GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Een polyglot opvoeden: hoe je je kind ondersteunt bij het leren van talen

Een polyglot opvoeden: hoe je je kind ondersteunt bij het leren van talen

Het opvoeden van een polyglot - een kind dat vloeiend meerdere talen spreekt - vereist bewuste en voortdurende steun van de ouders. Als jij en je partner verschillende moedertalen hebben, kun je je kind beide talen leren. Dit staat bekend als de OPOL methode ("one parent, one language").

Het is zeker een grote hulp, maar je hoeft thuis niet meerdere talen te spreken om je kind een andere taal te leren. Begin met hem of haar bij te brengen dat het belangrijk, nuttig en ook leuk is om meerdere talen te kennen. Volg daarna de tips in dit artikel om de taalleerervaring van je kind op elke leeftijd te ondersteunen.

Begin zo jong mogelijk

Jonge kinderen hebben hersenen als sponzen, waardoor ze gemakkelijker een andere taal oppikken. Psycholoog Eric Lenneberg stelde dat "er een kritieke, biologisch bepaalde periode van taalverwerving is tussen de leeftijd van 2 en 12 jaar". Tussen deze leeftijden maakt de plasticiteit van de hersenen het gemakkelijker om taal te verwerven.

"Jonge kinderen leren veel intuïtiever een taal dan oudere leerlingen en bereiken over het algemeen hogere taalvaardigheidsniveaus dan degenen die beginnen als adolescenten of volwassenen," aldus het rapport ‘Promoting the benefits of language learning’ van de Universiteit van Melbourne.

Het zijn niet alleen taalvaardigheden die ze vroeg kunnen verwerven; veel programma's voor vroege tweede talen benadrukken zowel de linguïstische als de emotionele voordelen van jong beginnen. Een Europees taalbeleidsdocument van de Commissie van de Europese Gemeenschappen benadrukt bijvoorbeeld de voordelen van het leren van talen op jonge leeftijd, omdat 'houdingen ten opzichte van andere talen en culturen worden gevormd en de basis wordt gelegd voor het leren op latere leeftijd'.

Geef ze een reden

Het is misschien makkelijker om als kind een vreemde taal te leren, maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Zoals taalkundige Danae Perez schreef: "Het is belangrijk om te erkennen dat talen nooit zonder enige inspanning worden geleerd, zelfs niet door kinderen."

Kinderen weten dat ze taal nodig hebben om te communiceren met hun verzorgers, leeftijdsgenootjes en leerkrachten. Om te beginnen met het spreken van een nieuwe taal heeft een kind dus een reden nodig, of een trigger om hun interesse in het gebruik van de taal aan te wakkeren. Dit kan zijn om te communiceren met een familielid dat alleen de doeltaal spreekt, op school of in een speelgroep.

Zoals Perez zegt: "Als je wilt dat je kind meertalig wordt, zorg er dan voor dat het een reden heeft om meer dan één taal te leren."

Creëer een taalrijke omgeving

Als je in een meertalige samenleving woont (zoals Zwitserland, India of Singapore), kun je je kind relatief gemakkelijk aan meerdere talen blootstellen. Als je echter in een eentalige samenleving woont, moet je het bewuster aanpakken. Voor jonge kinderen zijn muziek en boeken de beste en gemakkelijkste manieren om meerdere talen te introduceren, vooral als je zelf niet meertalig bent.

Je kunt verhaaltjes voorlezen voor het slapengaan in een tweede taal (of luisterboeken afspelen als je die taal niet spreekt), luisteren naar muziek, kinderliedjes, spelletjes spelen en tv-programma's of films kijken in de doeltaal.

Overweeg daarnaast om ze in te schrijven in een taalspeelgroep of -school en zoek een taaluitwisselingspartner, tutor, oppas of babysitter die regelmatig met je kind kan praten. Door de taal te gebruiken zal hij of zij deze veel sneller oppikken.

Blijf consequent

Regelmaat is de sleutel. Als je de OPOL-methode gebruikt, probeer dan zo veel mogelijk elke ouder bij zijn of haar taal te houden. Als je een oppas inhuurt die twee uur per week met je kind praat, leren ze misschien een paar woordjes, maar daar worden ze niet vloeiend van. Het af en toe voorlezen van een boek ook niet. Het vereist regelmatige en consequente blootstelling en beloning.

Een andere optie is om je kind in te schrijven op een tweetalige school of peuterschool. Veel landen bieden programma's aan waar kinderen 50/50 les krijgen in twee talen.

Ondersteun het leren in de praktijk

Als je kind wat ouder is, kun je overwegen om hem of haar op studiereis naar het buitenland te sturen om hem of haar onder te dompelen in de culturele context van de taal die hij of zij leert.

Dit kan een taalcursus in het buitenland zijn, een zomerkamp in een ander land of een uitgebreide gezinsvakantie. Deze opties zijn allemaal geweldige manieren om je kind ruimschoots in aanraking te laten komen met de taal en deze te laten oefenen, terwijl je geniet van een leuke vakantie en je je wereldbeeld verruimt. Lees meer over hoe je je kunt voorbereiden op je eerste taalreis.

Het leren van een andere taal biedt inzicht in andere culturen en manieren om op een unieke manier met de wereld om te gaan. "Een taal en haar culturen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als we een andere taal leren, leren we niet alleen de woorden die sprekers van die taal gebruiken om alledaagse voorwerpen en ideeën aan te duiden, maar krijgen we ook inzicht in andere manieren van denken over en omgaan met de wereld," schreef het Benefits of Language Learning report.

Wees geduldig

Iedereen leert in een ander tempo, dus probeer geduldig te zijn en besef dat alle kleine beetjes helpen. Zolang je het leren van een taal leuk en interessant houdt, zal je kind vooruitgang boeken. Misschien wil je die vooruitgang zelfs vieren door samen iets leuks te doen, zoals een speciaal recept maken of deelnemen aan een cultureel festival.

Investeer in de taalontwikkeling van je kindOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer