GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 feiten over ‘s werelds beste architectuur

10 feiten over ‘s werelds beste architectuur

Mijn liefde voor architectuur komt voort uit een volledig door lego geobsedeerde jeugd. Voor velen biedt het de perfecte manier om Instagram op te fleuren of meer van de cultuur van een land te leren. Zelfs de goede oude Winston Churchill was onder de indruk. “We geven vorm aan onze gebouwen, en daarna vormen ze ons”, zei hij. Raak hieronder geïnspireerd door enkele cray cray-feiten over onze favoriete gebouwen.

1. Het Dongdaemun Design Plaza

Architect: Zaha Hadid, “Queen of the curve”
Bestemming: Seoul, Zuid-Korea

In 2015 was de DDP de locatie met de meeste Instagram-tags in heel Korea! De Design Market in het gebouw is nooit gesloten, dus mensen kunnen de hele dag op de Dongdaemun-markt genieten van de cultuur en winkelen.

Wist je dat? De architect, Zaha Hadid, heeft nooit een gebouw ontworpen met een rechte hoek erin.

2. 30 St. Mary Axe

Architect: Norman Foster, “Hero of hightech”
Bestemming: Londen, VK

Naar mijn (onwetende) mening ziet 30 St. Mary Axe eruit als een ruimteschip. Londenaren denken daar anders over. Zij hebben het de bijnaam “The Gherkin” gegeven omdat het eruitziet als een gigantische ingelegde komkommer. Het bestaat uit 7.429 glasplaten en 35 kilometer aan stalen infrastructuur.

Wist je dat? De toren is aerodynamisch ontworpen zodat de wind er daadwerkelijk omheen wikkelt, waardoor de impact wordt verminderd.

3. Sagrada Familia

Architect: Antonio Gaudi, “Gods architect”
Bestemming: Barcelona, ​​Spanje

Midden in het centrum van de bruisende wijk Eixample, is Gaudi’s meesterwerk ontworpen om de natuur te vieren, met pilaren in het gebouw die zijn gebouwd om op gigantische bomen te lijken. Het is zo episch dat de UNESCO besloot het de status van Werelderfgoed te geven.

Wist je dat? Het is al 142 jaar in aanbouw! En het is nog steeds niet af. Jeetje!

4. Marina Bay Sands

Architect: Moshe Safdie, “The Modernist”
Bestemming: Singapore

De Marina Bay Sands is gebouwd om op een stapel speelkaarten te lijken, wat passend is omdat het de thuisbasis is van een indrukwekkend casino. Het beschikt ook over ‘s werelds langste verhoogde zwembad, ontworpen als een infinity pool en versierd met palmbomen op 57 verdiepingen boven de grond.

Wist je dat? Het hele Marina Bay Sands-resort heeft maar liefst 8 miljard Singaporese dollar gekost om te bouwen!

5. Het Guggenheim

Architect: Frank Lloyd Wright, “de grootste Amerikaanse architect aller tijden”
Bestemming: New York, VS.

Toen het in 1959 werd geopend, kreeg de Gugg een enigszins gemengde ontvangst, waarbij een criticus het “een omgekeerde havermoutschotel” noemde. Hij ontwierp het interieur als een ‘vloeiende’ ervaring, met een lange open galerij die in een spiraal van boven naar beneden afdaalt met kunst op de buitenmuur.

Wist je dat? Wright maakte meer dan 700 schetsen voordat hij de juiste vond.

6. Sydney Opera House

Architect: Jørn Utzon, “The Additive architect”
Bestemming: Sydney, Australië

Architect Jørn Utzon won de internationale ontwerpwedstrijd van het Opera House nadat hij had uitgelegd dat zijn ontwerp leek op een schip dat op het water vaart. Visionair! Tegen de tijd dat het in 1973 door koningin Elizabeth werd geopend, waren er meer dan 10.000 arbeiders bij de bouw betrokken.

Wist je dat? De concertzaal wordt altijd op 22,5 graden Celsius gehouden wanneer het symfonieorkest speelt, om instrumenten in perfecte staat te houden.

7. Walt Disney-concertzaal

Architect: Frank Gehry, “Don’t call me a starchitect”
Bestemming: Los Angeles, VS.

Gehry, een van ‘s werelds beroemdste architecten, vormde deze concertzaal in LA om de ‘bewegingen van de stad’ te vertegenwoordigen en het ritme van muziek weer te geven. Deconstructivisme op zijn best, de buitenschil van het gebouw bestaat uit 6.500 stalen panelen, allemaal van verschillende afmetingen.

Wist je dat? Het gebouw was een enorme warmtemagneet. Stel je voor: smeltende verkeerskegels en oververhitting van nabijgelegen appartementen. Totdat het opgemerkt werd en ze de buitenste laag metaal geschuurd hebben.

8. Burj Khalifa

Architect: Meerdere architecten
Bestemming: Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Met meer dan 160 verdiepingen en een hoogte van 826 meter is de Burj het hoogste gebouw ter wereld. Het verzamelt ook 15 miljoen liter water per jaar, dat vervolgens wordt gebruikt voor irrigatie- en koelsystemen. Cool!

Wist je dat? Het Empire State Building is minder dan de helft van de hoogte van de Burj Khalifa.

9. Het Pantheon

Architect: Apollodorus van Damascus (denken we)
Bestemming: Rome, Italië

Het Pantheon werd meer dan 2000 jaar geleden gebouwd en kreeg de bijnaam “Tempel van de Goden”. Een echt architectonisch hoogstandje. De 16 Korinthische zuilen die de portiek aan de voorkant ondersteunen, wegen 60 ton … per stuk! (Komt overeen met ongeveer 70 olifanten.)

Wist je dat? Het heeft de grootste niet-ondersteunde koepel ter wereld en heeft bovenaan een mysterieus gat dat een ‘oculus’ wordt genoemd.

10. Stonehenge

Architect: Aliens?
Bestemming: Salisbury, VK

Stonehenge is meer dan 5000 jaar oud (versla dat, Pantheon!), waardoor het een neolithische constructie is. Sommige van de gigantische stenen werden meer dan 240 kilometer vervoerd. Wetenschappers en historici weten nog steeds niet precies hoe!

Wist je dat? Het doel van Stonehenge wordt nog steeds besproken, maar het lijkt een vroege begraafplaats te zijn geweest.

Onze EF-campussen liggen op een steenworp afstand van deze architecturale juweeltjes, dus bezoek ze zelf en ontdek je eigen eigenzinnige feiten tijdens een taalcursus in het buitenland. Veel kijkplezier!

Leer een taal in een van deze stijlvolle stedenMeer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer