GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Zo start je een carriere als digital nomad

Zo start je een carriere als digital nomad

Je hebt de universiteit overleefd. De ups, de downs en alle onzekerheid. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar een baan en je carrière te starten.

Als de gedachte aan een lange rit in een drukke trein en elke dag van 9 tot 5 op kantoor te werken ervoor zorgt dat je de kriebels krijgt, maak je dan geen zorgen! Dankzij de opkomst van flexibele arbeidsvoorwaarden en bedrijven die externe werknemers inhuren, hebben degenen die op de arbeidsmarkt komen nu meer keuze en flexibiliteit dan ooit tevoren.

Digital nomads profiteren van deze verandering en zetten hun laptop op een prachtig strand in Costa Rica, chique café in Parijs of in een van de historische steden van Kroatië. Blijf vooral doorlezen als je erachter wilt komen hoe je een carriere als digital nomad kan beginnen, zodat je kan werken en reizen over de hele wereld.

Tips voor het vinden van een baan

Welke banen kan je hebben als digital nomad?

Nu werkgevers begrijpen dat het geven van flexibiliteit aan werknemers de productiviteit en retentie verhoogt, is er een enorme verandering geweest in de richting van locatieonafhankelijkheid werk. Dat wil zeggen dat je overal kan werken. Dus tenzij je een carriere begint in een baan die interpersoonlijke interactie of fysieke aanwezigheid op een werkplek vereist, zul je genoeg mogelijkheden vinden die werken op afstand bij grote en kleine bedrijven ondersteunen.

Begin hier met zoeken:

Als je veelgevraagde vaardigheden hebt zoals: het maken van inhoud, digitale marketing en SEO, virtuele assistentie, social media marketing, schrijven of UX en webdesign bezit dan, kan je als alternatief misschien als zelfstandig freelancer werken en je eigen klantenkring opbouwen.

Dingen om in gedachten te houden

Weet je nog niet zeker of het leven als digital nomad iets voor jou is? Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

Persoonlijkheid

Vindingrijk, zelfmotivatie, openheid en optimisme zijn de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken die succesvolle digital nomads hebben. Vindingrijk zorgt ervoor dat je weet hoe je het meeste uit elke situatie kunt halen en weet hoe je problemen oplost die zich tijdens het reizen voordoen. Zelfmotivatie zal je helpen op schema te blijven als het gaat om het halen van deadlines of het vinden van nieuwe klanten, terwijl openheid en optimisme je zullen helpen verbindingen op te bouwen en te genieten van de reis terwijl je je aanpast aan je nieuwe leven onderweg.

Tijdzones

Tijdzones zijn noodzakelijk kwaad als je een digital nomad lifestyle hebt. Het is onwaarschijnlijk dat je altijd collega’s of klanten in dezelfde tijdzones zult hebben, dus je zult moeten leren compromissen te sluiten. In ruil voor het wonen in het buitenland kunnen vergaderingen in de vroege ochtend of presentaties ’s avonds laat de norm worden. Houd hier rekening mee als je nadenkt over waar je gaat wonen en werken – hostels werken misschien niet, maar een privé AirBnB of hotelkamer biedt je meer privacy.

Loon

Jouw loon varieert sterk, afhankelijk van hoeveel je werkt en het soort werk dat je doet. Uit een onderzoek is gebleken dat slechts 30% van de digitale nomaden net zoveel geld verdiende als ze een 9-5 kantoorbaan zouden hebben gehad. Dit kan echter zijn omdat ze ervoor kiezen om minder onderweg te werken en meer tijd over te laten om te verkennen. Als je freelancer bent, kunnen jouw inkomsten van maand tot maand sterk variëren. Het is dus belangrijk om een budget vast te stellen, jouw belastingverplichtingen te begrijpen en een digitale nomadreisverzekering te regelen wanneer je op afstand werkt. Houdt altijd een spaarbuffer aan voor het geval je je baan of een grote klant kwijtraakt.

Levensonderhoud

Jouw kosten van levensonderhoud zullen ook sterk varieren, afhankelijk van de landen waarin je van plan bent te gaan wonen. Terwijl Azië, Oost-Europa en Zuid-Amerika vaak redelijk goedkoop zijn, zijn West-Europa, Nieuw-Zeeland en Australië veel duurder. Ook zullen gedeelde kamers in hostels veel goedkoper zijn dan het huren van een AirBnB. Uiteindelijk kom het neer op jouw loon, jouw levensstijl en jouw totale budget. Deze grafiek van de kosten van levensonderhoud zullen je helpen begrijpen hoeveel je kunt verwachten te betalen in verschillende steden over de hele wereld.

Visum

Afhankelijk van waar je je wilt vestigen en wat je nationaliteit is, varieren de visumregels sterk. Zorg er dus voor dat je je eigen onderzoek doet om te voorkomen dat je tegen visumcomplicaties aanloopt. Let ook op landen die speciale digital nomad visa aanbieden, zoals Kroatie, Antigua en Barbuda, Estland, Malta en Mexico. Het maakt je verblijf niet alleen zorgeloos, je vindt er ook een grote gemeenschap van mede-digital nomads waar je bij kunt aansluiten om vrienden te maken.

Vaardigheden die je nodig hebt om je als digital nomad te ontwikkelen

Organisatievaardigheden

Op afstand werken betekent dat je vaak wordt teruggetrokken tussen leuke activiteiten en werkverplichtingen. Als het strand je lokt, maar je hebt een deadline, of je vergadering valt samen met een geweldige reis, je vrienden smeken je om mee te doen, je organisatieskills worden op de proef gesteld. Digitale apps zoals Trello voor projectbeheer, Slack voor directe communicatie, Zoom voor virtuele vergaderingen, Calendly om vergaderingen in verschillende tijdzones te boeken en een digitale kalender helpen je georganiseerd te blijven. Terwijl sommige mensen zich misschien aan een strikte routine willen houden om ervoor te zorgen dat ze niet achterop raken, werken anderen misschien beter door flexibel te blijven, en accepteren dat er soms late avonden en vroege ochtenden zijn.

Welke strategie je ook kiest, onthoud altijd dat je je hebt verplicht tot een baan, en dat moet op de eerste plaats komen. Anders kan je binnenkort zonder salaris komen te zitten!

Cultureel bewustzijn

Als je op afstand werkt, is de kans groot dat je collega’s of klanten ook verspreid zijn over de hele wereld. Het ontwikkelen van cultureel bewustzijn is dus van vitaal belang om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Verschillende culturen hebben verschillende verwachtingen als het gaat om stiptheid, communicatie, management en interpersoonlijke relaties op het werk.

Om meer te begrijpen, kan je het boek ‘’The Culture Map’’ lezen of duik in een cursus waarmee je je culturele bewustzijn kunt ontwikkelen.

Communicatie vaardigheden

Zonder het persoonlijk contact dat je normaal gesproken op kantoor zou hebben, vind je het misschien moeilijker om te communiceren en een band op te bouwen met jouw collega’s of klanten. Het is dus belangrijk om aan jouw communicatie vaardigheden te werken, zowel schriftelijk als mondeling, om miscommunicatie en het verbreken van relaties te voorkomen.

Als een van je klanten waarmee je werkt een taal spreekt die niet jouw moedertaal is, kan het ook de moeite waard zijn om jouw kennis van vreemde talen te verfijnen, om ervoor te zorgen dat de communicatie soepeler verloopt.

Starten met een carriere als digital nomad is een geweldige manier om geld te verdienen en tegelijkertijd de wereld rond te reizen. Het zal je communicatieve en organisatorische vaardigheden een boost geven, evenals jouw begrip en acceptatie van anderen –  allemaal belangrijke eigenschappen waarnaar werkgevers op zoek zijn. En onthoud, als het niet lukt, kun je altijd terugkeren naar huis. Dus wat heb je te verliezen?

Klaar om naar het buitenland te gaan?Ontdek de wereld!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer