GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Wang(en) zoenen in een internationale setting

Wang(en) zoenen in een internationale setting

Vroeg of laat in je leven komt er een moment waarop je op het kus-op-de-wang(en)-dilemma stuit, zeker als je op reis gaat of een tijdje in het buitenland gaat wonen. Het is soms al moeilijk genoeg om te bepalen of je iemand een hand zult geven, of toch een knuffel of één of meerdere zoenen op de wang. Maar zelfs als je eenmaal hebt besloten om voor de wangkus te gaan, kan dat nog steeds tricky zijn. Want hoeveel zoenen geef je? Aan welke kant begin je? (En … hoe zorg je ervoor dat je er niet zo ongemakkelijk bij kijkt als het stel op de foto hierboven?)

Om eerlijk te zijn: het is altijd lastig om in te schatten wat de ander zal doen, maar wat wangzoen-kennis in je culturele bagage is altijd handig. Hier zijn een paar tips om iemand probleemloos op de wang(en) te kussen:

1. Wees voorbereid

Bevind je je in een groepssituatie waarin iedereen elkaar begroet, dan kun je het beste even achteroverleunen, goed opletten wat de anderen doen en dat vervolgens nadoen. In een één-op-één-situatie wordt het al wat ingewikkelder. Maar ons eerste punt is: zorg dat je voorbereid bent. Als je je in een heel zakelijke situatie bevindt, heeft een handdruk waarschijnlijk de voorkeur. Maar in de meeste andere scenario’s is een kus op de wang echt prima.

2. Zet de eerste stappen

Als je hebt besloten om voor één of meerdere zoenen op de wang te gaan, moet je wel op de juiste manier de eerste stappen zetten. Loop naar de persoon in kwestie en plaats je hand voorzichtig op zijn of haar bovenarm. Het woord “voorzichtig” is hier essentieel, want niemand wil een mep krijgen van een uitgestoken arm. Draai vervolgens je wang naar de ander toe en leun naar voren.

Laten we hier even pauzeren, want wat nu volgt is belangrijk: hoewel de meeste mensen beginnen met hun rechterwang en naar links leunen, is het in Italië juist normaal om te beginnen met de linkerwang en dus naar rechts te leunen. Dat is niet zo moeilijk als het klinkt, heus! Dus tenzij je een weekendje in Italië bent, moet je altijd naar links leunen.

3. Weet hoe vaak je moet zoenen

Nu ben je op het punt gekomen waar het wat ingewikkelder kan worden. Hoewel het in Spanje, Italië en grote delen van Frankrijk normaal is om twee zoenen te geven, zijn er ook plekken waar mensen liever één, drie of zelfs vier zoenen op de wang geven. In de meeste gevallen is het ‘t veiligst om de klassieke middenweg te kiezen en voor één snelle kus op elke wang te gaan (of lees dit nuttige artikel voor meer details per regio).

Onthoud goed: je moet iemand niet écht op de wang zoenen. In plaats daarvan duw je je wang zachtjes tegen die van hem/haar en zoen je de lucht. Slechts een kleine groep mensen wil de ander wel altijd per se echt op de wang zoenen, waardoor jij als ontvanger op jouw beurt eindeloos ver van zijn/haar wang bent verwijderd. Gelukkig kom je deze mensen in de praktijk zelden tegen.

4. Doe het nogmaals

Heb je eenmaal door hoe je iemand begroet, dan is het ook meteen veel makkelijker geworden om na afloop van jullie afspraak weer gedag te zeggen. Doe gewoon precies wat je aan het begin van jullie ontmoeting hebt gedaan, en je zit goed! De kunst van het wangzoenen is om het cool en snel te doen en er niet te veel over na te denken. Doe gewoon wat het natuurlijkst voelt terwijl je de culturele context in je achterhoofd houdt. Zo kun je binnen no time iedereen op zijn of haar wang(en) zoenen.

Ontdek nieuwe talen en culturen met EFVraag onze gratis brochure aan
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer