GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De 10 beste plekken om te studeren in Europa

De 10 beste plekken om te studeren in Europa

Besluiten waar je gaat studeren in het buitenland, kan een van de moeilijkste beslissingen van je leven zijn. Tegelijkertijd is het ook een van de belangrijkste. En moeten bedenken waar je minstens drie jaar wilt wonen, kan behoorlijk eng zijn: ga je het er wel leuk vinden? Is het er duur? Is er een McDonald’s? Om je te helpen bij deze stap hebben we onze tien favoriete studielocaties in Europa voor je op een rijtje gezet.

1. Londen

Zonder twijfel is Londen een van de populairste studentensteden ter wereld (nee, niet alleen van Europa dus). Dat is ook niet zo gek, gezien het grote aantal universiteiten dat elk denkbare opleiding faciliteert: van de prestigieuze economische en politieke studies aan de London School of Economics and Political Science (LSE) tot creatieve opleidingen aan Goldsmiths University. En Londen is natuurlijk een stad met een van de hoogste levensstandaarden ter wereld, bomvol iconische attracties, een geweldige keuken, winkels, entertainment en nachtleven – hoewel deze plek wel een prijskaartje heeft.

2. Bristol

Wat er zo bijzonder is aan Bristol? Nou, het is de stad waar de meeste studenten blijven wonen als ze eenmaal afgestudeerd zijn aan een van de twee universiteiten: de University of Bristol en de University of the West of England (UWE). En dat is ook logisch, aangezien Bristol een van de coolste steden van Groot-Brittannië is en je hier zowel een geweldige uitgaansscene als talloze creatieve bedrijven vindt. Het feit dat het in het zuiden van Groot-Brittannië ligt, helpt natuurlijk ook mee: vlak bij de beste stranden van Engeland en op slechts twee uur van Londen.

3. Oxford

Oxford behoort tot de twee beroemdste en meest prestigieuze studentensteden (de andere is Cambridge) en heeft alles wat je maar wilt: een prachtig landschap, een super centraal gelegen locatie in Groot-Brittannië, een bruisende studentensfeer en meer onderwijskundige geschiedenis dan je ooit zult kunnen onthouden. Ja, het is best lastig om aangenomen te worden op de University of Oxford, tenzij je tot de allerbesten behoort. Maar gelukkig kun je op de eveneens hoog aangeschreven Oxford Brookes University net zo goed de Oxford-ervaring beleven.

4. Edinburgh

Schotland en Engeland zijn twee totaal verschillende plekken, zeker voor studenten. Engeland heeft misschien grote steden en zonnige stranden, maar Schotland heeft een geheel eigen ruige, excentrieke persoonlijkheid. Edinburgh staat bekend om z’n universiteitscultuur en heeft een goed beheersbaar stadsleven. Het heeft alle voordelen van een grote stad, maar is niet zo overdonderend als een grote metropool als Londen.

5. Dublin

De Ieren zijn beroemd om hun talent om geweldig te feesten en dat merk je nergens méér dan in Dublin, de hoofdstad van Ierland. Het is een kleine stad met een grootse sfeer, wat een actief studentenleven aan het prestigieuze Trinity College tien keer zo aantrekkelijk maakt. Zodra je er je diploma hebt gehaald, kun je solliciteren bij de vele multinationals die hier hun Europese hoofdkantoor hebben, zoals Google, Facebook, Uber en Airbnb.

6. Barcelona

Barcelona is ‘the capital of cool’, een van Europa’s multicultureelste steden en voorzien van een legendarisch uitgaansleven en geweldige tapas. Mocht je Spaans nog niet helemaal 100% bueno zijn, dan kun je hier aan de Universiteit van Barcelona en de Polytechnische Universiteit van Catalonië een Engelstalige opleiding volgen. Een Spaanse studie kiezen kan natuurlijk ook.

7. Parijs

In welke Franse stad kun je nu beter studeren dan in de stad van de liefde? Treed aan de wereldberoemde Sorbonne-universiteit in de voetsporen van Balzac en Simone de Beauvoir, slenter in het wereldberoemde Quartier Latin door winkeltjes met tweedehands boeken en drink tussen de lessen door een kop koffie op Place de l’Odéon. Of je nu mode, geschiedenis, business of filmmaken wilt studeren: Parijs is een eindeloze bron van inspiratie en heeft een rijk grotestadsleven. Het doet vaak denken aan een Amerikaanse campus en wie studeert in Parijs, heeft altijd een chateau of monument binnen handbereik. Oh, en je kunt er natuurlijk ook Frans studeren en je taalvaardigheden oefenen! Pas mal, non?

8. Lyon

Lyon herbergt uitstekende onderwijsinstellingen als EM Lyon, INSA en Université Claude Bernard Lyon 1. Het is de Franse hoofdstad van de gastronomie en een razend populaire Erasmus-bestemming. Op slechts twee uur van de Franse Alpen en tweeënhalf uur van de kust kun je vanuit deze bruisende, behapbare stad dus zowel skiën en snowboarden als surfen. Lyon heet exchange students extra welkom door ze service op maat te bieden zoals informatiebureaus, hulp bij het vinden van woonruimte… en banen voor pas afgestudeerden. Kortom: een geweldige plek voor internationale studenten.

9. Berlijn

Wil je (bijna) gratis in een van de hipste steden van Europa studeren? Dan is Berlijn echt iets voor jou. Deze stad is tot in de nok gevuld met geschiedenis, een relaxte sfeer, fantastische uitgaansgelegenheden en talloze parken en bossen. Schrijf je in op de TU Berlin (de technische universiteit van Berlijn) of de Humboldt-Universität (een van Europa’s meest prestigieuze universiteiten op het gebied van kunst en geesteswetenschappen) en tem de taal van Goethe!

10. Rome

Ben je dol op kunst of geschiedenis, dan is er in heel Europa geen betere plek om te studeren dan Rome. Dit openluchtmuseum staat ook bekend als de Eeuwige Stad en verleidt je al voordat je pronto kunt zeggen! Naast extreem veel cultuur vind je hier talloze mogelijkheden voor studenten en young professionals: studentenverenigingen, academisch onderzoek, businessmogelijkheden, internationale conferenties… Kortom: ontdek de tomeloze energie van deze stad en dompel jezelf onder in alles wat Italiaans is.

Meer bestemmingen om te studeren in het buitenland?Klik hier
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer