GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Jij vraagt, wij geven antwoord: welk Engels examen moet ik maken?

Jij vraagt, wij geven antwoord: welk Engels examen moet ik maken?

Hoe kies ik het juiste examen?

Een belangrijk verschil tussen de drie diploma’s is de geldigheid van het resultaat. Een Cambridge-certificaat is geldig voor de rest van je leven, terwijl IELTS en TOEFL momentopnames zijn van je niveau Engels en slechts twee jaar geldig zijn.

Als je een taaldiploma wilt halen om je niveau te bewijzen en iets op je CV te laten zien, dan is een Cambridge Engels examen waarschijnlijk de beste keuze. IELTS– en TOEFL-examens zijn vaak relevanter voor visa, banen en sollicitaties naar universiteiten of hogescholen waar een bepaald niveau Engels vereist is om te slagen. IELTS wordt meer gebruikt en gevraagd in het Verenigd Koninkrijk, terwijl de TOEFL in Amerika domineert (er zijn echter uitzonderingen en veel instellingen zullen beide accepteren).

Wat moet ik doen tijdens het examen?

Voor het TOEFL-examen kiezen de meeste mensen voor de internetgebaseerde test (TOEFL iBT). Dit examen wordt afgelegd op een computer en duurt drie tot vier en een half uur (exclusief een pauze van tien minuten). Het examen test je spreek-, luister-, schrijf- en leesvaardigheid. In totaal kun je 120 punten krijgen, 30 voor elke module. Je score op je certificaat ligt tussen 0 en 120 en dit certificaat is twee jaar geldig.

De IELTS richt zich ook op de vier modules spreken, luisteren, schrijven en lezen. De eerste drie modules (luisteren, lezen en schrijven) worden getoetst met een schriftelijke toets die 160 minuten duurt en zonder pauze wordt afgenomen. Het mondelinge gedeelte van het examen duurt 15 minuten en wordt of op dezelfde dag (na een pauze van 10 minuten) of op een andere dag afgenomen. Dit is afhankelijk van het examencentrum. Je krijgt een score tussen 1 en 9, en net als TOEFL IELTS is deze slechts twee jaar geldig.

De inhoud van het Cambridge English examen is afhankelijk van het type examen dat je aflegt. Over het algemeen duurt een Cambridge examen twee dagen. De eerste dag omvat lezen, schrijven en luisteren. Elke module duurt één tot twee uur, afhankelijk van je niveau. Het mondelinge gedeelte van het examen vindt meestal op een andere dag plaats en duurt ongeveer 15 minuten. Dit deel van het examen wordt vaak samen met een medestudent afgenomen. Een Cambridge Examen kan worden gedaan op een computer of schriftelijk, afhankelijk van het examencentrum. Het examen zal worden beoordeeld volgens het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen (CEFR), van A1 tot C2, en als je niet slaagt wordt je een niveau lager beoordeeld op de CEFR-schaal.

Wie geeft het examen uit?

Het TOEFL-certificaat wordt uitgegeven door de Educational Testing Service (ETS), een Amerikaanse non-profitorganisatie, terwijl de IELTS gezamenlijk ‘eigendom’ is van de British Council, IDP Education en Cambridge English Language Assessment. Het Cambridge-diploma wordt afgegeven door Cambridge English Language Assessment, gevestigd aan de Universiteit van Cambridge in Engeland.

Waar en wanneer maak ik het examen?

Je kunt alle drie de examens (bijna) overal ter wereld afleggen. Op de websites van de verschillende organisaties vind je het examencentrum dat het dichtst bij je staat en je kunt je zelfs online inschrijven voor een examen. TOEFL en IELTS bieden bijna elke week examens aan, terwijl Cambridge English examens slechts een paar keer per jaar worden aangeboden, dus je zult vooruit moeten plannen.

Vergeet niet dat als je een voorbereidingscursus doet bij een taalorganisatie als EF, wij je helpen om je in te schrijven voor het examen en natuurlijk ook om het examen te halen.

Wat kost een examen?

Een TOEFL examen kost ongeveer 245 USD, een IELTS ongeveer 200 euro, en het Cambridge Engels examen ligt tussen de 165 en 255 euro (afhankelijk van het niveau). Houd er rekening mee dat deze prijzen kunnen verschillen afhankelijk van je locatie en onder voorbehoud zijn van wijzigingen.

Hoe bereid ik mij voor?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Onderschat het examen niet en begin op tijd met leren. Je kunt dit zelf doen of met een online cursus Engels, maar als je echt op zoek bent naar verbetering en vooruitgang en om de best mogelijke score te halen, is je beste optie om een taalcursus te doen. Taalorganisaties zoals EF bieden cursussen aan die zijn afgestemd op het examen dat je gaat afleggen, en bevatten veel gerichte voorbereidings- en oefenexamens. Als je een taalcursus in het buitenland volgt (bijvoorbeeld Engels studeren in de UK, VS of Canada), dan vergroot je de kans dat je het goed doet in het mondelinge gedeelte van het examen, want je oefent en gebruikt het Engels in de maanden en weken die aan het examen voorafgaan.

Voordat je een beslissing maakt…

Krijg een idee van je huidige niveau en of een examenvoorbereidingscursus geschikt is voor jou door onze gratis, online EF SET EF Standard English Test te doen. Overweeg om de EFSET PLUS-versie van de test te doen voor een uitgebreidere en nauwkeurigere lezing van  niveau.

Bereid je voor op een officieel erkend examen.Meer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer