GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe leer je snel Frans: 10 tips

 Hoe leer je snel Frans: 10 tips

Parles-tu Français? Non? Binnenkort laten we je zeggen: 'Oui! Oui! Oui!' Als je hebt besloten om je bij bijna 300 miljoen Franstaligen aan te sluiten en de op vier na meest gesproken taal ter wereld te leren, is er geen tijd te verliezen.

Weet je niet precies hoe je moet beginnen? Hier is onze lijst met tien handige tips om snel Frans te leren.

1. Stel prioriteiten

Begin met na te denken over de woordenschat die je het meest nodig hebt. Identificeer de situaties die je het meest waarschijnlijk zult meemaken, zoals praten met vrienden over je weekendplannen. Het kan helpen om rollenspellen te spelen en ze te oefenen. Op deze manier ben je beter voorbereid als ze in het echte leven gebeuren, waardoor je meer vertrouwen krijgt om van het gesprek te genieten en verder te gaan dan de basis.

2. Lezen, lezen, lezen

Lokaal nieuws, posts op sociale media, de achterkant van je cornflakesdoos - lees van alles en nog wat! Als het in het Frans beschikbaar is, zeggen we: verslind het. Kinderboeken en fictie voor jong volwassenen zijn een fantastische manier om grammatica en spelling onder de knie te krijgen, en je kunt aan langere romans beginnen naarmate je Frans verbetert. Door het nieuws in het Frans te lezen, kun je deel uitmaken van gesprekken over actuele zaken, en tijdschriften hebben een meer cultureel relevante taal dan schoolboeken of klassieke boeken.

3. Luister naar podcasts

Moet je oefenen met het volgen van een gesprek in het Frans? Zoek niet verder dan podcasts. Dit is dubbel zo handig, omdat het gemakkelijk is om te luisteren terwijl je andere dingen doet; plotseling worden activiteiten zoals klusjes doen of naar de les lopen tijd om ook je Frans te versterken. Het is multitasken voor multitaligheid!

4. Vertalen

Als je niet weet wat een nieuw woord betekent, sla het dan niet over. Vertaal het meteen! Als je aan het lezen bent, pak dan je telefoon om snel te zoeken, en als je het in een gesprek hoort, vraag het dan aan de persoon die het heeft gezegd. Ze zullen je waarschijnlijk graag helpen en voorbeelden geven van hoe je het in context kunt gebruiken.

5. Studeer in het buitenland

Niets zal je meer energie geven om een taal te leren dan studeren in Frankrijk. Of je er nu een paar weken of een paar maanden bent, helemaal ondergedompeld worden in de Franse taal doet wonderen voor je vaardigheden. Of je nu met de bus naar de les gaat of bij een gastgezin verblijft, overal lees en hoor je Frans - je bouwt voortdurend mentale verbindingen op en vormt sterke taalherinneringen. Door problemen op te lossen en te oefenen, zult je zien dat je accent verbetert, je woordenschat zich uitbreidt en je zelfvertrouwen in gesprekken veel sneller groeit dan wanneer je thuis leert.

6. Volg influencers

Voeg Franstalige influencers toe aan je volglijsten. Het begrijpen van verschillende accenten en humor zal moeiteloos aanvoelen als je hun inhoud regelmatig bekijkt. Kies onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent en je zult ook veel nieuwe woordenschat, uitdrukkingen en jargon oppikken die relevant zijn voor je passies.

7. Kijk tv

Begin met het kijken naar je favoriete sitcoms en wissel de audio- en ondertiteltalen tussen Frans en je moedertaal, afhankelijk van hoe je vaardigheden zich ontwikkelen. Gescripte tv-programma's zijn geweldig voor het begrijpen van gespreksnormen zoals dialoogsnelheid en informele grappen. Naarmate je meer zelfvertrouwen krijgt, kun je beter kijken naar shows die in het Frans zijn gemaakt, zoals Call My Agent! en Lupin, omdat deze je beter de Franse cultuur en het gevoel voor humor bijbrengen.

8. Accepteer je fouten

We doen allemaal wel eens dingen verkeerd en het is een onvermijdelijk dat je veel fouten zult maken als je een nieuwe taal leert. Van verkeerde uitspraken en funky zinsstructuren tot het verkeerd gebruiken van mannelijke of vrouwelijke lidwoorden, wees niet bang om in het begin een beetje met je Frans te rommelen. Het herkennen van je fouten is een essentieel onderdeel om ervan te leren.

9. Maak aantekeningen

Hier zul je ons dankbaar voor zijn! Wanneer je begint met leren, maak dan aantekeningen van Franse woordenschat, uitdrukkingen of jargon die je handig vindt. De handeling van het opschrijven helpt je om het te onthouden, en je eindigt met een echt handige go-to lijst voor als je snel de juiste woorden moet vinden. Maak de lijst op je telefoon zodat je hem altijd bij de hand hebt als je hem nodig hebt.

10. Vind vrienden die het ook doen...

…en maak tijd vrij om met ze te oefenen. Je Franse medestudenten hebben misschien dezelfde vragen als jij, waardoor je samen kunt leren. Of misschien hebben jullie verschillende sterke punten en kunnen jullie elkaar helpen met jullie problemen. Bovendien zijn ze de perfecte vrienden om meer te leren over de Franse cultuur; maak plannen om samen naar Franse films, live muziek of theatervoorstellingen te gaan.

Verbeter je vaardigheden door in het buitenland te studerenLeer meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer