GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe maak je vrienden in het buitenland? 6 tips

Hoe maak je vrienden in het buitenland? 6 tips

Na de opwinding van het kiezen van een nieuwe stad, het regelen van visum en vlucht, het inpakken en het afscheid nemen van je familie dringt het eindelijk tot je door: je gaat in het buitenland studeren en alles staat op het punt te veranderen. Ook je vrienden. Ja, dat klopt - je vriendenkring staat op het punt te groeien en veel internationaler te worden.

Net als school en universiteit is studeren in het buitenland een periode die gemaakt is om mensen te ontmoeten - dus haal er het beste uit door deze tips te volgen over hoe je vrienden maakt in het buitenland.

1. Stel jezelf voor

Eerst en vooral: om mensen te ontmoeten, moet je "hoi" zeggen! Een open glimlach - het soort dat je zowel in iemands ogen als op zijn mond kunt zien - is een gemakkelijke manier om vertrouwen te wekken wanneer je mensen ontmoet. Denk er eens over na: wanneer heb je ooit negatief gereageerd op een oprechte glimlach? Dus ga je gang, glimlach en zeg: "Hoi, ik ben _______, hoe gaat het?" (of een variatie op deze begroeting - je zult snel leren hoe je dit doet in de taal die je studeert!) Natuurlijk kunnen er, afhankelijk van waar je bent, gebaren of andere begroetingen worden gebruikt bij het voorstellen. Deze zul je snel oppikken; of het nu gaat om een enkele kus op de wang (in Latijns-Amerika), een kus op beide wangen (zoals in Spanje, Frankrijk en Italië), een zwaai of knuffel (zoals in de meeste Engelstalige landen), of een lichte buiging (zoals in Japan).

2. Doe mee met clubs en activiteiten

Heb je activiteiten en hobby's die je altijd al hebt willen doen, maar waar je nooit tijd voor hebt gemaakt? Goed nieuws: nu is het moment! Gooi vooraf bedachte ideeën over wat je wel en niet leuk vindt weg en leer "ja" te zeggen tegen de kansen die op je pad komen. Fotografielessen, paardrijden, salsa, wandelen, barista of kooklessen - dit en nog veel meer zijn fantastische manieren om andere studenten te ontmoeten met dezelfde interesses als jij. (Plus, met kooklessen krijg je alles wat je maakt te eten - yum!)

3. Probeer een nieuwe teamsport

Teamsporten staan bekend om het opbouwen van vriendschappen. Het gevoel bij een club te horen en te weten dat je teamgenoten op je rekenen tijdens trainingen en wedstrijden is motiverend. Gecombineerd met de ervaring om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel smeed je sterke, snelle banden. Populaire sporten variëren afhankelijk van waar je studeert. Probeer rugby en cricket in Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië; voetbal in Europa en American football, honkbal en basketbal in de VS. (Extra tip: als je een sport probeert maar het niet leuk vindt, kies dan een team en moedig ze aan met andere studenten).

4. Zet je in voor jullie gedeelde taal

Een taalbarrière vormt soms een beperking voor mensen die diepere banden willen smeden. Daarom kan het leren van een gemeenschappelijke taal enorm helpen om echte vrienden te maken. Of je nu op taalles zit of samen je nieuwe stad verkent, blijf elke dag oefenen en je zult de nuances in taal gaan begrijpen die mensen helpen om op een dieper niveau met elkaar om te gaan. In het begin kan het moeilijk zijn, maar blijf volhouden en zie hoe je vriendschappen het oppervlakkige overstijgen en in echte vriendschap veranderen.

5. Woon samen met andere studenten

Een huis of appartement delen met medestudenten is een van de beste manieren om mensen te ontmoeten: je krijgt meteen maatjes in je huisgenoten, plus ontmoet hun andere vrienden. Dit alles geeft je eindeloze mogelijkheden om je sociale kring nog verder uit te breiden. Denk aan housewarmings, verjaardagen, vakanties, etentjes, studiesessies en koffiedates in de coolste hangplekken bij jou in de buurt.

6. Vergeet niet om in contact te blijven

Studeren in het buitenland is een intense periode van groei en verandering die je laat kennismaken met mensen die je de rest van je leven bij zullen blijven. Vergeet dus niet om contact te houden met je internationale vrienden als je weer thuis bent. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om dit te doen met e-mail, WhatsApp, FaceTime en tientallen andere platforms die je kunt gebruiken om in contact te blijven met je nieuwe vrienden. Geloof ons: 10, 15, zelfs 20 jaar later zul je zo blij zijn dat je het hebt gedaan!

We hopen dat deze 6 tips om vrienden te maken in het buitenland je helpen voor te bereiden op vriendschappen die een leven lang duren.

Studeer in het buitenland met ons!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer