GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 Victoriaanse termen om vandaag nog te gebruiken

10 Victoriaanse termen om vandaag nog te gebruiken

Ah, het Victoriaanse tijdperk - een tijd van korsetten, hoge hoeden en strikte maatschappelijke regels. Maar wist je dat het ook een tijd was van levendig en constant evoluerend jargon? Dat klopt, zelfs in het benauwde Victoriaanse tijdperk vonden mensen manieren om wat plezier en oneerbiedigheid in de Engelse taal te injecteren.

Een korte geschiedenis van het Victoriaanse jargon

Het Victoriaanse tijdperk omvat de periode van koningin Victoria, beginnend in 1837 en eindigend na haar dood in 1901. De creatieve woordkunstenaars van die tijd bedachten vaak nieuwe en inventieve termen om hun liefdesleven, slechte bazen, wilde nachten en andere beproevingen te beschrijven. Dankzij jargon konden mensen obscure en gecodeerde woorden gebruiken om met elkaar te praten en specifieke emoties en situaties uit te drukken.

Victoriaans jargon evolueerde echt met de tijd. Nieuwe woorden en zinnen deden hun intrede in het woordenboek en verspreidden zich snel, vaak geholpen door populaire muziek en boeken uit die tijd. En net zo snel als er nieuw jargon opkwam, raakte het uit de mode en werd het vervangen door nieuw jargon. Klinkt dat bekend?

Hoewel ze tegenwoordig niet meer worden gebruikt, zijn veel van deze termen nog steeds zeer geschikte beschrijvingen van mensen en situaties die we in de moderne tijd tegenkomen. Hier is een selectie van straattaalwoorden en uitdrukkingen uit het Victoriaanse tijdperk om weer terug te laten komen in gesprekken.

1. Got the morbs

Dit werd gebruikt om het gevoel van tijdelijk verdrietig zijn te beschrijven, waarbij 'morbs' een afkorting is van 'morbiditeit' of 'morbide gevoelens'. Tegenwoordig zeggen we dat we "bummed out" zijn, teleurgesteld dus.

2. Tickety-boo

Over het algemeen kan elk woord met het woord ''boo'' niet slecht zijn. Deze kleine charmeur van een woord betekent 'in goede staat of bevredigende staat'. Tegenwoordig zouden we zoiets kunnen zeggen als "all good" om dit uit te drukken.

3. Nanty Narking

Dit wordt gebruikt om uit te drukken dat je veel plezier hebt. Maar bijna té leuk. Aangenomen wordt dat het woord "nanty" is afgeleid van het Welshe woord "nant", wat "stroom" of "beek" betekent, terwijl "narking" een jargonterm is die "vervelend" of "irriterend" betekent. Tegenwoordig zouden we kunnen zeggen dat iemand het "naar zijn/haar zin heeft" wanneer ze dat niveau van plezier bereiken.

4. Lollygag

Deze is gewoon leuk om te zeggen. Het betekent iets uitstellen door tijd te verspillen of te treuzelen.

5. Afternoonified

Een heel chique manier om te zeggen dat iets, nou ja, chic is. In het Victoriaanse tijdperk was het ontspannen theedrinken in de namiddag in de mode geraakt, dus "afternoonified" zijn werd geassocieerd met deze verfijnde en ontspannen levensstijl.

6. Enthuzimuzzy

Dit is een humoristische en speelse manier om te verwijzen naar iemand die ergens enthousiast of gepassioneerd over is, maar bijna op een spottende manier. Tegenwoordig zouden we kunnen zeggen dat iemand ergens "jazzed" over is. Jazzhanden optioneel.

7. Skilamalink

Vaak gebruikt om oneerlijk of achterbaks gedrag te beschrijven, zoals vals spelen met kaarten of iemand zonder geld oplichten. Het kan ook verwijzen naar een persoon die slim en vindingrijk was, in staat om anderen te slim af te zijn met hun verstand en sluwheid. ''Shady'' zijn zou vandaag een goede vergelijking zijn.

8. Balderdash

Deze kleurrijke term zou kunnen worden gebruikt om iemands bewering af te doen als absurd of onwaar. Tegenwoordig zouden we het "fake news" kunnen noemen.

9. Scuttlebutt

De oorsprong van dit woord verwijst naar een vat (een "kont" genoemd) dat werd gebruikt om drinkwater op schepen op te slaan. Om bij het water te komen, maakten zeelieden "scuttle" of een gat om bij het water te komen terwijl ze nieuws en roddels uitwisselden. Niet ongelijk aan de hedendaagse verwijzing naar "watercooler roddels".

10. Gigglemug

Beschrijft een persoon met een constant lachend of grijnzend gezicht, of iemand die er belachelijk gelukkig uitziet. Alleen al door dit woord te zeggen, worden we een "gigglemug", dus we zijn vastbesloten om deze terug te brengen.

Boost je Engels in het buitenlandOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer