GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Handleiding voor een tussenjaar in Australië en Nieuw-Zeeland

Handleiding voor een tussenjaar in Australië en Nieuw-Zeeland

Heb je besloten op een gap year te nemen om Australië en Nieuw-Zeeland te ontdekken? Good on you, zoals de Aussies zeggen: je gaat een geweldige tijd tegemoet! Wel kan het natuurlijk best angstaanjagend zijn om “g’day” te zeggen tegen een compleet nieuw land. Je moet eerst een berg dingen plannen, uitzoeken en beslissen. Om die reden hebben we deze handige handleiding samengesteld om je tussenjaar Down Under te regelen.

Werken: wat zijn de mogelijkheden?

Wat is de meest logische manier om jouw tijd in het buitenland te financieren? Door te werken natuurlijk. Tussenjaarreizigers gaan meestal aan de slag in een restaurant, zetten koffie, werken in een winkel of op speciale evenementen en vinden natuurlijk baantjes als fruitplukkers en –verpakkers. Voor banen in de horeca en werk dat omgang met klanten vereist, moet je Engels van aantoonbaar voldoende niveau zijn, terwijl dat voor minder klantgericht werk (zoals fruit plukken of schoonmaken) niet zo van belang is. Veel hostels kunnen je helpen bij het vinden van een baan of nemen zelfs hun eigen gasten aan (voor receptiewerk of als schoonmaker) om de tussenliggende periode te overbruggen. Om een baan te vinden, kun je het beste op pad gaan met een goedgeschreven CV of een organisatie namens jou op banenjacht laten gaan.

Werk: wat heb je nodig voor een visum?

Tijdelijke werkvisa en wederzijdse overeenkomsten zijn beschikbaar voor inwoners van Taiwan, Japan, Hongkong, Groot-Brittannië en veel Europese landen. Je kunt er maximaal 12 maanden mee in Australië werken. Met het “Working Holiday Maker Programme” kun je een Working Holiday- of Work and Holiday-visum krijgen als je tussen de 18 en 30 bent en je reis naar Australië wilt financieren door er te werken (meer hierover vind je op de website van de Australische immigratiedienst). Reizigers moeten een retourticket hebben en voldoende spaargeld voor hun reis (ongeveer 5000 Australische dollar wordt aangeraden). Reizigers die ook naar Nieuw-Zeeland willen, moeten op de Nieuw-Zeelandse immigratiewebsite kijken welk visum het beste bij hen past.

Vrijwilligerswerk: de beste bronnen

Heb je genoeg gespaard en wil je het betaalde werkleven even helemaal overslaan? Overweeg dan vrijwilligerswerk te doen. Er zijn allerlei manieren om je tijd aan een uitstekend doel te besteden. Bekijk mogelijkheden en NGO’s op websites als Volunteeringaustralia.org, Govulunteer.com.au en Volunteering NZ. Op websites als GoOversees vind je recensies van bestaande vrijwilligersprojecten en ook branchespecifieke websites als Conservation Volunteers Australia or UNICEF NZ kunnen goed van pas komen.

Los daarvan zijn er netwerken als WWOOF en HelpX waarmee reizigers “voor kost en inwoning” onder andere op boerderijen, B&B’s en lodges kunnen werken; een goedkope en fijne manier om het land te ontdekken die bovendien veel voldoening geeft.

Studeren: volg een Engelse taalcursus

Terwijl je waarschijnlijk al je Engelse taalniveau moest bewijzen om een Tourist-, Student- of Working Holiday-visum te kunnen krijgen, wil je waarschijnlijk ter plaatse pas echt goed in de taal duiken. Door met echte locals in een café, kantoor of winkel te werken geef je je taalniveau al een ontzettende boost, maar als je meer aan echt onderwijs zit te denken is een langere Engelse taalcursus een geweldige manier om academische vooruitgang te boeken en andere reizigers te ontmoeten.

Maar waar moet je nou gaan studeren in een groot land als Oz? In Australië zijn het felverlichte Sydney en het zonnige Brisbane geweldige bestemmingen voor taalstudenten. Beide steden zijn voorzien van bruisende internationale gemeenschappen, prachtige stranden en kwalitatief goede taalscholen. In Nieuw-Zeeland kun je het beste naar het knusse Auckland.

Wonen: zo vind je een thuis ver van huis

Voor het vinden van geweldige accommodatie in Australië en Nieuw-Zeeland bestaat geen one-size-fits-all-manier. Als je vanwege je werk of studie een tijdje in één stad wilt blijven, wil je misschien wel een huis of appartement delen. Kijk daarvoor op websites als Flatmate Finders en Flatmates.com.au, vraag het aan collega’s en in je hostel of aan de taalschool.

Wil je het leven in een typisch Australisch of Nieuw-Zeelands huis ervaren zonder die volledig af te moeten huren, dan is een gastverblijf misschien iets voor jou. Dergelijke gastgezinnen zijn een vorm van culturele uitwisseling, meestal voor studenten, waarin een stel of gezin hun huis voor je beschikbaar stelt. Je krijgt meestal een eigen kamer, eet samen met je hosts en gaat misschien zelfs met ze op pad om de stad te ontdekken. Begin je zoektocht hiervoor in het Homestay Network of regel dit via je taalschool.

Voor nog goedkopere opties kun je aan housesitting-opties denken: zo kun je langere tijd ergens blijven zonder al te veel geld kwijt te zijn aan accommodatie (kijk eens op Housecarers.com en Trustedhousesitters.com). Housesitters passen op het huis en soms de huisdieren van locals terwijl zij weg zijn, dus – nogal logisch – je moet eerlijk en betrouwbaar overkomen. Deze optie is het geschiktst voor reizigers die al een tijdje alleen of met flatgenoten hebben gewoond en meerdere weken of maanden op dezelfde bestemming willen blijven.

Wil je juist meerdere stranden, dorpen en steden ontdekken, dan is Couchsurfing misschien een betere bron voor een slaapplek. Via dit internationale netwerk kunnen reizigers gratis bij locals verblijven. Je slaapplek kan variëren van de bank tot een matras op de grond of zelfs een hele logeerkamer. Ook dit systeem is gebaseerd op vertrouwen, dus het is belangrijk dat je genoeg research doet voordat je een potentiële host benadert.

Reizen: waar je naartoe moet

Bijna heel Europa past qua formaat in Australië, wat betekent dat dit land geen eitje is om even te bereizen. Het kleinere buurland Nieuw-Zeeland staat bomvol keuze voor avontuurlijke reizigers. Met zoveel geweldige plekken om te ontdekken is de keuze letterlijk reuze tijdens het plannen van jouw gap year Down Under. Strand- en surfliefhebbers gaan meestal naar de Gold en Sunshine Coast van Queensland, of naar de kust aan de Indische Oceaan in het westen.
Duik- en snorkelfans gaan meestal naar de tropische stranden en geweldige duikplekken bij het Great Barrier Reef en de Whitsunday Islands. Wandelaars kunnen hun hart ophalen op Tasmanië’s Overland Track of de Milford en Routeburn Tracks in Nieuw-Zeeland. Ben je vooral fan van het grotestadsleven, besef dan dat Sydney en Melbourne je sowieso nooit zullen teleurstellen maar dat de kleine zusjes Brisbane, Adelaide, Perth en Auckland (in Nieuw-Zeeland) heel relaxte alternatieven zijn.

Sneeuwfanaten kunnen in Oz hun gear onderbinden in Tredbo en Perisher, of juist naar Queenstown in Nieuw-Zeeland gaan. Zin in extreme sports? Beschouw Nieuw-Zeeland, bomvol bungeejumpen, kajakken, mountainbiken, sykdiven en andere avonturen als je uitvalsbasis.

Bonustip: zo bereis je het land

Beide landen zijn autovriendelijk en een geweldige plek voor roadtrips. Het is zelfs heel gebruikelijk voor reizigers om na aankomst een voertuig te kopen (een camper of een minivan), erin rond te reizen en ‘m na afloop weer door te verkopen. Ook zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in het verhuren van campervans.

Houd je niet echt van zelf rijden, dan kun je gebruik maken van de goede binnenlandse vluchtverbindingen of je voordeel doen met de “hop on, hop off”-bussen.

Image by Fred Hsu, Flickr / Creative Commons
Van twee weken tot een jaar, ga ook op tussenjaar!Lees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer