Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen die je moet weten voordat je in Oxford gaat wonen

10

Ooit ervan gedroomd om in de City of Dreaming Spires te wonen? Met zijn onberispelijke geschiedenis die zich terugtrekt in cultuur, literatuur, academische wereld en architectuur, is Oxford een stad die zijn aantrekkingskracht waarschijnlijk nooit zal verliezen.

Ben je een verhuizing aan het plannen? Hier zijn 10 dingen die je moet weten voordat je in Oxford gaat wonen.

1. Werkgelegenheid

Naast onderwijs is Oxford hard op weg om een ​​knooppunt te worden voor tech start-ups, informatica en gezondheidszorg. Over het algemeen zullen ingenieurs, IT-professionals en medische professionals merken dat hun skills waardevol zijn. De geschiedenis en architectuur van Oxford trekken echter het hele jaar door toeristen. Dit betekent dat toerisme en ook de detailhandel en gastvrijheid enorm zijn. Perfect voor mensen die Engels studeren of slechts een kort seizoen werken.

2. Zondag openingstijden

Afhankelijk van waar je vandaan komt, zul je ofwel geschokt of helemaal niet verbaasd zijn als je hoort dat op zondag veel winkels en andere diensten – zoals musea, galerijen en openbare parken – om 17.00 uur sluiten. Maakt je geen zorgen. Je zult snel leren plannen en zult niet snel zonder boodschappen komen te zitten! Over eten gesproken, de Engelsen hebben de neiging om, net als in Nederland, ​​super vroeg te eten in de avond. Meestal rond 18.00 uur.

3. De NHS

De beroemde National Health Service van het VK wordt gefinancierd door belastingen (in plaats van verzekeringen). Permanente expats die in het VK wonen, vallen onder het systeem en kunnen hun NHS-nummer krijgen na het registreren bij een plaatselijke arts (GP of General Practitioner) in hun nieuwe stad.

4. Bankieren

Hoewel sommige landen expats door hoepels laten springen om een ​​bankrekening te openen, is het in het VK een vrij eenvoudig proces. Ga gewoon naar een Oxford-filiaal van de door u gekozen bank met de documenten die ze vragen. Dit is meestal uw identiteitsbewijs en bewijs van adres (zoals een energierekening oid.).

5. Het hele jaar door genieten

Als je je oneindige wandelingen voorstelt door sombere gotische straten, is het tijd om dat idee om te draaien. Ja, Oxford is een prachtige plek waar elegantie en classicisme uit elke hoek sijpelen, maar het is niet alleen de academische wereld. Welkom in een prachtige stad het hele jaar door, waar de seizoenen haar natuurlijke schoonheid versterken. De zomer is een bijzondere traktatie. Wanneer het punting-seizoen (stand-up varen in houten boten) begint, luidt dit het begin in van warme maanden aan de gracht met drankjes en aardbeien. Plus picknicks en wandelingen door de botanische tuinen.

 

6. Huisvesting

Het valt niet te ontkennen dat Oxford een dure plaats is om thuis te noemen in Engeland. Het staat op de tweede plek naast Londen. Bereid je voor dat je belangrijkste maandelijkse uitgave huisvesting zal zijn, wat waarschijnlijk een appartement is (of een flat, voor de Engelsen). Oxford is tenslotte misschien wel de beroemdste studentenstad ter wereld, en studentenwoningen zijn zelden een vrijstaande woning met een eigen tuin! De huurkosten en de sfeer van een buurt zullen in de stad variëren. Je zult de uitdrukking ‘gowns versus towns’ horen wat de vele verschillen te beschrijft die kunnen bestaan ​​tussen de academische en residentiële communities.

7. Dorpsgevoel

Omdat het een kleine stad is, kun je in Oxford zowat overal wandelen en fietsen. Als je eenmaal je routine hebt gevonden, zul je elke dag dezelfde mensen gaan zien die hun dagelijkse leven leiden zoals jij doet. Wat ook geweldig is, is dat als je ooit zin hebt om te ontsnappen, er talloze plaatsen in de buurt zijn om te bezoeken.

8. Dagtochten

Neem een ​​bus naar Blenheim Palace (het voorouderlijk huis van Winston Churchill). Stratford-upon-Avon (gewoon de geboorteplaats van William Shakespeare). Bath (de oude woonplaats van Jane Austen). Bournemouth (voor een beetje strandleven), of Highclere Castle (fictief huis van de familie Crawley van Downton Abbey). Ga voor een lang weekend naar Londen, Manchester of Birmingham – allemaal op slechts een korte treinrit van Oxford.

9. Openbaar vervoer

In Oxford is geen ondergronds systeem nodig. Je zult echter waarschijnlijk goed gebruik maken van de ‘the Key’-smartcard, het antwoord van de stad op een geldloos systeem op het netwerk van Oxford Bus Company. Laad het gewoon op (je kunt dit online doen als je dat wilt) en je kunt inchecken. Je krijgt ook een aantal “Key benefits” bij deelnemende attracties en winkels in Oxford.

10. Links rijden

In Engeland zul je al snel merken dat het verkeer links rijdt. automobilisten links verkeer, net als in onder meer Australië, Nieuw-Zeeland, Hong Kong, Japan, India en Zuid-Afrika. Dit kan even wennen zijn, maar gelukkig wordt je eigen rijbewijs waarschijnlijk voor enige tijd na aankomst geaccepteerd. Je kunt deze overheidstool gebruiken om erachter te komen of en wanneer je een Brits rijbewijs nodig hebt.

Wil jij in Oxford, of een andere stad in het VK, wonen?Ontdek onze bestemmingen

Leer tot 12 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer