GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Beleef de wedstrijd: Jouw gids voor de Europese voetbalcultuur

Beleef de wedstrijd: Jouw gids voor de Europese voetbalcultuur

Sport verbindt mensen over de hele wereld en kan een geweldige manier zijn om in contact te komen met de plaatselijke cultuur wanneer je aan het reizen bent.

Het voetbal omarmen kan je ticket zijn tot het leren van een taal, waarmee je blijvende connecties maak en je algehele ervaring verrijkt. Het is een belangrijke bouwsteen van de Europese identiteit, die mensen van verschillende culturen samenbrengt door een gedeelde passie voor het mooie spel.

Hoop je een voorsprong te krijgen op een aantal gebruiken, liederen en vieringen binnen de Europese voetbalcultuur? Hier lees je hoe voetbalfans het spel beleven in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Engeland.

Frankrijk

Voetbalcultuur

De voetbalfancultuur in Frankrijk staat bekend om zijn levendigheid en passie. De supporters van "Les Bleus" creëren in bars en cafés door het hele land een levendige sfeer die hun nationale identiteit weerspiegelt.

Liederen & leuzen

"La Marseillaise," het Franse volkslied, heeft een belangrijke historische en emotionele betekenis voor de Fransen. Spelers en fans zingen het lied voor de wedstrijd uit volle borst, waarmee ze een krachtig gevoel van eenheid en trots opwekken. De tekst roept op tot verzet en dapperheid en is een weerspiegeling van de Franse geest.

Vieringen

De festiviteiten in Frankrijk, zoals bij de winst van een EK of WK, zijn fantastisch (en komen vaak voor). De straten komen tot leven met parades, gezang, en bijeenkomsten. Meedoen aan de Franse voetbalfancultuur gaat niet zozeer alleen om het kijken van een wedstrijd; het gaat over jezelf onderdompelen in de nationale identiteit en het ervaren van een gemeenschappelijk feest.

Duitsland

Voetbalcultuur 

Het Duitse nationale team, ook wel bekend als Die Mannschaft, heeft grote successen geboekt en een sterk gevoel van trots en eenheid onder de supporters gecreëerd. Hierdoor zijn de bars en straten gevuld met enthousiaste fans die genieten van bier en pretzels.

Liederen & leuzen

Duitse voetbalfans staan erom bekend dat ze een uitzinnige sfeer creëren. Ze veranderen stadions in lawaaiketels, scanderen "Super Deutschland" met gecoördineerde vuurwerkshows, waaronder vlaggen, fakkels en spandoeken.

Vieringen

De wedstrijddagen reiken vaak tot ver buiten het stadion, met fans die samenkomen op lokale pleinen en in cafés om samen de wedstrijd te kijken, vooral tijdens internationale toernooien. Daar gaan de viering door na de wedstrijd, als de fans samen genieten van een traditioneel biertje na de wedstrijd.

Spanje

Voetbalcultuur

Wanneer het ongelooflijk succesvolle Spaanse nationale team, "La Roja", speelt, verovert het de harten van de natie. Als je in Spanje woont, veranderen internationale toernooien het gewone leven en brengen ze gemeenschappen samen om feest te vieren.

Liederen & leuzen

Tijdens de wedstrijden zingen de fans "Yo soy español, español, español," terwijl het land 90 minuten op pauze staat om te kijken naar spektakel, te juichen en te zingen.

Vieringen

Overwinningen (en dat zijn er veel) worden gevierd met een passie die elke clubwedstrijd evenaart. De straten worden zeeën van rood en goud, met optochten, muziek en dans die tot diep in de nacht doorgaan.

Italië

Voetbalcultuur 

De passie voor voetbal in Italië bereikt ongekende hoogtes tijdens een internationaal toernooi wanneer het nationale team, "Gli Azzuri" speelt. Hun liefde voor voetbal heeft diepe historische wortels en heeft geholpen de nationale identiteit te vormen.

Liederen & leuzen

Steden als Rome, Milaan en Napels gonzen van kreten als "Forza Italia!" tegen oude en moderne achtergronden, vooral na grote overwinningen.

Vieringen

Als er internationale toernooien aan de gang zijn, zijn hele wijken en hun pleinen gehuld in de iconische kleuren van het team: blauw, wit en rood. Deze gebieden worden het centrum van de festiviteiten, waar inwoners en bezoekers samenkomen.

Engeland

Voetbalcultuur 

Engelse voetbalfans staan bekend om hun gepassioneerde steun en tradities. De Lionesses, het Engelse vrouwenteam, hebben de harten van de natie veroverd met hun recente successen, vooral na jaren van teleurstelling aan de kant van de mannen. Als nieuwkomer zul je een gastvrije en enthousiaste voetbalcultuur ontdekken die de trots en opwinding van het Engelse voetbal belichaamt.

Liederen & leuzen

De zin "It's coming home" vindt zijn oorsprong in het nummer "Three Lions (Football's coming home)" en is een bekende leus geworden voor de Engelse fans. Het gaat over de hoop van Engeland op internationaal succes en weerspiegelt de trots en zelfspot van de Engelsen, waardoor fans na decennia van mislukking verenigd worden.

Vieringen

De in rood en wit gehulde pubs waar je voor (en na) de wedstrijd samenkomt, staan centraal in de Engelse voetbalcultuur. Ze bieden een perfecte kans om in contact te komen met de plaatselijke bevolking en zich onder te dompelen in het Engelse sociale leven.

Het omarmen van de voetbalcultuur in Europa is een geweldige manier om te integreren in de lokale gemeenschap in het buitenland. Als extra bonus: het kijken naar wedstrijden, het leren van de chants en het bespreken van wedstrijden bieden praktische taalervaring.

Het gaat tenslotte niet alleen om het kijken naar een wedstrijd, maar ook om jezelf onder te dompelen in de cultuur, je taalvaardigheden te verbeteren en te genieten van een authentieke ervaring in het buitenland.

Ontdek een nieuwe cultuur in het buitenlandLees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer