GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Praat als een echte Brit: (nog) 8 Britse uitdrukkingen om te leren

Praat als een echte Brit: (nog) 8 Britse uitdrukkingen om te leren

Heb je genoten van mijn vorige post over Britse uitdrukkingen waardoor je klinkt als een echte Brit? Zo ja, lees dan verder. Er zijn honderden andere geweldige uitdrukkingen die de manier bepalen waarop veel Britten de Engelse taal gebruiken, en als je mensen wilt laten denken dat je vers uit de straten van Hackney in Oost-Londen komt, moet je er minstens een handjevol onder de knie hebben. Om je te helpen, heb ik een tweede set van acht Britse uitdrukkingen samengesteld waarmee je - samen met de set die je al onder de knie hebt - in een mum van tijd als een echte Brit zult praten.

1. “Bits ‘n bobs”

Hoe zeg je het? “bitts an bohbs”

Wat betekent het? Wordt gebruikt om kleine dingen, rommel en rondslingerende spullen te beschrijven.

Waar komt het vandaan? Een andere vorm van 'odds and ends'. Bits and bobs kunnen ook oude woorden zijn voor centen, die je waarschijnlijk in huis vindt rondslingeren.

2. “Cheeky”

Hoe zeg je het? “CHEE-kee”

Wat betekent het? Wordt gebruikt om een persoon of handeling te beschrijven die respectloos is of niet (zo) serieus genomen moet worden.

Waar komt het vandaan? Blijkbaar gerelateerd aan alle andere interpretaties van 'brutaliteit' als iets dat te maken heeft met de kaak, mond en wang. Google 'de andere wang toekeren' voor een beter idee.

3. “Gobby”

Hoe zeg je het? “gkobbee”

Wat betekent het? Je mening uitschreeuwen of op een beledigende manier uiten.

Waar komt het vandaan? Onverwacht komt het woord van iemand die zijn mond te veel gebruikt - 'gob' is jargon voor mond (kijk eens aan... een twee-in-een jargonles!).

4. “Knackered”

Hoe zeg je het? “NAKK-erd”

Wat betekent het? Doodmoe, uitgeput.

Waar komt het vandaan? Er zijn veel verklaringen: onder andere 'knacker's yard', zoals ergens waar paarden geslacht worden (snik) of het Scandinavische 'hnakkur', wat 'zadel' betekent. Nee, ik snap het ook niet.

5. “Minted”

Hoe zeg je het? “MINN-tidd”

Wat betekent het? Als je echt rijk bent.

Waar komt het vandaan? Het heeft te maken met het proces van munten slaan, "minting" (het maken van munten voor valuta) en niet met het kruid. Hoewel dat zowel hilarisch als absurd zou zijn!

6. “Mental”

Hoe zeg je het? “MEN-toll”

Wat betekent het? Afhankelijk van waar je vandaan komt in het Verenigd Koninkrijk, kan het geweldig, gek (als in emotioneel onstabiel) of opwindend en ongewoon betekenen.

Waar komt het vandaan? Het Latijnse woord 'mentis', voor geest. Ik weet echter niet zeker hoe het de betekenis heeft gekregen die het vandaag de dag heeft.

7. “Fit”

Hoe zeg je het? “fyt”

Wat betekent het? Een manier om iemand te beschrijven die je erg aantrekkelijk vindt, meestal op een oppervlakkige basis.

Waar komt het vandaan? Waarschijnlijk komt het van het beschrijven van iemand als fysiek actief en daarom aantrekkelijk op een atletische, six-packachtige manier (d.w.z. de eigenlijke betekenis van het woord 'fit'. Niet te verwarren met 'fit' als je bedoelt dat iets 'past' en het juiste doel, de juiste vorm of maat heeft. Is dit al verwarrend genoeg?!).

8. “Miffed”

Hoe zeg je het? “MYFF-d”

Wat betekent het? Wanneer je ergens boos, overstuur en beledigd over bent.

Waar komt het vandaan? De verhalen hierover lopen uiteen, maar het zou zowel een imitatie kunnen zijn van het geluid dat iemand maakt als hij zich ergert ("mfffh!") als een relatie met het Duitse woord "muffen", wat "mokken" betekent. Hoe dan ook, het is een mooi woord om een potentieel vluchtige emotie te beschrijven. Miff op!

Zo, dat was les twee! Boek nu je tickets naar het Verenigd Koninkrijk en ga chatten met de plaatselijke bevolking om wat van het jargon uit te proberen. En als je iemand ontmoet die fit is, is het waarschijnlijk het beste om het voor jezelf te houden. Je weet wel: voor het geval het een beetje gênant wordt.

Wat dacht je ervan om met ons Engels te leren in Engeland?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer