GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De ultieme Londen-playlist: van The Clash tot Adele

De ultieme Londen-playlist: van The Clash tot Adele

Londen zonder muziek is, nou ja, simpelweg geen Londen. De Britse hoofdstad lééft voor de muziek. De locals dansen graag in gigantische stadions op de hipste nummers of komen juist in kleine barretjes bijeen om nieuwe bandjes te ontdekken. Heb je een reisje naar de Britse hoofdstad in de planning staan, of wil je gewoon in lokale sferen komen, draai dan je volumeknop open en luister naar deze Londen-playlist: een mix van punk tot grime en van indie tot elektronica.

1. London calling – The Clash

Dit is zonder twijfel het ultieme Londen-nummer. Deze hit uit 1979 van The Clash liet perfect de sfeer van het rebelse, avontuurlijke Londen uit die tijd naar voren komen. Een sfeer die er vandaag de dag trouwens nog steeds hangt.

2. Hometown glory – Adele

De officieuze Queen of Londen heeft talloze nummers gemaakt over haar leven in de Britse hoofdstad. Hometown Glory is een van de eerste nummers die Adele ooit schreef en bovendien een liefdesbrief aan haar stad. Een gevoel dat miljoenen mensen zullen herkennen.

3. The city – Ed Sheeran

Als Adele de koningin van Londen is, is Ed Sheeran zonder twijfel de koning. Deze supergetalenteerde 24-jarige Brit heeft al een aantal hits over Londen gescoord. Geen enkele werd zo bekend als The City, het nummer over zijn moeilijke tijd in Londen voordat hij beroemd werd.

4. Girl – Jamie XX

Londen is een stad vol elektronische muziek. Toen het genre zich de afgelopen decennia ontwikkelde, maakten innovatieve artiesten zoals Jamie XX slim gebruik van technologie om nieuwe geluiden te laten horen die niet alleen Londen vertegenwoordigen, maar ook talloze artiesten over de hele wereld inspireren.

5. Bonkers- Dizzee Rascal

Dizzee Rascal, de grootste MC van Oost-Londen, zorgde tien jaar geleden al voor een grime-soundtrack van het stadsleven. Zijn unieke vocals en harde beats maakten hem tot een van dé stemmen van Londen. Zijn elektrohousehit Bonkers uit 2009 krijgt haast elke Brit de dansvloer op.

6. Winter Winds – Mumford & Son

Dit nummer lijkt lichtjaren verwijderd van Dizzee Rascal, maar de populariteit van deze folkband die het winterse Londen bezingt toont aan hoeveel verschillende stijlen en kunstvormen deze stad heeft omarmd.

7. Techno fan – The Wombats

“East Londen is not a bomb site, it is a treasure chest” zingen The Wombats in dit poppy indienummer. Het neemt je mee op een avond stappen in East End, een van de hipste uitgaansgelegenheden in Londen.

8. Waterloo sunset – The Kinks

Een echte klassieker! Hoewel dit nummer al bijna 50 jaar oud is, zal je band met Londen nóg sterker worden als je op een mooie zomerdag naar deze plaat luistert.

9. Warwick avenue – Duffy

Vooruit, in de videoclip zie je opvallend veel tranen, maar verder zou dit liedje onmogelijk nóg meer Londen kunnen bevatten. Je ziet bijvoorbeeld een station van de tube (voor wie er een keer langs wil: het ligt op de Bakerloo-lijn), zwarte taxi’s, veel regen en een Britse die over haar gebroken hart zingt.

10. Home – Edward Sharpe and The Magnetic Zeroes

Van Brazilië tot België en alles daartussenin: overal ter wereld vind je mensen die zich thuis voelen in Londen. Dit nummer gaat niet specifiek over Londen en is ook niet afkomstig van een band uit Londen, maar past precies bij de manier waarop veel mensen de Britse hoofdstad zien: als hun thuis.

Bezoek Londen met EFOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer