefenen met een moedertaalspreker, zullen je luister- en spreekvaardigheden enorm verbeteren. Niet alleen dat, maar ook je zelfvertrouwen zal toenemen. En laten we een ander voordeel van tandemmen niet vergeten: je leert de nieuwste straattaal en uitdrukkingen.

Voordeel 2: Nieuwe vrienden maken

Als je regelmatig afspreekt met je tandempartner en veel te bespreken hebt, is de kans groot dat jullie binnen de kortste keren vrienden worden. Door tijd door te brengen met iemand uit een andere cultuur, zal je culturele gevoeligheid toenemen, wat een zeer interessante vaardigheid is. #jackpot

Voordeel 3: Geniet van het gemak

We kunnen het ook over logistiek hebben: Tandem is handig. Je kunt je schema's aanpassen en ervoor zorgen dat je leert op je eigen voorwaarden. Oh, en het beste deel? Het is gratis!

Voordeel 4: Nieuwe dingen leren

Niet alleen zullen je taalvaardigheden verbeteren, maar je zult ook (nog) veelzijdiger worden. Stel dat je tandempartner een expert is in druivensoorten en dat jij gek bent op opera. Spreek af, en boem! Alleen al door over elkaars interesses te praten, bouw je snel wijnkennis op en wordt je tandempartner een operafanaat..

Waar vind je een tandempartner?

Er zijn een aantal plaatsen waar je kunt beginnen. Meestal hebben universiteiten of buitenlandse studieorganisaties een tandemsysteem. Zo niet, dan is er een handige app, met de toepasselijke naam "Tandem", waarmee je talen kunt oefenen met mensen van over de hele wereld door middel van videogesprekken.

Hoe tandem je?

Nu je weet waarom en waar, is het tijd om het hoe uit te leggen:

  • Zorg dat je op hetzelfde taalniveau zit: Kies een tandempartner die dezelfde taalvaardigheden heeft als jij. Als je een tandempartner kiest met iemand wiens taalvaardigheden geavanceerder zijn, zul je uiteindelijk het grootste deel van de tijd die taal spreken.

  • Verdeel de tijd eerlijk: Laat je telefoon piepen als je halverwege klaar bent. Dit voorkomt ongemakkelijke "is het mijn beurt al?" of het geleidelijk maar krachtig moeten veranderen van het gesprek naar je doeltaal. (Hint, het werkt niet - ik heb het geprobeerd).

  • Wees geduldig en beleefd: Dit is de sleutel - per slot van rekening weet niemand hoe hij zijn 'r' moet rollen of zijn 'o' moet afronden bij zijn eerste poging.

  • Spreek zo vaak mogelijk af: De tijd vinden om elkaar te ontmoeten is misschien een van de grootste uitdagingen van tandem, maar het is belangrijk om het serieus te nemen en je aan een schema te houden.

  • Ga op zoek naar je innerlijke leraar: Corrigeer elkaars fouten constructief en geef (en sta open voor) feedback en verbeteringen.

  • Bereid je voor: Natuurlijk is het niet zoals lesgeven in een echte klas, maar probeer verschillende dingen te bedenken om te doen in de beperkte tijd die jullie samen hebben: misschien wil je een artikel (hardop) lezen en dan bespreken, bepaalde gesprekken of scenario's oefenen, of elkaar voor de verandering e-mails schrijven. Hoe meer je het mengt, hoe interessanter het zal zijn.

Wil jij een nieuwe taal leren?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer