GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen die je moet weten over St. Patrick’s Day!

10 dingen die je moet weten over St. Patrick’s Day!

Op 17 maart is iedereen wel een klein beetje Iers. Hoewel St. Patrick’s Day slechts op een handvol plaatsen een officiële feestdag is – de Republiek Ierland, Noord-Ierland, Newfoundland, Labrador en Montserrat – wordt de Ierse cultuur over de hele wereld gevierd. We hebben 10 leuke weetjes over St Patrick’s Day verzameld om je te helpen je innerlijke Ier naar buiten te laten komen.

1. Once upon a time…

St. Patrick is een van de beroemdste beschermheiligen van Ierland: volgens de legende bracht hij het christendom naar het eiland, maakte hij de klaver modieus en bevrijdde hij Ierland van slangen. De feestdag markeert de dood van St. Patrick en wordt al meer dan 1500 jaar als een religieuze feestdag in Ierland gevierd.

2. Proost op de officiële feestdag!

Ierland begon de dag pas officieel te vieren in 1903. Aangezien het Smaragdgroene Eiland voornamelijk katholiek is en St. Patrick’s Day meestal in de vastentijd valt, was het een rustige en religieuze feestdag – tot de jaren zestig, toen een wet toestond dat pubs open gingen op St. Paddy’s Day. (Noem het nooit St. Patty’s Day!)

3. De patron Sint, voormalig bekend als Maewyn

St. Patrick is eigenlijk geen Ier genaamd Patrick: geboren als Maewyn Succat, de Ierse patroonheilige was eigenlijk Brits. Volgens de legende werd hij als tiener in Ierland als slaaf verkocht, werd hij religieus, vluchtte terug naar Engeland, werd een gewijde priester genaamd Patrick en begon hij alle Ierse Keltische heidenen tot het christendom te bekeren.

4. Het bevrijden van de slangen

He had it with the *** snakes *** in this country *

Volgens de legende heeft St. Patrick Ierland van slangen bevrijd. Volgens biologen waren er in Ierland nooit echte slangen. De diplomatieke verklaring is dat de slangen een metafoor zijn voor het heidendom dat door St. Patrick werd verdreven.

5. De populariteit van klavertjes

Er wordt gezegd dat St. Patrick shamrocks (oftewel klavers) gebruikte om de heilige drie-eenheid (God, Zoon en Heilige Geest) aan de Ieren uit te leggen. De Kelten geloofden dat elk klavertje een betekenis heeft, dus het gebruik van klaverblaadjes als lesmateriaal was vruchtbaar: St. Patrick startte verschillende kerken, scholen en kloosters en maakte de klaver populair.

6. Going Green

Alles is groen, overal waar je kijkt – van haar tot kleding en zelfs eten. We hebben het hier niet over spinazie, maar over bagels, pannenkoeken en zelfs bier – als je er groene kleurstof in kunt doen, wordt het geserveerd op St. Patrick’s Day. Maar het kleurplezier houdt hier niet op: rivieren, monumenten en zelfs skigebieden zijn allemaal groen gekleurd om St. Patrick te herdenken.

7. Groen is het nieuwe blauw

Ook al gaat iedereen groen, Patrick zelf gaf blijkbaar de voorkeur aan blauw en het bewijs is nog steeds te zien op oude Ierse vlaggen. Tijdens de Ierse opstand van 1798 werd het dragen van de klaver en de kleur groen een symbool van nationalisme – en het bleef hangen.

8. Let’s parade

Naast drinken en groen dragen, is het kijken naar of deelnemen aan een parade de perfecte manier om St. Patrick’s Day te vieren. Gek genoeg worden de grootste optochten van St. Paddy’s Day buiten Ierland gehouden, aangezien de Ierse expatgemeenschappen over de hele wereld de festiviteiten zeer serieus nemen.

9. CHEERS!

Tijdens St. Patrick’s Day verdrievoudigt de wereldwijde consumptie van Guinness bijna – van 5,5 miljoen pinten op een gewone dag tot 13 miljoen pinten. Dat is 150 pinten per seconde! Proost!

10. Nom nom nom

Corned beef en kool is een klassiek gerecht dat buitengewoon goed bij al dat bier past – ook al is het gerecht “uitgevonden” door Ierse immigranten in New York. Dit zou kunnen verklaren waarom er in de VS tijdens de feestdag meer dan 26 miljard pond rundvlees en meer dan twee miljard pond kool wordt geproduceerd.

* Het is pure speculatie dat het personage van Samuel L. Jackson in “Snakes on a Plane” iets te maken had met St. Patrick. Dit is mijn verhaal en ik blijf erbij.

Wil jij de Ierse cultuur ontdekken in Dublin?Engelse taalreizen in Ierland
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden