GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Alle Engelse rugbytermen die je moet weten

Alle Engelse rugbytermen die je moet weten

Het rugbyspel, dat 200 jaar geleden werd uitgevonden in een stad genaamd Rugby, is een van de beste sportexporten van Engeland. Maar een spel waarbij je rent met een ovaalvormige bal die je alleen zijwaarts of achterwaarts kunt gooien, en waarbij je veel tegen andere spelers aanloopt, kan in het begin moeilijk te begrijpen zijn.

Van technisch jargon tot rugger slang, hier is onze lijst met Engelse rugbytermen die je moet kennen.

Union of League?

Ten eerste zijn er twee verschillende versies van rugby: union en league. Het duidelijkste verschil is dat rugby union teams van 15 spelers hebben, en rugby league teams van 13 spelers hebben.

Rugger

De informele uitdrukking voor rugby. “Let’s have a game of rugger!”

Goal

Om een rugbywedstrijd te winnen moet een team meer punten scoren dan de tegenstander. Doelpunten worden gemaakt wanneer de bal boven de lat en door de doelpalen van de tegenstander wordt getrapt. Wanneer dit halverwege de wedstrijd of uit een strafschop gebeurt, is een doelpunt drie punten waard.

Try

Voor meer punten kunnen spelers een try scoren door de bal in het doelgebied van het andere team te krijgen (achter de doelpalen), en de bal op de grond te raken. In rugby union wedstrijden worden vijf punten toegekend. In rugby league wedstrijden is een try vier punten waard.

Conversion

Na het scoren van een try hebben teams de kans om nog meer punten te winnen. Een speler kan proberen (ha) de bal door de doelpalen te schoppen. Dit 'converteert' de try en er worden twee extra punten toegekend.

Hoof it

Om de bal hard en ver te schoppen. “He hoofed it and the ball flew for miles!”

Drop kick

Een speler laat de bal op de grond vallen en schopt hem dan als hij terugstuitert in de lucht.

Drop goal

Wanneer een drop-kick wordt gebruikt om een doelpunt te scoren. Deze zijn drie punten waard in rugby union, maar slechts één punt in rugby league.

Flying kick (field goal)

Wanneer een speler een bal op de grond door de doelpalen trapt.

Tackle

Bij rugby mag je de baldrager tegen de grond slaan door met je armen zijn heupen of benen vast te pakken. Tackles worden gebruikt om te proberen balbezit te krijgen, of om de speler te stoppen als hij naar je doellijn beweegt.

Ankle tap

Een soort tackle waarbij je iemand laat struikelen door zijn voeten of enkels te grijpen.

Goosestep

Snelle, mooie voetbewegingen om te voorkomen dat je getackeld wordt.

Blood replacement

Als een geblesseerde speler bloedt, mag hij maximaal 15 minuten door een teamgenoot worden vervangen terwijl hij eerste hulp krijgt.

Cauliflower ear

Over blessures gesproken, 'bloemkooloor' komt vaak voor bij rugby. Het kraakbeen en de huid in de oren kunnen beschadigd raken door herhaaldelijke klappen, en oren worden dik en bobbelig.

Scrum

Voor rugby-nieuwelingen ziet een scrum er wild uit. Spelers van beide teams stellen zich in drie rijen tegenover elkaar op, doen hun hoofd naar beneden en gebruiken hun schouders om tegen het andere team te duwen om de bal, die onder hen op de grond ligt, in bezit te krijgen.

Ruck

Rucking gebeurt in rugby league. Eenmaal getackeld en op de grond, laat een speler de bal los. Nu mag niemand de bal aanraken, maar spelers van beide teams kunnen zich over de bal op de grond verdringen om een ruck te vormen. Ze strijden om de bal door te proberen het andere team achteruit en weg van de bal te duwen. Als de bal wordt blootgelegd, kunnen andere spelers de bal oprapen en verder spelen.

Maul

Mauls zijn een andere manier om een bal terug te krijgen van een getackelde speler. Een maul lijkt een beetje op een ruck, maar de bal ligt niet op de grond. De maul eindigt als de bal op de grond valt, of als één speler zich losmaakt van de anderen en de bal heeft.

Mauled

Een uitdrukking. Je zou kunnen zeggen "Hij is absoluut toegetakeld (mauled)!" als iemand zwaar gewond is.

Six Nations

De Six Nations Championship is een rugbycompetitie voor mannen tussen Engeland, Frankrijk, Ierland, Italië, Schotland en Wales.

On the trot

Achtereenvolgens, of achter elkaar. "Engeland zal het zeker goed doen in de Six Nations; ze hebben acht wedstrijden op rij gewonnen (on the rot)."

Study English in the home of rugbyExplore
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer