GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Het leren van één van deze talen is goed voor je carrière

Het leren van één van deze talen is goed voor je carrière

Taalvaardigheden kunnen echt je beste carrièretroef zijn: Als je in een andere taal kunt spreken, uitleggen en onderhandelen, ben je beter inzetbaar, krijg je meer zelfvertrouwen en kun je een hoger salaris verdienen. Als je je talenkennis opdoet door in het buitenland te studeren, krijg je ook veel soft skills mee: de sociale en managementvaardigheden waar werkgevers naar op zoek zijn. Om een lang verhaal kort te maken: een andere taal (en een andere cultuur) kennen is goed voor je persoonlijke en professionele leven, ongeacht het land of de branche waarin je werkt.

De juiste taal kiezen

Je hebt twee keuzes: Je kunt een taal leren die veel mensen spreken, zoals Engels, en kiezen uit een overvloed aan verschillende banen en landen waar je je expertise kunt gebruiken. In dit geval heb je misschien veel concurrentie en moet je een invalshoek vinden die jou speciaal maakt. Of je richt je op een minder gangbare taal, wat misschien riskanter en moeilijker is, maar (letterlijk) kan lonen omdat je je echt kunt onderscheiden met een specifieke vaardigheid die niet veel andere mensen hebben.

Er is geen goed of fout antwoord wanneer je beslist of je vloeiend Spaans of IJslands wilt leren - de belangrijkste stap is dat je een andere taal leert, bij voorkeur een taal die je interesseert zodat je nieuwsgierig en betrokken blijft. Hoewel er geen regels zijn voor het kiezen van een taal, zijn er bepaalde gebieden waar de ene taal nuttiger kan zijn dan de andere:

Engels

Dit is de wereldwijde lingua franca. Als je in het buitenland wilt werken, hoef je geen Engels te spreken, maar het is waarschijnlijk wel een heel goed idee als je dat wel doet - welke carrière je ook nastreeft. Het is ook een belangrijke taal in de academische wereld en kan je toegang geven tot universiteiten, kennis en onderwijsmogelijkheden over de hele wereld. En last but not least, kan Engels je helpen als je op reis gaat of je bezighoudt met alles wat met popcultuur te maken heeft - het leven draait tenslotte niet alleen om werk.

Frans

Frans is de officiële taal in 29 landen en wordt gesproken door meer dan 220 miljoen mensen - van wie de meesten in West-Europa en Afrika wonen. Het is de werktaal van internationale organisaties, zoals de VN, UNESCO, NAVO, FIFA of de WHO. De Olympische Spelen gebruiken het Frans als een van hun officiële talen en de EU heeft het gekozen als een van haar proceduretalen. Als je een carrière in de diplomatie of internationale betrekkingen nastreeft of aan projecten in of met Afrika wilt werken, is vloeiend Frans spreken een must. En laten we niet vergeten dat Frans ook de taal van de mode is.

Spaans

Waarom geen Spaans leren? Met meer dan 300 miljoen moedertaalsprekers kun je je taalvaardigheden niet alleen vaak gebruiken op prachtige bestemmingen over de hele wereld (citytrip naar Barcelona of surfen in Costa Rica, iemand?), maar je kunt ook profiteren van allerlei professionele mogelijkheden als je deze taalkundige grootmacht vloeiend spreekt. Net als Frans is Spaans ook een van de officiële talen van veel internationale organisaties en is het een van de meest gebruikte talen op internet. Als je van plan bent om in de medische wereld te gaan werken of sociaal werk te gaan doen, kan Spaans een goede keuze zijn. Omdat het ook de op één na meest gebruikte taal in de VS is, zal het erg handig zijn als je in Noord-Amerika wilt werken.

Duits

Er zijn ongeveer 100 miljoen moedertaalsprekers van het Duits, waarmee Duits de meest gesproken moedertaal in Europa is. De Duitse economie is de grootste en sterkste van Europa en de op drie na grootste ter wereld: Als je deel wilt uitmaken van het succes van de taal, kun je je studie Duits combineren met een carrière in de wetenschap, financiën/bankieren, literatuur/uitgeverij en techniek.

Mandarijn Chinees

China heeft een van de grootste economieën ter wereld, wat betekent dat er volop zakelijke kansen en werkgelegenheid zijn. Er zijn ook veel mensen om mee te oefenen: Mandarijn Chinees is de moedertaal van meer dan 800 miljoen mensen in de Volksrepubliek China en Taiwan, en de taal wordt ook gebruikt in Indonesië, Hong Kong, Thailand, Maleisië, Singapore, Brunei, Mongolië en de Filippijnen. Om een lang verhaal kort te maken: je kunt het weer en je beroep met allerlei mensen in Azië bespreken. Mandarijn Chinees als tweede taal is een geweldige combinatie met een diploma in business of toerisme en kan ook een boost geven aan je CV als je in de productie werkt.

Italiaans

Als je Italiaans kent, kun je je kansen op de arbeidsmarkt verhogen wanneer je een carrière nastreeft in de kunst, mode, design, (klassieke) muziek, luxegoederen en alles wat met culinaire zaken te maken heeft. Dit zijn allemaal ongelooflijk leuke dingen die je kunt bespreken met ongeveer 70 miljoen moedertaalsprekers. En denk eens aan alle gelato die je zonder accent kunt bestellen.

Japans

Ondanks de grootte van het land is Japan een van de grootste en meest innovatieve economieën ter wereld - vooral beroemd om zijn consumentenelektronica en auto-industrie. Alles wat te maken heeft met productie, techniek of onderzoek en ontwikkeling gaat goed samen met een beetje Japanse taalvaardigheid. Aangezien het land veel goederen exporteert en importeert, zijn er genoeg mogelijkheden om in contact te komen met een Japans bedrijf - en indruk te maken met je Japanse vaardigheden.

Leer een taal met ons!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer