GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Exotisch eten: perfecte paella in Malaga

Exotisch eten: perfecte paella in Malaga

Studeren in Malaga. Je ziet de zonsondergang vanaf het prachtige terras op school. De lucht is prettig warm en ruikt naar bloemen en zee. In een hoekje speelt een knappe Spanjaard gitaar. Romantiek hangt in de lucht.

Ik heb een glas koele fruitige sangria in de ene hand en een leeg bord in de andere. Watertandend kijk ik naar een enorme pan vol goudkleurige rijstkorrels, citroenen en paprika. We hebben zojuist een gigantische paella gemaakt.

Wil je weten hoe? Heb je wel zin in je eigen portie zonnig Spanje, waar je dan ook bent? Blijf lezen.

1. Vrees niet – je kunt niks verkeerd doen

Er zijn zo ongeveer net zoveel soorten paella als koks in Spanje. Een handig excuus als jouw gerecht niet helemaal wordt zoals je het bedoeld had. Of als je een belangrijk ingrediënt bent vergeten. Zolang de rijst maar wel op de goede manier bereid wordt en de paella geen soepje wordt.

Eigenlijk hangt het allemaal af van je persoonlijke smaak. Sommigen houden van sappig, anderen van droog met een knapperig laagje onderop. Sommige koks voegen graag vis of zeevruchten toe (paella de mariscos), anderen vlees of kip, en weer anderen gooien het allemaal door elkaar (paella mixta).

2. Tijd, vrienden en één grote pan

Wat je nodig hebt om paella te maken? Genoeg tijd. Garnalen pellen, groenten snijden, vis bereiden en rijstplukken (voor wie geen supermarkt in de buurt heeft of niet vaak op bruiloften wordt uitgenodigd) kost allemaal zeeën van tijd.

Het gaat sneller en is veel leuker als je vrienden hebt die je helpen. En ja, die zijn eigenlijk ook nog de belangrijkste ingrediënten van het gerecht. Niemand zou paella in zijn eentje moeten maken. En niemand zou het alleen moeten eten. Volgens goede Spaanse traditie deel je je favoriete gerecht met mensen van wie je houdt.

Je hebt ook een paellera nodig, een metalen pan die wat groter en dieper is dan een normale. In Malaga hebben we veel vrienden, dus ook een pan waar genoeg paella in gaat voor vijftig mensen.

En in tegenstelling tot een populaire overtuiging, heb je geen snor nodig om een geslaagde paella te maken. Maar het mag wel.

3. Explosieve rijst en meer

Het eerste ingrediënt op je boodschappenlijst zou arroz bomba moeten zijn, zoiets als “explosieve rijst”. Geen zorgen, het is onschuldig. Het is gewoon een ronde rijstkorrel die zoveel van het aroma en het vocht van de andere ingrediënten kan opzuigen dat hij tot drie keer zijn oorspronkelijke formaat kan groeien.

Andere onmisbare ingrediënten op mijn lijstje:

  • Paprika

  • Ui

  • Knoflook

  • Tomaat

  • Erwten

  • Zout en peper

  • Garnalen en schelpdieren

  • Kip (in stukjes)

  • Witte wijn

  • Saffraan

4. Het koken kan beginnen!

Bak eerst de stukjes kip in olijfolie aan beide kanten tot ze bruin worden. Schuif ze naar een koelere deel van de paellapan, zodat je in het midden de sofrito kunt gaan maken. El sofrito is een saus die bestaat uit fijngesneden pepertjes, knoflook, ui, erwten, paprika en tomaten (of tomatenpuree), gekookt in het sap dat je over hebt na het bakken van de kip en een scheutje witte wijn. Roer en wacht ongeveer twee minuten voor je de rijst in de pan gooit – in de vorm van een kruis zodat de rijst gelijkmatig over de pan verdeeld wordt. Geef de rijst een paar minuten om de smaak en het aroma van de sofrito op te nemen voor je doorgaat. Het is niet heel typisch voor de Spaanse levensstijl, maar tijd is nogal belangrijk op dit punt: je wilt niet dat de korrels aanbranden.

De meeste mensen gooien de hoofden en het omhulsel van de garnaal in de vuilnisbak. Zonde, je kunt ze ook in zout water koken om er zo een bouillon van te maken die je over de rijst kunt gieten. Doe vervolgens de garnalen en schelpdieren erbij en gooi je pollepel weg, vanaf nu mag je niet meer roeren. Zorg dat je genoeg bouillon toevoegt, want die explosie moet wel plaatsvinden! De rijstkorrels zullen groter worden. Laat je paella ongeveer 20 minuten koken op een laag vuurtje en dek de pan dan nog vijf minuten af met een doek.

Ruikt al lekker, toch? Maar je bent nog wel wat vergeten! De grote ster uit je kruidenkastje zit er nog niet in. Voeg wat saffraan toe vlak voordat de rijst kookt en je paella zal prachtig goud kleuren en een wat bittere honingachtige smaak krijgen.

¡Buen provecho!

Foto door Charles Haynes, Flickr / Creative Commons

Of toch liever een typische paella in Malaga?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden