GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Waarom je Spaans zou moeten leren

Waarom je Spaans zou moeten leren

Dankzij memes, internationale gerechten en de reggaeton die hier regelmatig op de radio wordt gedraaid, ken je waarschijnlijk al een handvol Spaanse woorden. Want heb je weleens overwogen een siesta te doen voordat je naar een fiesta ging met tapas en mojito’s? Ongetwijfeld! Maar is echt Spaans leren een goede besteding van je tijd en geld? !

Hieronder de belangrijkste redenen waarom je Spaans zou moeten leren:

1. 400 miljoen native speakers in 20 landen

Spaans is de officiële taal of een belangrijke tweede taal in twintig landen verspreid over Europa, Afrika, Noord-Amerika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika, waar in totaal meer dan 400 miljoen native speakers wonen. Ja, echt: naast Spanje en Latijns-Amerika is het Spaans ook een officiële taal in Equatoriaal-Guinea en de westelijke Sahara, en een belangrijke minderheidstaal in Gibraltar, Belize, Andorra en de Verenigde Staten.

Sterker nog: in de VS kom je het Spaans enorm veel tegen. Hoewel er verschillende cijfers worden genoemd, wordt het naar schatting door zo’n 45 miljoen Amerikanen gesproken als hun eerste of tweede taal. Dit alles zorgt ervoor dat het Spaans een van de meest gesproken talen ter wereld is.

2. De op één na grootste groep van native speakers

Spaanstaligen vormen de op één na grootste groep native speakers ter wereld. Ze moeten het alleen afleggen tegen de Chineestaligen, die met meer dan een miljard mensen zijn. Desondanks wordt het Spaans in een veel groter gebied gesproken, waardoor het een ongelooflijk nuttige taal is om te leren.

3. Gemakkelijk te leren

Naast nuttig is het ook een heel gemakkelijk te leren taal. Ja, oké, het Spaans heeft mannelijke en vrouwelijke zelfstandige naamwoorden, 14 grammaticavormen, talloze onregelmatige werkwoorden en twee lidwoorden, maar alsnog is het een van de gemakkelijkste talen al je een sterke basis wilt leggen om de taal (vloeiend) te leren spreken. Als je al een Romaanse taal kent, zijn er bovendien shortcuts. Wie Frans, Italiaans of Portugees spreekt, zal eindeloos veel Spaanse woorden en taalregels herkennen.

Ook met je Engelse taalkennis sta je op voorsprong als je Spaans wilt leren: het Spaans en Engels hebben namelijk duizenden stamverwanten (woorden die je precies hetzelfde of bijna hetzelfde spelt en die meestal dezelfde betekenis hebben). Wil je een paar voorbeelden? Nou: chocolate, capital, flexible, panorama, radio, visual, triple en tropical zijn allemaal zogeheten perfecte stamverwanten. En diario/diary, salario/salary, clásico/classic, insécto/insect en curioso/curious zijn slechts een paar van de vele bijna-perfecte stamverwanten.

4. …en gemakkelijk uit te spreken

Het Spaans is een fonetische taal, wat betekent dat je het uitspreekt zoals het is geschreven. Er zijn natuurlijk verschillen in de dialecten van bepaalde regio’s en landen, maar dat maakt voor de betekenis niet uit. Latijns-Amerikanen gebruiken bijvoorbeeld niet de ‘Engelse’ th-klank die de Spanjaarden vaak gebruiken als ze een –z of –c uitspreken in woorden als cerveza (“thervetha”) en gracias (“grathias”).

In Argentinië worden de eerste letters van woorden die beginnen met –ll en –y uitgesproken als de Engelse sh-klank (een paar voorbeelden: yo klinkt als sho, llegar klinkt als shegar en lluvia wordt uitgesproken als shuvia.). En in bijvoorbeeld Chili worden de woorduiteinden van werkwoorden in tweede persoon uitgesproken als –ai en –i, zoals cómo estái (cómo estás – hoe gaat het) and tú querí (tú quieres – jij wilt).

5. Geweldige literatuur….

Bijna iedereen die in het buitenland gaat studeren en voor een Spaanstalig land kiest, keert huiswaarts met een voorliefde voor Cervantes of voor het boek Cien Años de Soledad van Gabriel García Marquéz. En we begrijpen absoluut waarom, maar er zijn nog veel meer noemenswaardige Spaanstalige schrijvers die jou op een regenachtige dag uitstekend kunnen vermaken. Vul je e-reader met boeken van bijvoorbeeld Robert Bolaño, Ildefonso Falcones, Julio Cortázar, Mario Vargas Llosa, Leonora Carrington en Carmen Martín Gaite, om er maar een paar te noemen.

6. …en geweldig handig op zakelijk vlak

Ook op zakelijk gebied is Spaanse taalkennis een aanrader. Het is een officiële taal van de VN, de EU, de Organization of American States en de Union of South American Nations. Dankzij die status worden er wereldwijd allerlei belangrijke handelsdeals gesloten en investeringen gedaan.

In de Verenigde Staten vormen de Hispanics de grootste minderheidsgroep die een belangrijk percentage van koopkracht voor zijn rekening neemt bij merken en bedrijven. Aan de andere kant van de oceaan, in Groot-Brittannië, bleek juist dat een gebrek aan taalvaardigheden en de noodzaak om op zakelijke tolken te moeten leunen ongeveer 3,5% van het Britse BBP kost. Sterker nog: het Language for the Future-rapport van de British Council heeft het Spaans bestempeld als een van de vijf belangrijkste talen na de Brexit.

7. Geweldig reizen en geweldig leuke activiteiten

Denk ook nog even aan de landen waar Spaans wordt gesproken en alle leuke dingen die je daar kunt doen. Ga bijvoorbeeld surfen in Playa Tamarindo in Costa Rica, ga skiën in de Pyreneeën, bewandel de Camino de Santiago of bezoek de geweldigste steden ter wereld, zoals Buenos Aires, Madrid, Barcelona en Havana.

Spaans leren en reizen tegelijk?Ontdek de mogelijkheden
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer