GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Handleiding voor een tussenjaar in Europa

Handleiding voor een tussenjaar in Europa

Je kunt een tussenjaar in Europa op veel plekken en op veel manieren doorbrengen. Een taal leren, internationale werkervaring opdoen of de wereld land na land ontdekken zijn slechts een paar van de vele mogelijkheden (en kansen) voor een pauze tussen school of werk.

Na onze eerdere artikelen over de Verenigde Staten, Azië en Australië en Nieuw-Zeeland is het nu tijd om te bekijken wat een tussenjaar in Europa te bieden heeft. Europa, saai? Nee hoor, je kunt het net zo goed het continent van de overheerlijke gerechten, indrukwekkende culturen en adembenemende landschappen noemen. En dat terwijl alles nooit verder dan een treinrit of korte vliegreis bij je vandaan is.

Waarom zou je je tussenjaar in Europa doorbrengen?

Europa zit bomvol bruisende steden, duizelingwekkend hoge gebergtes en rustige stranden op perfecte eilanden. Met zo ontzettend veel verschillende ervaringen binnen handbereik heeft dit continent meer dan genoeg te bieden om aan jouw reislust te voldoen en voor elk wat wils. Of je nu wilt skiën of hiken in de Alpen, op Spaanse of Franse stranden van de zon wilt genieten of een shoppingmarathon wilt houden in Milaan of Londen. Er zijn weinig plekken met zo veel faam en geschiedenis. Europa heeft bovendien de perfecte mix van moderne gebouwen, majestueuze steden en wereldberoemde bezienswaardigheden.

Het ontdekken van de wereld en verbreden van je horizon is nergens zo makkelijk als hier. Tijdens je tussenjaar in Europa kun je comfortabel en stijlvol het hele werelddeel doorkruisen met jouw favoriete vervoersmiddel. En denk eens aan de culinaire kant van het verhaal! Eet je een weg door de tapas in Madrid, romige spaghetti in Rome en hartige Weisswurst in München.

Ga studeren (of lesgeven) in het buitenland

Ons continent is niet alleen op culinair en geografisch gebied enorm divers, maar ook qua linguïstiek. Je hoort hier talloze talen en veel landen zijn twee- of zelfs meertalig. Waarom zou je dan niet een nieuwe taal leren tijdens je tussenjaar in Europa? Bij EF weten we dat er geen betere manier is om een taal te leren dan door je onder te dompelen in de cultuur die je aan het ontdekken bent. Meld je aan voor een Spaanse cursus en verhuis naar Barcelona. Leer Engels terwijl je het levendige Londen ontdekt. Geniet van het zonnige Nice terwijl je je Frans verbetert, of ervaar la dolce vita terwijl je Italiaans leert spreken in het iconische Rome. Niet alleen breng je elke dag je pas geleerde nieuwe woordenschat in de praktijk en krijg je de taal veel sneller onder de knie (echt, dat beloven we!), maar ook maak je vrienden voor het leven en leer je jouw nieuwe woonplaats echt goed kennen.

Je kunt er ook voor kiezen om les te geven in het buitenland: ook dat is populair en loont ontzettend! Van maandag tot en met vrijdag kun je lesgeven in een taal of iets totaal anders. En zo kun je soms zelfs een internationaal erkende kwalificatie behalen. In het weekend en de schoolvakanties kun je rondreizen in je gastland en de rest van Europa. De kosten daarvan betaal je gewoon van je salaris. Het idee dat je het verschil maakt voor je leerlingen is ontzettend bevredigend. En het staat natuurlijk enorm goed op je cv!

Ontdek meer met minder moeite

Omdat er in Europa zo veel verschillende landen vlak bij elkaar liggen, kun je supermakkelijk en snel veel verschillende plekken ontdekken. Je hoeft geen langeafstandsvluchten te maken. Sterker nog: je kunt ‘s ochtends wakker worden in de ene stad en ‘s avonds gaan slapen op een heel andere plek zonder een vliegtuig van binnen te hebben gezien. Pak gewoon je paspoort en schaf een Interrail-treinticket aan. Internationaal reizen is daarmee appeltje-eitje. Een maand interrailen en rondreizen door Europa’s grootste steden kan echt het perfecte vervolg zijn op een paar maanden werken in het buitenland.

Wil je nog sneller op je volgende bestemming komen, dan kun je gebruik maken van alle korte vluchten die naar elke hoofdstad en veel andere steden gaan. Met budgetmaatschappijen als easyJet, Ryanair en Monarch kun je bizar goedkoop vliegen, mits je lang van tevoren boekt, midden in de week op reis gaat of buiten het hoogseizoen vliegt. Houd ook de zogeheten flash sales in de gaten, aangezien je zo last-minute echt een koopje kunt scoren.

Doe seizoenswerk (winter)

Het zoeken van een baan in het buitenland kan een geweldige manier zijn om tijdens jouw tussenjaar je internationale ontdekkingstocht te bekostigen. Bovendien heb je het dan waarschijnlijk geweldig naar je zin met gelijkgestemden. Tegelijkertijd leer je een nieuwe taal en pimp je je cv met internationale werkervaring en bijzondere soft skills. Gelukkig hebben veel Europese landen een gigantisch aanbod van seizoensbanen, dus er is voor elk wat wils.

Ben je een goeie skiër, dan is een baan als ski-instructeur natuurlijk een no-brainer. Kom je nog niet probleemloos de piste af? Dan is een tussenjaar natuurlijk het perfecte moment om dat te leren. Ski-accommodaties zijn altijd op zoek naar medewerkers. Skischolen hebben instructeurs nodig en touroperators staan te springen om vertegenwoordigers die activiteiten kunnen organiseren in de Alpen. Maar ook om goeie koks die aan de slag willen in houten chalets in alpendorpen.

Hoewel de grote organisaties (zoals Crystal en Nielson) misschien geen heel indrukwekkend salaris betalen, nemen ze wel meestal je accommodatie, liftpas en skiuitrusting voor hun rekening. En het beste van dit alles: je kunt tot wel zes maanden per jaar je hart ophalen in misschien wel de beste sneeuw ter wereld. Kies een hoog skigebied uit, zoals Tignes, Val d’Isere of Val Thorens. Dat levert je een langer seizoen op omdat de sneeuw er minder snel smelt en zo kun je ook meteen meer pistes ontdekken. Begin wel op tijd met plannen, want sollicitatiegesprekken voor deze winterbanen beginnen soms al in juni of juli.

Seizoenswerk (zomer)

Je kunt natuurlijk ook het tegenovergestelde doen. Ga de zon tegemoet in de horeca/hospitality of als watersportinstructeur. Je kunt in de zomermaanden bijvoorbeeld aan de slag als zeilleraar voor de kust van Sicilië of PADI-duikinstructeur worden op Tenerife. Houd je van varen, dan is een website als CrewRecruit geweldig om een baan te vinden op een zeilboot of jacht, ongeacht je ervaring. Ben je dol op het snelle leven van Ibiza of Mallorca? Op de feesteilanden in de Middellandse Zee zijn touroperators altijd op zoek naar resortvertegenwoordigers. Eurocamp biedt banen op meer dan honderd campings in Europa. Ben je op zoek naar meer ideeën, surf dan naar Seasonworkers. Deze website heeft een ontzettend groot, inspirerend aanbod waarmee het vinden van een baan supermakkelijk wordt.

Nog even praktisch

In Europa verschillen de visaregels per land en nationaliteit. Net zoals waar dan ook ter wereld is het belangrijk dat je vooraf genoeg research doet. Zorg dat je een paspoort of ID hebt dat minstens even lang geldig is als de duur van je verblijf. Er zijn allerlei websites die het ingewikkelde jargon hebben versimpeld om je een duidelijk antwoord te geven op je vragen, ongeacht je plan.

Van twee weken tot een jaar, ga ook op tussenjaar!Vraag de brochure aan
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden