GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Nieuw jaar, Nieuwe taal? 8 tips om het waar te maken!

Nieuw jaar, Nieuwe taal? 8 tips om het waar te maken!

Heb je nog inspiratie nodig voor een goed voornemen om van 2024 echt jouw jaar te maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ga dit jaar een nieuwe taal leren! Waarom? Omdat dat je haast superkrachten geeft: je krijgt er meer zelfvertrouwen van, je geheugen rijst de pan uit, reizen wordt er veel leuker door en, last but not least, je wordt interessanter voor werkgevers en kunt daardoor misschien zelfs meer gaan verdienen. Dat klinkt als de jackpot van de goede voornemens, nietwaar? Om er zeker van te zijn dat alles goed zal gaan, zijn hier wat tips om te zorgen dat je zo enthousiast blíjft over het leren van een nieuwe taal.

1. Wees realistisch

Met alle respect: je zult waarschijnlijk niet in een week of zelfs een maand Spaans leren. Maar je kunt in een week wel tot honderd leren tellen of in tien dagen onthouden hoe je tien onregelmatige werkwoorden kunt vervoegen. Hoe concreter je doelen zijn, hoe gemakkelijker je die kunt bereiken, waardoor het hele voornemen veel meer voldoening zal opleveren. Als je je taaldoelen in kleine stukjes hakt, dan gaan ze snel deel uitmaken van je dagelijks leven. En na een paar weken zul je in de bus of tijdens het hardlopen al gaan nadenken over je huiswerk Chinees zonder daar nog echt bij stil te staan.

2. Wees specifiek

Jezelf voornemen ‘om Engels te leren’ is een geweldig plan, maar het is effectiever om een concreet doel te stellen. Misschien wil je voor het eind van het jaar een Amerikaanse film kunnen kijken zonder ondertiteling, een boek lezen zonder woordenboek te hoeven gebruiken of naar Londen reizen om fish & chips te bestellen als een echte Brit? Goede (en belonende) voornemens hebben tastbare resultaten. Zorg dat jouw plan voor het leren van een taal een specifiek doel heeft en in kleine stukjes kan worden verdeeld.

3. Kies je favoriete methode

Je kunt tegenwoordig uit een overdaad aan tools kiezen om mee te leren: audiobestanden, podcasts, apps, studeren in het buitenland, samen met een studiegenoot en natuurlijk online en offline groepslessen. Kies de methode die voor jou het beste werkt. Als je niet graag in je eentje leert, dan zijn podcasts misschien niet zo’n goed idee: dan kun je beter een studiegenoot zoeken of klassikale lessen volgen. Misschien duurt het een tijdje voordat je de methode of combinatie van methodes hebt gevonden die het beste bij je past, maar dat maakt deel uit van de leerervaring en zal je helpen om je doel te bereiken.

4. Wees voorbereid op tegenslagen

Het komende jaar zullen er dagen of weken zijn waarop niks leuk lijkt, waarop je het superdruk hebt met school of werk en waarop Italiaanse grammatica wel het láátste is waar je aan wilt denken, ongeacht hoe graag je naar Rome wilt om gelato te eten en het Colosseum te bewonderen. Als je een week of twee geen tijd of energie hebt om je druk te maken over bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden, dan geeft dat niet. Laat je niet kisten door tegenslagen en geef niet op. Geef jezelf een nieuwe kans en ga verder met waar je mee bezig was. Ook Rome is immers niet in één dag gebouwd.

5. Meet jouw vooruitgang

Hoewel toetsen niet zo leuk zijn, zijn ze cruciaal voor het meten van jouw succes. Veel apps en lessen hebben eigen examens die je moet halen voordat je verder kunt gaan, maar er zijn online ook veel gratis testen te vinden waarmee je gaandeweg jouw taalniveau kunt meten. Wil je geen testen maken, maar wil je aan het eind van het jaar nog steeds absoluut die film kunnen kijken zonder ondertiteling, probeer dan na verloop van tijd al eens kortere video’s (zoals filmtrailers) te bekijken. Of lees een strip om te zien hoeveel je daar al van begrijpt.

6. Vertel mensen over jouw doelen

Als je met een studiegenoot of in groepsverband leert, dan ervaar je automatisch al wat groepsdruk om je huiswerk te maken. Studeer je liever alleen? Vertel dan vrienden, familie of mensen op internet over je plannen, zodat zij je eraan kunnen herinneren en naar jouw voortgang kunnen vragen. Iemand af en toe moeten bijpraten over jouw Duitse woordenschat is een geweldige motivatie en de schop onder je achterste die iedereen wel eens nodig heeft.

7. Beloon jezelf en maak het leuk

Als je je doel in kleinere stappen hebt verdeeld, kun je gemakkelijker de eerste resultaten zien en jouw voortgang meten. Beloon jezelf na elk tussentijds succes, bijvoorbeeld met een cupcake (of drie) of een T-shirt voor je volgende vakantie naar het buitenland. En al die nieuwe Japanse uitdrukkingen die je onder de knie hebt, kun je best eens in real life gaan oefenen door naar een sushibar te gaan!

Oké en dan is er eigenlijk nog één reden waarom je in 2024 een nieuwe taal zou moeten leren. Het is een van de weinige goede voornemens die je met een ontzettend coole, maar nuttige afsnijroute kunt bereiken:

8. Kies voor de rechtstreekse (maar geweldige) route en ga naar het buitenland

Wil je sneller leren en alle eerder genoemde superkrachten zo snel mogelijk hebben? Dan is een taal leren in het buitenland misschien wel het best denkbare plan voor komend jaar. Het leren van nieuwe woorden en ontcijferen van grammaticaregels is zoveel leuker als je de wereld rondreist en je paspoort met nieuwe stempels laat vullen. We zijn natuurlijk enigszins partijdig, maar wees eerlijk: veel betere voornemens bestaan er niet.

Welke taal wil jij leren spreken?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer