GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Alle Engelse rugbytermen die je moet weten

Alle Engelse rugbytermen die je moet weten

Het rugbyspel werd 200 jaar geleden uitgevonden in een stad genaamd Rugby en is een van de beste sportexportproducten van Engeland. Maar een spel waarbij je moet rennen met een ovaalvormige bal die je alleen zijwaarts of achterwaarts kunt gooien en waarbij je veel tegen andere spelers aanloopt, kan in het begin best moeilijk te begrijpen zijn.

Van technisch jargon tot rugger slang, hier is onze lijst met Engelse rugbytermen die je moet kennen.

Union of League?

Ten eerste zijn er twee verschillende versies van rugby: union en league. Het meest voor de hand liggende verschil is dat rugby union teams 15 spelers hebben en rugby league teams 13 spelers.

Rugger

Informele straattaal voor rugby. "Laten we 'rugger' spelen!"

Goal

Om een rugbywedstrijd te winnen, moet een team meer punten scoren dan hun tegenstanders. Goals worden gescoord als de bal boven de lat en door de doelpalen van de tegenstander wordt getrapt. Als dit halverwege de wedstrijd of uit een strafschop gebeurt, is een doelpunt drie punten waard.

Try

Voor meer punten kunnen spelers een try scoren door de bal in het doelgebied van het andere team te krijgen (achter de doelpalen) en de bal op de grond te raken. In rugby union wedstrijden worden vijf punten toegekend. In rugby league wedstrijden is een try vier punten waard.

Conversion

Na het scoren van een try hebben teams de kans om nog meer punten te winnen. Een speler kan proberen om de bal door de doelpalen te schoppen. Dit 'converteert' de try en er worden twee extra punten toegekend.

Hoof it

De bal hard en ver trappen. "He hoofed it and the ball flew for miles!"

Drop kick

Een speler laat de bal op de grond vallen en schopt hem dan als hij terugstuitert in de lucht.

Drop goal

Wanneer een drop-kick wordt gebruikt om een doelpunt te scoren. Deze zijn drie punten waard in rugby union, maar slechts één punt in rugby league.

Flying kick (field goal)

Als een speler een bal op de grond door de doelpalen schopt.

Tackle

In rugby mag je de baldrager tegen de grond slaan door zijn heupen of benen vast te pakken met je armen. Tackles worden gebruikt om balbezit te krijgen, of om de speler te stoppen als hij richting je doellijn beweegt.

Ankle tap

Een tackel waarbij je iemand laat struikelen door zijn voeten of enkels vast te pakken.

Goosestep

Snelle, mooie voetbewegingen om te voorkomen dat je getackeld wordt.

Blood replacement

Als een geblesseerde speler bloedt, mag hij maximaal 15 minuten vervangen worden door een teamgenoot terwijl hij eerste hulp krijgt.

Cauliflower ear

Over blessures gesproken: bloemkooloor komt vaak voor bij rugby. Het kraakbeen en de huid in de oren kunnen beschadigd raken door herhaaldelijke klappen en oren worden dik en bobbelig.

Scrum

Voor rugby newbies ziet een scrum er wild uit. Spelers van beide teams stellen zich op in drie rijen tegenover elkaar, doen hun hoofd naar beneden en gebruiken hun schouders om tegen het andere team te duwen om balbezit te krijgen.

Ruck

Rucking gebeurt in rugby league. Eenmaal getackeld en op de grond, laat een speler de bal los. Nu mag niemand de bal aanraken, maar spelers van beide teams kunnen over de bal op de grond gaan staan om een ruck te vormen. Ze strijden om de bal door te proberen het andere team achteruit en weg van de bal te duwen. Als de bal bloot ligt, kunnen andere spelers de bal oprapen en verder spelen.

Maul

Mauls zijn een andere manier om een bal terug te krijgen van een speler die is getackeld. Een maul lijkt een beetje op een ruck, maar de bal ligt niet op de grond. De maul eindigt als de bal op de grond valt, of als één speler zich losmaakt van de anderen en de bal heeft.

Mauled

Een uitdrukking in de volksmond. Je zou kunnen zeggen "He's been absolutely mauled!" als iemand ernstig gewond is.

Six Nations

De Six Nations Championship is een rugbycompetitie voor mannen tussen Engeland, Frankrijk, Ierland, Italië, Schotland en Wales.

On the trot

Opeenvolgend, of achter elkaar. "Engeland zal het zeker goed doen in de Six Nations; ze hebben acht wedstrijden 'on the trot' gewonnen."

Studeer Engels in de thuishaven van rugbyOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer