GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Zo vier je Kerst op het zuidelijk halfrond

Zo vier je Kerst op het zuidelijk halfrond

In december zie je nergens zo weinig warme winterjassen en zo veel shorts en T-shirts als op het zuidelijk halfrond. Ja, Kerstmis in het zuiden is behoorlijk anders dan hier, maar wat kun je er nou precies verwachten? Om je een idee te geven van hoe het is om de sneeuw te verruilen voor zon, en de glühwein voor garnalen, hebben we een samenvatting gemaakt van het feestdagenseizoen aan de andere kant van de evenaar.

Australië

“Christmas where the gum trees grow, there is no frost and there is no snow,” zo klinkt een Australisch feestdagenliedje. En dat klopt als een bus! Als je zo’n geluksvogel bent die de kerstdagen in Australië doorbrengt, moet je zeker weten extra sterke zonnebrandcrème meenemen en voorbereid zijn op drie heerlijkheden: seafood, salades en sport. Hoewel een warme maaltijd met kerst ongebruikelijk is, zal je er geen honger krijgen. Australiërs gaan doorgaans helemaal los op grote borden schaal- en schelpdieren, vis, koude kalkoen, ham, Pavlova-taart en uiteraard een glas extra koude bubbels.

Je eigen tuin en zwembad zijn dé place to be op Eerste (en daar de enige) Kerstdag, waarbij kinderen een duik nemen om hun nieuwe zwembadspeelgoed te testen en de hele familie een potje cricket speelt in de achtertuin (ook het strand spreekt trouwens een belangrijke rol: de kusten van Brisbane, Sydney en Perth zijn één en al feest op 25 december!) Op Boxing Day – de dag na kerst – gaan Australiërs koopjesjagen in de Boxing Day Sales, kijken ze de Boxing Day Test (een cricketwedstrijd tussen Australië en een ander nationaal team), zien ze een nieuwe film in de bioscoop of slapen ze gewoon lekker lang uit om bij te komen van kerst.

Nieuw-Zeeland

Net als de Australiërs hebben de Kiwi’s de ongelooflijke mazzel om Kerstmis buiten te kunnen vieren. Kinderen hebben in het feestdagenseizoen lekker lang vakantie, wat betekent dat families kunnen gaan hiken. Dat kun jij uiteraard ook doen. Ontdek bijvoorbeeld de grotten in en rondom kustplaatsen als Auckland, ga kamperen en relax natuurlijk op een van de populairste plekken van het zuidelijk halfrond: het strand. Wat je kleding en het eten betreft: vergeet je jandals (slippers) niet in te pakken en honger jezelf voldoende uit voor een lange lunch vol salades en vis op 25 december. En terwijl Nieuw-Zeelanders binnenshuis gewoon een dennenboom versieren, hebben ze buitenshuis ook hun eigen “kerstboom”: de Pōhutukawa, een Nieuw-Zeelandse boom met prachtige rode bloemen die tijdens de feestdagen bloeien.

Zuid-Afrika

Het “kerstdiner” is hier meer een soort ‘”kerstlunch” met gehakt, geglazuurde ham, kalkoen, geroosterde eend of geroosterde biefstuk op de braai (de barbecue). Dit is ook het uitgelezen moment om gele rijst met rozijnen, ijstaart en malva-pudding te proeven. Dit hele eetfestijn vindt waarschijnlijk buiten plaats, in het warme weer in en om Kaapstad.

Zuid-Amerika

Zoals op de meeste andere plekken in de wereld geven Zuid-Amerikanen elkaar cadeautjes, versieren ze de kerstboom en komen ze samen met familie en vrienden. Bij de in de winkel gekochte boom staat vaak een pesebre (een kerststalletje) en veel mensen gaan om middernacht naar de Misa del Gallo (de “mis van de haan”, een verwijzing naar een rooster die op kerstavond gekroond zou zijn). Sommige werkgevers geven hun medewerkers met kerst een canestón cadeau, met basic producten zoals rijst, suiker, koekjes en bloem. Met kerst is het grootste verschil tussen de Engelstalige en Spaanstalige landen op het zuidelijk halfrond misschien wel het feit dat de Latino’s hun kerstmaaltijd op 24 december nuttigen en het feest nog vieren en elkaar nog cadeautjes geven tot Driekoningen op 6 januari.

Op kerstavond komen familie en vrienden samen rond een tafel vol Europese gerechten als kalkoen en ham, aangevuld met lokale soorten voedsel. Bolivianen zetten bijvoorbeeld picana op tafel (een kruidige soep met kip, rund en mais), terwijl Venezolanen dol zijn op hallacas (met vlees gevuld maisbrood dat in bananenbladeren is gerold), pan de jamón (brood met ham en rozijnen) en dulce de lechoza (een zoete snack van papaja en bruine suiker). Op het hele continent kun je ook lechón (speenvarken) tegenkomen, of maken families zich op voor een indrukwekkende een barbecue. Een Braziliaans ceia de Natal (kerstdiner) is niet compleet zonder knapperige gefrituurde balletjes bacalhaui (kabeljauw), rabanadas (een soort Franse wentelteefjes maar dan met suiker en kruidige port in plaats van stroop), noten en tropische vruchten.

Natuurlijk zijn sneeuw, kou en gebrande kastanjes heel knus, maar vergeet niet wat er onder de evenaar allemaal gebeurt! Kerst op het zuidelijk halfrond is leuk, lekker buiten en altijd bomvol fusionmaaltijden, zon en luchtige vrolijkheid. Je zou het eens moeten uitproberen.

Wil je op reis en een taal leren onder de evenaar?Ontdek de bestemmingen
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer