Erasmus voorbereidingen

Om te studeren aan een buitenlandse universiteit of hogeschool, of om stage te lopen in het buitenland, is het belangrijk dat je de taal in het land van bestemming goed beheerst. Zonder de nodige taalvaardigheden wordt jouw ervaring in het buitenland een stuk ingewikkelder. Profiteer dus ten volle van jouw uitwisseling en vertrek ter voorbereiding al eerder om talenkennis op te doen!

Wanneer start de Erasmus voorbereiding?

Wacht niet tot het laatste moment om de voorbereidingen voor Erasmus. Afhankelijk van de bestemming begin je zelfs al een jaar op voorhand. Vele Engelstalige universiteiten vereisen een officiële taaltest. Neem de tijd om je Engels te perfectioneren, zodat je zeker het vereiste niveau behaalt. Daarnaast is het belangrijk om je studietaal goed te begrijpen. Zorg dus voor een gedegen taalniveau voor jouw vertrek.

Om les te volgen aan een buitenlandse universiteit of hogeschool, of om stage te lopen in het buitenland, is het belangrijk dat je de taal van het land van bestemming goed beheerst. Zonder de nodige taalvaardigheden wordt jouw ervaring in het buitenland een stuk ingewikkelder.

Buitenlandse taalcursus voor Erasmus

Leer de taal in praktisch opzicht. Een taalcursus bij EF geeft je geen boekenkennis, maar leert je de taal grondig spreken en toepassen in alledaagse situaties. Zorg dat je voor vertrek de bestemmingstaal vloeiend spreekt en leer Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Duits, Chinees of Japans in één van onze 44 internationale taalscholen. Leer de cultuur van je gastland kennen en stel je eigen leerpakket, qua duur, intensiviteit, niveau en accommodatie, samen. En ... vertrek wanneer jij dat wilt!

Taalcursussen in het buitenland

Je kunt elke week vertrekken naar een bestemming waar jouw gekozen taal gesproken wordt. Kies zelf de duur en intensiteit van jouw taalcursus. Volg interactieve lessen, doe mee aan sociale activiteiten en boost je talenkennis voor de start van jouw Erasmus programma.

Taalcursus + Stage / Vrijwilligerswerk

Deze combinatie is ideaal voor de echte taal- en cultuurliefhebber: de ideale mix van een traditionele taalcursus met een stage (vrijwilligerswerk in Amerika en Canada) in een sector naar keuze. Je kunt allebei tegelijk doen, of starten met de cursus en eindigen met de stage. Perfectioneer jouw talenkennis in een nieuwe omgeving en voeg buitenlandse werkervaring toe aan jouw CV.

Business taalcursus en carrièreboost

De ideale cursus om je voor te bereiden op een internationale carrière. Leer meer over een specifiek onderwerp zoals marketing, communicatie, onderhandelingstechnieken of het schrijven van een perfecte sollicitatiebrief. Dit programma biedt jou dat voordeel als starter op de arbeidsmarkt.

Voorbereidingscursussen voor een officieel taalexamen

Heb je een bepaald niveau nodig voor de start van jouw Erasmus om toegelaten te worden? Volg meerdere weken een taalcursus en eindig met een officieel taalexamen. Voor elk van onze 11 talen bieden we voorbereidingscursussen op de internationaal erkende examens. Onderstaand kan je meer informatie vinden over de verschillende taalexamens. Img

Engels

 • English for Speakers of Other Languages (Cambridge English): is ontwikkeld door Cambridge University. De test evalueert de luister-, spreek- en schrijfvaardigheden. De test is vaak een vereiste voor studies aan Britse universiteiten.
 • Test of English as a Foreign Language (TOEFL): evalueert de talenkennis van niet-Engelstalige personen in een universitaire omgeving. De test wordt gebruikt door meer dan 6.000 universiteiten.
 • International English Language Testing System (IELTS): evalueert de taalvaardigheden van niet-Engelstalige studenten binnen een academische context. De IELTS is de populairste Engelse test wereldwijd.
 • Test of English for International Communication (TOEIC): evalueert de Engelse vaardigheden binnen een zakelijke context. Deze test is een vereiste voor bepaalde beroepsgroepen.
 • Teaching English to Speakers of Other Languages (TESOL): certificeert het onderwijzen van Engels als vreemde taal.

Frans

 • Diplôme d’Études en Langue Française (DELF): toetst het gebruik van Frans in dagelijkse situaties.
 • Diplôme Approfondi en Langue Française (DALF): is het bewijs van een zeer goed begrip van het Frans, ook voor geavanceerd taalgebruik.
 • Diplôme de Français Professionel Affaires: wordt ondersteund door de Kamer van Koophandel in Parijs en is bedoeld voor studenten met een gemiddeld tot gevorderd taalniveau.
 • Diplôme de Français Professionnel Tourisme et Hôtellerie: bewijst de Franse taalvaardigheden die belangrijk zijn in de horeca en toerismesector.

Info en prijzen voor Erasmus alternatieven

Spaans

 • Diploma de Español como Lengua Extranjera (DELE): is het enige Spaanse taalexamen dat officieel erkend wordt door het Spaanse Ministerie van Onderwijs en Cultuur. *Diploma Superior de Español de Los Negocios (DSEN) en Diploma Intermedio de Español de Los Negocios (DIEN): worden ondersteund door de Kamer van Koophandel in Barcelona en tonen een gemiddeld tot gevorderd taalniveau aan.

Duits

 • Zertifikat Deutsch als Fremdsprache (TestDaF): biedt toegang tot universitaire opleidingen en wordt door elke universiteit in Duitsland erkend.
 • Goethe-Zertifikat: is een bewijs van zelfstandig gebruik van de Duitse taal en wordt erkend in de handel, de industrie en het onderwijs.

Italiaans

 • Certificazione di Italiano come Lingua Straniera (CILS): test het niveau van anderstaligen en is geaccrediteerd door de Italiaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, als ook het EALTA (Europees Agentschap voor Taaltoetsing).
 • Certificazione di Conoscenza della Lingua Italiana (CELI): bewijst een goed begrip van Italiaans en is geaccrediteerd door EALTA en het Italiaans ministerie van Buitenlandse Zaken.

Mandarijn

 • Chinees - Hanyu Shuiping Kaoshi (HSK): meet het taalniveau in Mandarijn.

Japans

 • Japanese Language Proficiency Test (JLPT): meet en beoordeelt het Japans taalniveau.
Meer over onze programma’s

Vraag nu een gratis brochure aan en ontdek meer over de EF-programma’s als alternatief of aansluiting op Erasmus. Onze brochure bevat alle informatie die je nodig hebt, van bestemmingen tot cursusprogramma’s en prijzen.

Alle EF programma's