GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Leuke feitjes over de Europese Dag van de Talen

Leuke feitjes over de Europese Dag van de Talen

Als je op zoek bent naar een reden om een ​​klein feestje te geven, stop dan met zoeken en zet nu je feestmuts op: 26 september is de Europese Dag van de Talen – een dag die een beetje op Kerstmis lijkt voor taalliefhebbers in dit bijna 750 miljoen sterk continent.

Het stimuleren van hersenactiviteit, het maken van geweldige vrienden over de hele wereld en het spreken van meer dan één taal zijn onvermijderlijke manieren om voorop te lopen; het is ook een feit dat het veel Europeanen samen brengt die al tweetalig zijn, en die - na het lezen van dit bericht - waarschijnlijk dolgraag willen pronken met hun taalkundige karbonades en ze zich misschien zelfs verder zullen ontwikkelen.

Meer dan 200 talen

Er zijn meer dan 200 inheemse talen in Europa - dat klinkt als veel, maar het is eigenlijk maar slechts 3% van de 6000 tot 7000 talen in de hele wereld

Meer dan de helft van Europa is tweetalig

Volgens een EU-enquête spreekt 54 procent van de EU-burgers een andere taal, 25 procent spreekt twee vreemde talen (high five!).

Gemixed alphabet

De meeste Europese talen zijn nog steeds gebaseerd op het Latijnse alfabet. Het Cyrillische alfabet wordt nog steeds gebruikt door sommige Slavische talen, terwijl Grieks, Armeens, Georgisch en Jiddisch hun eigen alfabetten hebben.

Het draait allemaal om Duits

Duits is de meest gesproken moedertaal (18 procent), gevolgd door Engels en Italiaans (beide 13 procent) en Frans (12 procent).

Vasthouden aan de basics

Hoewel er talen zijn met meer dan 50.000 woorden, kennen en gebruiken de meeste sprekers slechts een klein deel van deze woordenschat. Sterker nog, tijdens dagelijkse gesprekken hebben mensen de neiging om standaard dezelfde paar honderd woorden te gebruiken om te chatten en zichzelf uit te drukken.

Engels blijft de leider

Ondanks dat het VK de EU verlaat, blijft Engels een van de officiële EU-talen. Het wordt beschouwd als de meest bruikbare taal, gevolgd door Frans en Duits.

Geleende woorden

Hoewel Engels bovenaan de lijst blijft staat, komt ongeveer 45-50% van de Engelse woorden uit de Franse taal.

Een van de leukste dingen aan Europa is dat we zo veel vreemde talen binnen handbereik hebben. Een andere cultuur is slechts enkele uren weg, het is erg makkelijk je in een andere taal te gaan onderdompelen en je nieuwste zinnen te oefenen op locals. Je springt in de auto of het vliegtuig en staat dezelfde dag nog midden in je internationale ervaring!

Dus laten we op maandag 26 september een glas drinken op de Europese dag van de talen, want onze diversiteit is onze kracht: Nazdrave! Živjeli! Na zdraví! Skål! Proost! Cheers! Tervist! Kippis! Santé ! Prosit! Stin iyá su! Kedves egészségére! Sláinte! Salute! Uz veselību! Į sveikatą! Evviva! Na zdrowie! Viva! Noroc! Na zdravie! Živijo! ¡Salud! Skål!

Learn a language with usLearn More
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer