Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Buitenlandervaring zonder tussenjaar?

Buitenlandervaring zonder tussenjaar?

Naast het nemen van een tussenjaar tussen de middelbare school en een vervolgopleiding, is het ook mogelijk om tijdens een schooljaar op de middelbare school een semester naar het buitenland te gaan! Steeds meer studenten kiezen ervoor om tijdens hun middelbare school op taalreis te gaan, omdat ze op deze manier geen tijd ‘verliezen’ aan een tussenjaar en al van hun internationale ervaring kunnen profiteren tijdens hun overige tijd op de middelbare school.

Djuna en Stef hebben er allebei voor gekozen om tijdens hun een-na-laatste jaar op de middelbare school een semester op taalreis te gaan. Stef is op dit moment aan het genieten in Singapore, nadat hij al een maandje in Munchen zat en Djuna vertrekt in januari naar New York!

Hoe ben je op het idee gekomen om een semester in het buitenland te gaan doen?

Stef: “Ik kwam op het idee doordat ik flyers van EF op mijn school had gezien en zelf ook wat had rond gezocht op het internet. Ik reisde altijd al graag met mijn ouders en was erg geïnteresseerd in andere culturen waardoor het me erg aansprak.”

Djuna: “Ik droomde al mijn hele leven ervan om in Amerika, New York, te gaan wonen, het leek me helemaal geweldig om door New York te kunnen lopen en te denken “Hier hoor ik en hier woon ik”. Ik was met mijn mentor in gesprek over een meisje uit mijn klas die naar Frankrijk ging en hij vertelde mij dat het gewoon mogelijk is om dit te doen. Ik dacht namelijk dat dit nooit zou kunnen en niet zou mogen. Nadat ik dit hoorde ben ik meteen gaan kijken op het internet over exchange programs en kwam ik uit bij EF, aangezien het in de coronatijd was hebben wij een zoom informatiebijeenkomst gehad.

Ik was erg positief, alleen dachten wij dat het met het coronavirus niet mogelijk zou zijn. Ik had mijn plan een beetje aangepast en zou in 2021-2022 een jaar naar Amerika gaan en dan een tussenjaar nemen tussen de 4e en de 5e. Na lange gesprekken wilde ik dit toch niet en had ik besloten dat ik het dit jaar (in de 4e), nu het nog kan zonder belangrijke toetsen te missen, wilde gaan. En zo hebben we de draad weer opgepakt en zijn we waar we nu zijn.

Waarom heb je gekozen voor een tussenjaar tijdens je middelbare school?

Stef: “Ik heb gekozen om het tussen mijn middelbare school te doen omdat ik het op deze manier kon combineren met mijn school in Nederland en hopelijk een minder grote ‘achterstand’ op zou lopen dan als ik een volledig jaar over zou slaan. Na mijn middelbare schooltijd wil ik mij graag concentreren op mijn studie”

Djuna: “Omdat mijn mentor ooit tegen mij had gezegd dat je nu je nog jong bent maar het beste ervan kan maken en dat je na deze jaren vast zit aan een baan en niet meer vrij bent. Ik wil dit nu doen zodat ik erachter kan komen wat ik precies verder wil na mijn middelbare school. Om te kijken of ik ervoor wil gaan om na mijn middelbare school in Amerika te gaan studeren of om toch iets anders te doen.”

Hoe heb je je ouders overtuigd?

Stef: “Ik heb het mijn ouders veel gehad over de voor- en nadelen van de reis. Uiteindelijk na veel gepraat te hebben veel uitgezocht te hebben vonden ze de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Volgensmij is het belangrijkste nog geweest dat ik liet zien bereid te zijn er iets voor te doen. Ik zocht zelf het meeste uit en regelde dingen met mijn school in Nederland. Het belangrijkste was voor mij dus om mijn ouders te laten zien dat ik bereid ben er iets voor te doen en dit ook echt te doen.”

Djuna: “Ik begon eerst met hinten over dingen die ik op het internet had gezien. Ik vertelde hun over verhalen van jongeren die hetzelfde hebben gedaan en hoe leuk het zou zijn als ik dit ook zou kunnen doen. Ik had zelf alles al helemaal uitgezocht wat ik precies wilde, hoeveel het zou kosten, naar welk bedrijf we moesten stappen, etc. Mijn ouders vonden het een leuk idee, maar dachten dat het toch nooit zou gebeuren en zeiden tegen mij dat ik ook nog te jong was in hun ogen. Maar ik gaf niet op en we hebben naar heel veel soorten dingen gekeken.”

Waarom heb je gekozen voor je bestemming?

Stef: “Zuid-oost Azië heeft mij altijd al erg aangesproken. Toen ik had gehoord over Singapore wou ik daar altijd een keer heen als vakantie, dit leek mij veel leuker dan landen als Amerika. Toen ik erachter kwam dat EF taalcursussen aanbood in Singapore sprak mij dit gelijk heel erg aan. Leren over alle verschillende culturen in dit moderne land en ondertussen ook nog in een van de meeste westerse en veiligste landen in Zuid-oost Azië.

Door de pandemie heb ik nog even getwijfeld, maar verder dan een paar vertragingen tijdens de reis verliep het allemaal goed! Het vliegtuig was niet al te vol en iedereen had 3 stoelen voor zichzelf. De quarantaine valt ook reuze mee, als je zorgt dat je genoeg te doen hebt voor de 2 weken vliegt het zo voorbij. Tijdens de quarantaine heb je ook online les vanuit de school in Singapore en veel leuke online activiteiten met andere leerlingen.”

Djuna: “Ik dacht: ‘als je het doet dan moet je het goed doen.’ Ik ben vorig jaar naar de westkust van Amerika geweest en dit sprak mij ook heel erg aan, maar ik dacht als je ergens op de wereld heen kan gaan dan ga je toch voor de wereldstad New York.”

 

Tijdens je middelbare schooljaar voor een semester naar het buitenland gaan hoeft zeker niet te betekenen dat je niet over kan naar het volgende jaar na je buitenlandse ervaring. In goed overleg met je school is het mogelijk om je eigen schoolwerk zodanig bij te houden dat je na je taalreis gewoon door kan stromen naar je volgende jaar!

 

Wat vond je middelbare school van dit plan en met wie heb je dit besproken?

Stef: “Mijn middelbare school is heel erg meegaand met de tijd en stond dus erg open voor dit idee, vooral na meer ervaring te hebben gekregen met een online school omgeving. Ik heb het besproken met mijn decaan en mentor, zij zorgen er nu ook nog voor dat alles goed verloopt en we houden regelmatig contact.”

Djuna: “Ze waren erg positief. Er zijn al best veel leerlingen voor mij gegaan, en aangezien ik het goed doe op school dachten ze dat ik het goed aan zou kunnen. Ik heb vele gesprekken met verschillende mensen op school gehad en ze waren allemaa erg positief en wilde mij graag helpen om dit te bereiken.

Moet je nu nog iets voor je Nederlandse middelbare school doen?

Stef: “Ik moet nog wel wat doen voor mijn Nederlandse school maar dit valt redelijk mee. Van tevoren is alles goed geregeld met de school dus ik weet waar ik aan toe ben, het is erg belangrijk geweest voor mij om voor vertrek duidelijk met de school te regelen wat er wel en niet hoeft te gebeuren terwijl ik hier in Sinagpore zit. De school staat erg open voor het idee en probeert mij echt te helpen daardoor mag ik ook projecten van mijn EF school in Singapore compenseren met projecten van mijn Nederlandse school.”

Djuna: “Ja, ik moet alles bij houden wat ik mis als ik er niet ben. Al mijn docenten houden een mapje per vak voor mij bij waar ik in kan werken. Hierin staat alles wat ik nodig heb om de stof bij te houden. Ik moet voor sommige vakken vervangende opdrachten doen en wekelijks huiswerk maken. Ik zal één toetsweek missen, maar het is mijn eigen verantwoordelijkheid dat ik de stof hiervan wel leer en bijhoud. Voordat ik wegga moet ik extra toetsen maken en nadat ik terugkom moet ik mijn laatste toetsweek inhalen. Als ik dus alles bijhoud zal ik gewoon weer mee kunnen stromen naar het 5e jaar.”

 

Niet alleen Stef en Djuna zijn enthousiast over een semester in het buitenland tijdens de middelbare school, hun ouders zijn dat ook!

Wat vonden jullie ervan toen je kind het plan voor het eerst voorstelde?

Ouders van Stef: “Eerste reactie: schrikken en de gedachte waarom nu, hij moest nog 16 worden. Maar ook direct wel de gedachte dat we zeker niet direct Nee moesten zeggen. Stef heeft altijd al interesse in het buitenland gehad en we hadden direct al door dat dit voor hem een serieus plan was. Stef had al het een en ander voorbereid en vervolgens hebben wij hem de verantwoordelijkheid gegeven om zijn plannen verder uit te werken. Met hulp van EF en school heeft hij dat op een uitstekende manier gedaan. Wij hebben ondertussen zelf ook met elkaar dit goed besproken en ook zelf contact gezocht met EF en school.

Al met al kwam Stef met een goed uitgewerkt plan waarbij hij ook de punten die voor ons belangrijk zijn goed had uitgewerkt. Toen was er eigenlijk geen reden meer om nog Nee te zeggen. Als ouders zie je natuurlijk direct alle risico’s en gevaren voor je als een 16-jarige alleen naar Singapore wil. Maar het is volgens ons ook belangrijk om je kind de vrijheid en verantwoordelijkheid te geven om zijn droom waar te maken.”

Ouders van Djuna: “We vonden het best spannend omdat er nu een pandemie heerst en we het een onzeker idee vonden om haar zover weg te laten gaan maar naarmate het idee vorderde vond ik het ook wel heel erg uitdagend. Ze is er klaar voor en ze heeft me overtuigd dat ze het aan kan. Ik vind het nu echt heel leuk en het doet me aan mezelf denken toen ik jong was. Ik ging op mijn 17e naar Brazilië.”

Wat vinden jullie het voordeel van een semester tijdens de middelbare schooltijd?

Ouders van Stef: “Dat hij in principe gewoon weer verder kan in zijn huidige schooljaar wanneer hij terug is. Hij kan dus gewoon met zijn vrienden door naar het examenjaar. Zijn school is ook enthousiast over Stef zijn keuze en dat maakt het voor ons ook makkelijker.”

Ouders van Djuna: “Dit was eigenlijk de doorslaggevende reden om nu te gaan. Als het had gekund had ik liever een half jaar gewacht maar dan had ze haar hele leerjaar over moeten doen. Het is fantastisch dat ze in de US kan studeren en haar schoolwerk daar kan doen en gewoon over zal gaan naar de 5e. Super!”

Hoe denken jullie dat een taalsemester gaat bijdragen aan het maken van een studiekeuze?

Ouders van Stef: “Stef heeft tot nu toe altijd gezegd dat hij een baan wil waarbij je internationaal kunt reizen. Handel, verkoop, iets dergelijks. Een semester Engels is dan mooi meegenomen. Toch vinden we dat niet eens het belangrijkste. Hij leert nu wat het is om echt alleen naar het buitenland te gaan, alles zelf uit te zoeken en langere tijd weg te zijn van je vrienden en familie. Wij denken dat hij hierdoor een betere studiekeuze kan maken”

Ouders van Djuna: “We denken dat het een enorme pré is , niet alleen bij de studiekeuze maar ook bij internationale bedrijven, als je de Engelse taal vloeiend beheerst.”

Merken jullie nu al dat Stef door deze reis veranderd is?

Ja, natuurlijk! We hebben hem begin september op de trein gezet naar München en een maand later is hij alleen met het vliegtuig naar Singapore gegaan. In een half jaar is hij natuurlijk enorm zelfstandig geworden. Het is heel mooi om te zien hoe snel dat gaat. Hij kan niet meer zo makkelijk terugvallen op zijn ouders en dan zie je dat zelfs iemand van 16 al veel dingen zelf kan regelen, vaak meer dan je als ouders zelf denkt. Corona maakte het allemaal nog iets uitdagender. Hij leert nu heel veel over verschillende culturen, veel meer dan je in een klaslokaal kunt leren, en daar is hij erg van onder de indruk.

Als hij straks terug is, heeft hij meer van de wereld gezien dan zijn ouders en dat is toch prachtig. Je kind verandert door zo’n reis, maar als ouders verander je ook. Het is een stoomcursus loslaten. Dat is zeker niet altijd makkelijk, maar ook zeker niet onmogelijk.

Voor ons was het allerbelangrijkste dat Stef ons het gevoel kon geven dat hij er klaar voor was en dat hij het goed geregeld had, mede met hulp van school en EF. Hij gaat weg als kind en komt terug als volwassene. En het is zeker niet de laatste keer dat hij naar het buitenland gaat, Nederland is te klein voor hem.

 

Stef heeft het enorm naar zijn zin op taalreis en doet super veel leuke activiteiten!

Wat is het leukste wat je tot nu toe gedaan hebt?

Stef: “Er is al zoveel leuks gebeurd dat ik er haast wel een boek over vol kan schrijven. Singapore is natuurlijk een prachtig land met erg veel te zien en te doen. De activiteiten vanuit EF zijn ook echt super leuk en we hebben meestal zo’n 5 activiteiten per week (als het niet meer is). Je hebt geen tijd om je hier te vervelen. Het leukste wat ik tot nu toe heb gedaan is daarom een erg lastige vraag, alles is leuk om zijn eigen manier. We zijn met de school wezen bungeejumpen, de stad ingetrokken, locals ontmoet in bars en restaurants, naar het strand geweest en nog veel meer. Singapore’s corona regels zijn op het moment lang niet zo streng als in Nederland en versoepelen volgende maand nogmaals waardoor er zeker nog veel leuks komen gaat!”

Ook Djuna heeft super veel zin om naar New York te vertrekken en iets nieuws te ontdekken.

Waar kijk je het meest naar uit om te doen?

Djuna: “Ik denk weg van het leven wat ik nu heb. Ik woon nu al mijn hele leven op dezelfde plek, ga ik met een bepaald soort mensen om en heb ik een bepaalde kijk op de wereld. Ik kijk er erg naar uit om iets heel anders te doen dan normaal, nieuwe mensen ontmoeten, een nieuwe cultuur, een andere taal spreken en allemaal andere leuke dingen doen.”

Heb jij net als Stef en Dunja behoefte aan een nieuw avontuur?Ja!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Studentenverhalen