Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Koffie wereldwijd: wat moet je waar bestellen?

Koffie wereldwijd: wat moet je waar bestellen?

De beste dagen beginnen met een dampende bak koffie. Of in een spannende nieuwe stad of in een ander land. Gelukkig kom je overal ter wereld de meest uiteenlopende soorten koffie tegen en kun je dit heerlijke spul eigenlijk overal krijgen. Dat betekent in theorie dat je overal een geweldige dag tegemoet kunt gaan, waar ter wereld je ook bent. Dankzij de vele verschillende smaken, manieren van roosteren en hoeveelheden melk kan het lastig zijn om de juiste soort te kiezen. Maar precies daarvoor is deze ‘wereldreisgids om een koffie-faux-pas-vrij-leven te leiden’ bedoeld.

Parijs – Café Au Lait

Zelfs de naam van het favoriete cafeïne drankje in de Stad van de Liefde klinkt elegant en romantisch. Hoeveel sightseeing je ook voor de boeg hebt, plan ook een vrije middag met genoeg tijd om te relaxen bij een kop café au lait (dat is koffie met melk maar dat klinkt niet bepaald romantisch, toch?). Slenter door een schattig keienstraatje in de Franse hoofdstad en strijk neer op net zo’n schattig en Instagram-waardig terrasje voor een kop zwart goud. Neem er wat kleurige macarons bij of trakteer jezelf op een heerlijk broodje als beloning voor al jouw culturele activiteiten.

Seattle – De House Blend

In de Emerald City is de allereerste Starbucks gevestigd. En stel je eens voor: zonder Seattle zou een van jouw grootste verslavingen nooit zo’n beschamend belangrijk onderdeel van je leven zijn geworden. Hoe zou je elke herfst overleven zonder pumpkin spiced lattes? Wat zou je moeten instagrammen? Dat zou een ramp zijn! Maar bestel nu juist even níet iets specifieks. Je bent hier om een ode te brengen aan het iconische groene (en oorspronkelijk bruine) logo, dus vertrouw op de charmante barista’s (zelfs als ze je naam verkeerd spellen) en neem plaats met een dampende kop koffie met welke nieuwe smaak ze deze maand ook maar willen promoten.

Barcelona – Tallat

In Barcona schieten de hippe koffietentjes als paddenstoelen uit de grond, wat bijzonder prettig is als je na alle bezienswaardigheden even toe bent aan een pauze. Plus: wie houdt er niet van mensen kijken onder het genot van een shotje cafeïne? De smaak die je absoluut moet proberen, is de tallat. Dat is de Barcelonese versie van cortado, oftewel een espresso met een scheutje melk. Je krijgt slechts een duimbreedte melk, dus als je meer wilt kun je beter een café con leche bestellen: een kop koffie met even veel melk als espresso.

Costa Rica – Vers Geplukt

Men zegt dat de beste dingen in het leven vers zijn. Of was dat gratis? Hoe dan ook: Costa Rica is de plek om zo vers mogelijke koffie te proeven. Bezoek zo veel mogelijk groene koffieplantages om de bruine boontjes te proeven die op slechts een paar meter afstand zijn geteeld. De koffie die hier wordt geplukt, verpakt en vervoerd wordt over de hele wereld zeer gewaardeerd, dus kun je nagaan hoeveel beter het moet voelen als het vers geoogst, geroosterd en gemalen is.

Singapore – Kopi Luwak

Ben je overtuigd van je eigen skills als koffiekenner? Denk dat je versgemalen koffie van filterkoffie kunt onderscheiden en een Arabica naast een Robusta herkent? Dan is er nog één type dat je moet proeven voordat je jezelf een schouderklop mag geven en mag uitroepen tot de koning van de koffie: kopi luwak. Dit spul komt van jungle-achtige Indonesische en Maleisische koffieplantages, smaakt rijk en aromatisch maar mist de echte bittere smaak van de meeste andere soorten koffie. Dat is allemaal te danken aan het proces dat de bonen hebben doorgemaakt: ze zijn deels verteerd (dus opgegeten en weer uitgepoept) door een civetkat. Leuk, toch? En mocht door- aantrekkelijk klinken, dan kunnen we je altijd nog teh tarik aanraden: een getrokken theesoort waarvan de bereiding een lust voor het oog is. En niet alleen omdat daar geen poep bij betrokken is.

New York – Iced Caramel Frappuccino

Waarom? Omdat, eh, Instagram! En omdat Iced Caramel Frappucino’s ongelooflijk verslavend zijn. Hoeveel meer uitleg heb je nodig? Laat de combinatie van suiker en koffie, twee hemelse substanties op zich, samenkomen in perfecte harmonie zodat je even kunt afkoelen van een zinderend hete zomerdag in New York. Voeg er wat slagroom aan toe, ga klaarstaan of –zitten, poseer, klik en deel. #Simpel.

Rome – Espresso

Er is iets ongelooflijk bevredigend aan het drinken van een sterk shot koffie uit een piepklein kopje. Vooral als je die espresso op een zonnig terras drinkt, dat half op de stoep staat en allerlei voorbijgangers langs slenteren in de Eeuwige Stad. Het is slechts een snelle stop in jouw toeristische agenda: een paar slokken cafeïne na een Colosseum-rondleiding en voor een bezoek aan Vaticaanstad. Ah, la vita è bella.

Tokio – Green Tea Latte

De absolute aanrader in Tokio is net als de stad zelf: raar en gek, maar onmiskenbaar prachtig. Het is zelfs niet eens koffie. Green tea latte druist in tegen alles waar de meeste koffiedrinkers in geloven: je vult geen mok met koffie, maar groene theeblaadjes worden gemixt met melk en belanden in een bijzonder felle kleur groen in je glas. Maar er is één reden waarom de inwoners van Tokio er zo’n obsessie voor hebben: het is (spoiler alert!) echt overheerlijk.

Londen – Black Americano

In Londen moet je altijd haasten: de uitverkoop in de winkels aan Oxford Street wacht op niemand. Of je bent al laat voor de metro naar je volgende les. Wat je reden ook is, iedereen in de Britse hoofdstad lijkt haast te hebben. Je zult cafeïne nodig hebben om het hoge tempo van de vele snelle commuters en toeristen bij te kunnen benen, dus een bescheiden Americano helpt je verder. Zwart, natuurlijk, want niemand wil tijd besteden aan zoiets als melk.

Sydney – Flat White

Dit zal je misschien verbazen, maar de Aussies zijn heus niet de hele dag door Foster’s-bier aan het drinken. Sterker nog: ze vinden koffie fantastisch (en drinken eigenlijk helemaal geen Foster’s, maar dat is een ander verhaal). Hoewel Sydney het hele jaar door prettige temperaturen heeft, past een warme kop koffie gewoon in de dagelijkse routine van veel mensen. Bestel een simpele flat-white om de dag op de Australische manier te beginnen: een of twee shotjes espresso met wat hete melk. Zonder siroop, zonder afleiding.

Houd je cafeïnepeil hoog genoeg, beste mensen!
Afbeelding van Iain Farrell, Flickr / Creative Commons

 

 

Waar bestel jij je volgende koffie?Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen