GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 redenen waarom reizen de beste vorm van onderwijs is (en waarom een leven zonder reizen saai zou zijn)

10 redenen waarom reizen de beste vorm van onderwijs is (en waarom een leven zonder reizen saai zou zijn)

Het is de beste beslissing die je ooit zult maken: je eigen huis en haard achterlaten om de wereld te verkennen. Hieronder lees je waarom.

Dit zijn de tien belangrijkste redenen waarom reizen de allerbeste vorm van onderwijs is:

1. Reizen is ontdekken

Wij mensen zijn een zeer gevarieerde soort, die vrolijk vrijwel elke uithoek van deze planeet bewonen. We zijn allemaal anders opgevoed en hebben ons ontwikkeld in verschillende culturen en met andere tradities, zowel op landelijke als internationale schaal. Door de wereld rond te reizen en naar verschillende bestemmingen te gaan, ontdek je nieuwe en prachtige culturen, leer je over eeuwenoude geloofsvormen en hoor je fascinerende verhalen over hoe het leven is in verschillende omgevingen van de mensen die daar zelf wonen.

2. Reizen is verkennen

Ga hiken naar de top van en berg om een indrukwekkend uitzicht te kunnen zien; slenter langzaam door bochtige klinkerstraatjes op zoek naar de beste geheime koffietentjes; ontdek bijzondere architectuur in overvloed en eeuwenoude kerken… Werkelijk elke plek waar je naartoe reist, is uniek en wacht erop om door jou verkend te worden, wat betekent dat er heel veel verschillende nieuwe herinneringen voor je in het verschiet liggen.

3. Reizen is voelen

Op bepaalde momenten tijdens je reis zal je je afwisselend dolenthousiast, nerveus, doodop, vol heimwee of juist dolgelukkig voelen. Die ups en downs kunnen een reis echt een emotionele rollercoaster maken, op de best denkbare manier. Maar als je eenmaal ervaren hebt hoe het is om te reizen en dat verwonderde gevoel hebt ervaren toen je voor het eerst een nieuwe stad of plek doorkruiste, dan wil je dat gevoel alleen maar vaker ervaren.

4. Reizen is onafhankelijk zijn

Reizen is wat je noemt een real world experience. Je leert het nest te verlaten en voor jezelf te zorgen, je beseft dat je problemen zelf kunt oplossen en het kunt overleven, en je leert te geloven dat je alles wat het leven voor je in petto heeft, aan zult kunnen. Je bent sterk en je kunt dit!

5. Reizen is mensen leren kennen

Het ontmoeten van mensen zoals je reisgenoten, klasgenoten tijdens een studie in het buitenland of de bewoners van je gastgezin, verrijkt niet alleen je ervaring maar vergroot ook je netwerk. Doe daarom moeite om de mensen om je heen te leren kennen, aangezien je nooit weet waar die contacten in de toekomst goed voor zijn (en vergeet niet: tien goeie vriendschappen wereldwijd zijn tien extra redenen om in de toekomst weer op reis te gaan!).

6. Reizen is begrijpen

Als je eenmaal tapas hebt gegeten met de locals in Barcelona, babyzeeschildpadjes hebt verzorgd op een strand in Costa Rica, of een maand lang in het bruisende New York hebt gewond, dan ben je deel gaan uitmaken van een speciale groep mensen die anders naar de wereld kijkt. Je hebt ervaringen opgedaan ver van huis en je hebt gezien dat elk land en elke groep mensen uniek is. Je weet dat verschillen tussen mensen juist interessant zijn, maar dat we dankzij de verhalen, normen en waarden en het plezier voor een deel ook juist allemaal hetzelfde zijn. Jíj snapt het.

7. Reizen is studeren

Cursussen en studieprogramma’s in het buitenland zijn een geweldige manier om je reis te combineren met onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, zeker als je een nieuwe taal aan het leren bent. Deskundigen zijn het erover eens: één van de beste manieren om een taal vloeiend te leren spreken is verhuizen naar het buitenland. Je leert namelijk het snelst door jezelf onder te dompelen in de taal.

8. Reizen is communiceren

Je bent natuurlijk gewend om in je eigen taal te kletsen, maar als je naar het buitenland gaat leer je pas écht communiceren. Als je elke dag met locals praat, leer je een nieuwe taal veel sneller dan thuis en ontdek je razendsnel hoe je kunt communiceren door middel van handgebaren, gezichtsuitdrukkingen en lokale straattaal. En da’s echt iets anders dan wat er thuis in je studieboek staat.

9. Reizen is jezelf uitdagen

Als je nog niet vaak gereisd hebt, of als je naar een deel van de wereld vliegt waar je nog nooit geweest bent, dan kan dat best intimiderend zijn. Tegelijkertijd maakt dat de ervaring juist ook zo lonend. Stel jezelf een doel, zoals het dansen van de tango in Buenos Aires of een wandelingetje onder de kersenbloesembomen in Tokio, en doe research om te ontdekken hoe je dat plan in de praktijk brengt. Het is eigenlijk één grote oefening voor je probleemoplossend vermogen, maar dan in het buitenland én leuk om te doen.

10. Reizen is leren

Naast slechts een mogelijkheid om van een leerprogramma een echt spannende ervaring te maken, is reizen ook een fantastische manier om jezelf beter te leren kennen. Wie in het buitenland woont, krijgt een beter en gezonder beeld van zichzelf (dat is wetenschappelijk bewezen). Door te reizen vind je vaak antwoord op vragen, zoals vaak voorkomende kwesties als ‘wie ben ik?’ en ‘wat wil ik doen met mijn leven?’. Ook helpt reizen je bij het vormgeven van jouw ideale toekomst.

Ontdek de locatie die perfect bij jou past in onze gratis brochure!Bestel nu de gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer